Η γη βρυχάται στη νοτιοανατολική Κίνα εδώ και 16 μέρες, από τις 2 Σεπτεμβρίου που η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην έκτη – και ισχυρότερη ως τώρα- πυρηνική δοκιμή μιας υδρογονοβόμβας, όπως διατείνεται το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.
Δεν πέρασαν δέκα λεπτά από την «επιτυχημένη» δοκιμή της βόμβας στο πεδίο δοκιμών Punggye-ri και οι σεισμογράφοι «τρελάθηκαν» στην Κίνα, που φοβάται τώρα φονικές κατολισθήσεις βράχων, ή ακόμη και μια έκρηξη του ηφαιστείου Paektu, ενός από τα πλέον επικίνδυνα στον πλανήτη, όπως αναφέρει το Newsweek.
Οι έντονες αυτές ανησυχίες οδήγησαν τις κινεζικές αρχές να κλείσουν εσπευσμένα το εθνικό πάρκο Τσανγκμπαϊσάν. «Για την ασφάλεια των τουριστών κλείσαμε προσωρινά τη νότια ζώνη του όρους Τσανγκμπάι», αναφέρει επίσημη ανακοίνωση του Πεκίνου.
Σύμφωνα με άρθρο της επιστημονικής επιθεώρησης “Nature’s Scientific Reports”: «μια υπόγεια πυρηνική δοκιμή κοντά σ’ ένα ενεργό ηφαίστειο έχει άμεσες, απειλητικές επιπτώσεις καθώς μπορεί να προκαλέσει μεγάλο ρήγμα σ’ έναν θύλακο μάγματος και να επιταχύνει έτσι την ηφαιστειακή δραστηριότητα».
Ο κίνδυνος είναι τεράστιος αν υλοποιηθεί ένα τέτοιο σενάριο στο ύψους 2.700 μ. ηφαίστειο Paektu, που βρίσκεται πολύ κοντά στη μεθόριο Κίνας-Β.Κορέας.
Το Paektu προκαλεί δέος στους κατοίκους της παραμεθορίου των δύο χωρών. Το 946 μ.Χ. μια έκρηξή του διήρκεσε πολλά χρόνια και η ισχύς της υπολογίστηκε ότι έπιασε την έβδομη και υψηλότερη βαθμίδα της κλίμακας, με την οποία μετρώνται οι εκρήξεις των ηφαιστείων. Η τελευταία φορά που εξερράγη ήταν το 1903.
Ένας ανδριάντας του Κιμ Ιλ Σουνγκ, ιδρυτή της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας, ορθώνεται στους πρόποδες του ηφαιστείου
Στην κορεατική μυθολογία το όρος Paektu παίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο, καθώς θεωρείται ότι εκεί γεννήθηκε ο Dangun, ιδρυτής του πρώτου κορεατικού βασιλείου. Αλλά και ο Κιμ Ιλ Σουνγκ, παππού του Κιμ Γιονγκ Ουν, ισχυριζόταν ότι γεννήθηκε στους πρόποδες του ηφαιστείου, πράγμα, όμως, που διαψεύδουν σοβιετικά έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία ο εκλιπών δικτάτορας αντίκρισε το φως της ζωής κοντά στην πόλη Τσαμπαρόφσκ της Σιβηρίας.
(Φωτογραφίες: ΑΡ)