Πόλεμος ανακοινώσεων ξεκίνησε ανάμεσα στον υπουργό Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου και τον πρώην προέδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Γιώργο Μπαμπινιώτη, δύο μέρες μετά την ομαδική παραίτηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΙΠ.
Την Τετάρτη ο υπουργός Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως κάνει αποδεκτές τις παραιτήσεις των μελών του ιδρύματος, επισημαίνοντας όμως «Το να εγκαταλείπει κανείς το σκάφος την ώρα της κρίσης, είναι η πιο εύκολη επιλογή. Το να μένει και να μάχεται με όσα μέσα έχει στη διάθεσή του, είναι αυτό που τον καταξιώνει στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας».
Χθες ήταν ήταν η σειρά του κ. Γιώργου Μπαμπινιώτη να κατηγορήσει την ηγεσία του υπουργείου για αδιαφορία που στοίχισε, όπως υποστηρίζει, περισσότερο από την οικονομική δυσχέρεια. «Στο σχόλιο τού υπουργού Πολιτισμού περί εγκατάλειψης του σκάφους από το Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού που αναγκάστηκε για λόγους ευθύνης και αξιοπρέπειας να παραιτηθεί»,
Ο κ.Μπαμπινιώτης αναφέρει ακόμα «απαντώ προσωπικά ότι το σκάφος έχει προ πολλού εγκαταλειφθεί από τον καπετάνιο του και πλέει με αυτόματο πιλότο. Ως Δ.Σ. (Μπαμπινιώτης, Σβολόπουλος, Λαμπράκη, Ευαγγελάτος, Κοπιδάκης, Γεωργουσόπουλος, Λαμπρινουδάκης, Φλογαΐτης, Πολίτου, Δερμιτζάκης, Στάικος) προσπαθήσαμε πολλές φορές να έχουμε μια συνάντηση και συζήτηση ουσίας με τον υπουργό Πολιτισμού για την προβολή τού ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει. Εστάθη αδύνατο!Δεν είναι τόσο η οικονομική εξαθλίωση του ΕΙΠ όσο η απαξίωσή του από τους θεσμικούς υποστηρικτές του που μας οδήγησε στην παραίτηση, μην μπορώντας να ανεχθούμε άλλο τον εξευτελισμό τής Ελλάδος από την αδυναμία να ανταποκριθούμε σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις των παραρτημάτων και των εστιών του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό».
Ο κ. Μπαμπινιώτης αφήνει αιχμές και για την «επόμενη ημέρα» του ιδρύματος λέγοντας ότι «ο δοκιμασμένος θεσμός του πολιτιστικού ιδρύματος (που έχει επιτύχει όπου και όταν στηρίζεται, όπως συμβαίνει με τα γνωστά ξένα πολιτιστικά ιδρύματα) πάει μάλλον να αντικατασταθεί από νέες μορφές, αδοκίμαστες και κυρίως ανυποστήρικτες, οι οποίες θα δώσουν και τη χαριστική βολή στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, αν ποτέ πραγματοποιηθούν».
Το πλήρες κείμενο της αναφοράς του υπουργείου Πολιτισμού:
«Εδώ και δύο χρόνια, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και οι εποπτευόμενοι φορείς του δίνουν μια μεγάλη μάχη υπό πολύ αντίξοες συνθήκες.
Παρότι καλούμαστε όλοι να κάνουμε τη δουλειά μας με μειωμένους προϋπολογισμούς, γεγονός που οφείλεται στη δεινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, το παραγόμενο πολιτιστικό έργο είναι σημαντικό.
Πολλοί απ' τους φορείς μας, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, διανύουν μία από τις δημιουργικές φάσεις της πορείας τους. Εξορθολογίζουν τις δαπάνες τους, αυξάνουν τα έσοδά τους, δηλώνουν ένα ηχηρό «παρών» στην πολιτιστική ζωή της χώρας.
Είναι ώρα ευθύνης για όλους.
Το να εγκαταλείπει κανείς το σκάφος την ώρα της κρίσης, είναι η πιο εύκολη επιλογή. Το να μένει και να μάχεται με όσα μέσα έχει στη διάθεσή του, είναι αυτό που τον καταξιώνει στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας.
Το Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, θεωρεί ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη λειτουργία του Ιδρύματος με προϋπολογισμό 1.800.000 ευρώ για το τρέχον έτος.
Δεν μπορούμε, συνεπώς, παρά να αποδεχθούμε τις παραιτήσεις των μελών του.
Η ανανέωση των μελών του Δ.Σ. του ΕΙΠ θα συμπέσει με τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του Ιδρύματος στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού, ο οποίος έχει ούτως ή άλλως από καιρό καταστεί αναγκαίος.»