Εγκατέλειψε τη χώρα της, τη Γερμανία, για να ενταχθεί στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους. Τον Ιούλιο ωστόσο συνελήφθη από τον ιρακινό στρατό και πλέον αντιμετωπίζει την ποινή του θανάτου.
Η Λίντα Βέντσελ, άφησε το σπίτι της στο Πούλσνιτς της ανατολικής Γερμανίας σε ηλικία 15 ετών προκειμένου να ενταχθεί στην εξτρεμιστική οργάνωση. Το όνειρό της όμως κατέρρευσε τον περασμένο Ιούλιο, όταν συνελήφθη στη Μοσούλη μέσα σε ερείπια, όπου είχε προσπαθήσει να βρει καταφύγιο. Τότε είχε εντοπιστεί τραυματισμένη, έγκυος και εκλιπαρώντας για βοήθεια.
Λίγο αργότερα δήλωνε σε γερμανικά Μέσα πως είχε μετανιώσει που είχε προσχωρήσει στον ISIS και εκλιπαρούσε να επιστρέψει σπίτι της. Είχε χρειαστεί έναν μήνα για να ταξιδέψει στην Τουρκία, μέσω Συρίας, και από εκεί στο Ιράκ προκειμένου να παντρευτεί έναν μαχητή του ISIS πριν πάει στη Μοσούλη όπου ο άνδρας της σκοτώθηκε λίγο μετά την άφιξή τους εκεί.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι, ερωτηθείς για την υπόθεση, δήλωσε σήμερα πως η ιρακινή δικαιοσύνη θα αποφανθεί αν η έφηβη πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με την ποινή του θανάτου.
«Ξέρετε, και οι έφηβοι υπόκεινται σε συγκεκριμένους νόμους, είναι υπόλογοι για τις πράξεις τους, ειδικά αν η πράξη αυτή αποτελεί εγκληματική δραστηριότητα όταν αντιστοιχεί στη δολοφονία αθώων ανθρώπων», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως πλέον η μοίρα της είναι στα χέρια των Ιρακινών δικαστών.
Μέχρι να γίνει η δίκη της, η 16χρονη Γερμανίδα κρατείται στη φυλακή του αεροδρομίου της Βαγδάτης μαζί με πολλές ακόμη αλλοδαπές που βρέθηκαν στη Μοσούλη, από χώρες όπως το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Συρία και το Ιράν.
Εκατοντάδες μη-Ιρακινές γυναίκες με συνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος και ύποπτες για διενέργεια τρομοκρατικών επιθέσεων κρατούνται στην ίδια φυλακή.
Όσον αφορά την 16χρονη Λίντα, γερμανοί διπλωμάτες θεωρούν ότι είναι μεν δύσκολο να καταδικαστεί σε θάνατο, ωστόσο είναι βέβαιοι ότι θα παραμείνει στο Ιράκ για πολλά χρόνια.
Ζωντανοί... μέχρι νεωτέρας
Τo 2016 το Ιράκ πραγματοποίησε τουλάχιστον 88 εκτελέσεις δια απαγχονισμού ενώ μετά την ανακατάληψη της Μοσούλης από τον ISIS, πολλοί έχουν καταδικαστεί σε θάνατο με την κατηγορία πραγματοποίησης τρομοκρατικών επιθέσεων.
Ενας ιρακινός δημοσιογράφος, ο Αμίρ Μουσαουί, ο οποίος είχε συναντήσει τη γερμανίδα έφηβη μετά τη σύλληψή της, την είχε περιγράψει ως «εξουθενωμένη», είχε αναφέρει πως είχε τραυματιστεί στο πόδι, ενώ επεσήμανε πως δεν ήταν σίγουρος αν είχε συναίσθηση της θέσης της.