Συνεχίζεται η τρικυμία εν ...ποτηρίω στην κεντροαριστερά, αφού οι εκπρόσωποι των δέκα υποψηφίων στην επιτροπή Αλιβιζάτου διαφωνούν για το θέμα της εξ αποστάσεως ψήφου το οποίο εξελίσσεται πλέον σε ανοιχτή πληγή, κυρίως μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.
Στην συνεδρίαση της Πέμπτης είχε κληθεί από το Ποτάμι ο Ανδρέας Δρυμιώτης για να παρουσιάσει το ηλεκτρονικό σύστημα «Ζευς» (οι σέρβερ του συστήματος βρίσκονται στο υπουργείο Παιδείας). Ο κ. Δρυμιώτης το χαρακτήρισε αξιόπιστο, αλλά όταν ρωτήθηκε (Δημήτρης Ρέππας, Αντώνης Βγόντζας -οι οποίοι συμφωνούν με τους όρους που θέτει η Φώφη Γεννηματά) αν «αντί του παππού μπορεί να ψηφίσει η γιαγιά ή ο γιος» ή «αν μπορεί να υπάρξει μαζική παρέμβαση από άλλο κόμμα» απάντησε πως «αυτό δε μπορεί να αποκλειστεί». Με την αφορμή αυτή, οι ενστάσεις της Χαριλάου Τρικούπη ενισχύθηκαν.
Ας σημειωθεί ότι από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, στις οποίες απευθύνθηκε η επιτροπή για το έργο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, μόνο η Vodafone, απάντησε ότι ενδιαφέρεται να το αναλάβει. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει ήδη την τεχνογνωσία από τις εκλογές στη ΝΔ. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι το κόστος και οι όροι της διασύνδεσης των εκλογικών τμημάτων, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα διπλής ψήφου.
Σε μπρα ντε φερ μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη εξελίσσεται και το θέμα της εξ αποστάσεως ψήφου. Το Ποτάμι επιμένει να ψηφίζουν και οι Ελληνες του εξωτερικού (ώστε να διευρυνθεί η εκλογική βάση), το ΠΑΣΟΚ θέτει ως προϋπόθεση την παραλαβή κωδικού από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, ώστε να έχουν διασταυρωθεί τα στοιχεία του. Αλλά πώς να γίνει αυτό όταν ο ψηφοφόρος μένει στο εξωτερικό; απαντά το Ποτάμι, το οποίο αφήνει υπαινιγμούς ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει ένα μικρό ακροατήριο και μικρό σώμα ψηφοφόρων ώστε να επικρατήσει η ίδια.
Τελικά, ο Νίκος Αλιβιζάτος ζήτησε χρόνο και το θέμα θα αντιμετωπιστεί σε νέα συνεδρίαση της επιτροπής την ερχόμενη Τετάρτη. Μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει και τη στάση της η Vodafone, που έχει ζητήσει διευκρινίσεις από τους επιτελείς των κομμάτων της κεντροαριστεράς.
«Θέλω να εξαντλήσω όλα τα περιθώρια για να έχουμε εξ αποστάσεως ψήφο, να συνδυάσουμε τη μαζικότητα με την εγκυρότητα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλιβιζάτος. Πάντως, χθες συμφωνήθηκε να υπάρξει ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των εκλογικών τμημάτων, που θα δημιουργηθούν στους καποδιστριακούς δήμους (υπολογίζεται ότι θα είναι πάνω από 1000).
Πρόταση για 3 debate
Εγκρίθηκε και μία επιστολή δεοντολογίας και διαφάνειας προς τους υποψηφίους με την οποία η επιτροπή τους προτρέπει να συμμετέχουν σε τρία debate (δύο πριν την 5η Νοεμβρίου και μία πριν τον δεύτερο γύρο), να μην αγοράζουν τηλεοπτικό χρόνο, να αποφύγουν την αφισοκόλληση και να δημοσιοποιούν τις δαπάνες τους.
Η επίσημη παρουσίαση των υποψηφίων θα γίνει από τον Νίκο Αλιβιζάτο στις 26 Σεπτεμβρίου, καθώς μέχρι τις 22 θα πρέπει να έχουν προσέλθει, όσοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, στο γραφείο του με τις 1000 υπογραφές από εφτά περιφέρειες της χώρας. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν το θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας θα αποτελέσει αφορμή ή αιτία για να ακυρώσει κάποιος από τους ενδιαφερόμενους τη συμμετοχή του.