Μία μόλις εβδομάδα πριν η Ιρακινή Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση στήσει τις κάλπες για το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν μια μεγάλη στρατιωτική άσκηση στην επαρχία Σιρνάκ κοντά στη μεθόριο με το Ιράκ.
Περίπου 100 στρατιωτικά οχήματα, περιλαμβανομένων αρμάτων μάχης, ρυμουλκούμενων πυροβόλων και εκτοξευτήρων μετέχουν στα γυμνάσια, που αποτελούν κατά την Άγκυρα «μέρος των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων».
Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που η Άγκυρα σκληραίνει τη στάση της έναντι του κουρδικού δημοψηφίσματος, χαρακτηρίζοντάς το ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την Τουρκία και προειδοποιώντας ότι θα λάβει «όλα τα αναγκαία μέτρα».
Κι ενώ ο στρατός επιχειρεί να στείλει με την άσκηση ένα μήνυμα στην κυβέρνηση του Μασούντ Μπαρζανί, η Άγκυρα εντείνει τις διπλωματικές της πιέσεις προς το Ερμπίλ, προκειμένου να ακυρώσει το δημοψήφισμα.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Χαϊντέρ αλ Αμπάντι στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ και ευελπιστεί να έχει τετ-α-τετ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και τον Γάλλο ομόλογό του Εμμανουέλ Μακρόν για το θέμα.
Ο Ερντογάν έχει προαναγγείλει ότι η «αποφασιστική στάση» της Τουρκίας θα ανακοινωθεί στις 22 Σεπτεμβρίου μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό την προεδρία του και με τη συμμετοχή ανώτερων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων.
Η Βαγδάτη λέει ότι δεν θα ανεχθεί ένα «δεύτερο Ισραήλ»
Κι ενώ χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωναν το Σάββατο υπέρ της ανεξαρτησίας του ιρακινού Κουρδιστάν στην Ερμπίλ -ορισμένοι μάλιστα κρατώντας στα χέρια σημαίες του Ισραήλ, το οποίο στηρίζει τις φιλοδοξίες τους, η Βαγδάτη διεμήνυε ότι δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός «δεύτερου Ισραήλ».
«Δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία ενός δεύτερου Ισραήλ στο βόρειο Ιράκ», τόνισε χθες ο αντιπρόεδρος Νούρι αλ Μαλίκι. Η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν πρέπει «να ακυρώσει το δημοψήφισμα που αντιβαίνει στο σύνταγμα και δεν εξυπηρετεί το γενικό συμφέρον του Ιρακινού λαού, ούτε καν τα συμφέροντα των Κούρδων» είπε.
Νωρίτερα ο Ιρακινός πρωθυπουργός αλ Αμπάντι χαρακτήρισε «παιχνίδι με τη φωτιά» τυχόν «επικίνδυνη» απόφαση για απόσχιση και προειδοποίησε ότι η Βαγδάτη «θα επέμβει στρατιωτικά» αν ο πληθυσμός της χώρας του «απειληθεί από τη χρήση έκνομης βίας».
Αλλά και η Ουάσιγκτον κάλεσε τις αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν «να ακυρώσει το δημοψήφισμα και να ξεκινήσει σοβαρό διάλογο με τη Βαγδάτη.»
Στο μεταξύ η Μόσχα ελπίζει ο κουρδικός λαός να εκφράσει ειρηνικά τη βούλησή του λαμβάνοντας υπόψη τις γεωπολιτικές, δημογραφικές και οικονομικές προεκτάσεις δεδομένου ότι «το κουρδικό ζήτημα εκτείνεται πέραν των Ιρακινών συνόρων σε γειτονικές χώρες.» Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ότι «οι νόμιμες προσδοκίες των Κούρδων, όπως και άλλων λαών, θα πρέπει να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.»