Επιμένει το ΔΝΤ για νέα stress tests στις τράπεζες - iefimerida.gr

Επιμένει το ΔΝΤ για νέα stress tests στις τράπεζες

To ΔΝΤ συνδέει τα stress tests των τραπεζών με την αξιολόγηση/Φωτογραφία:ΑP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο στόχαστρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν μπει οι τράπεζες, καθώς όχι μόνο επιμένει να αξιολογηθεί εκ νέου το χαρτοφυλάκιο δανείων των τραπεζών (AQR) αλλά το συνδέει και με τη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

Χθες ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις εκτός από το ό,τι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, αναφέρθηκε στα stress tests.

Οπως δήλωσε ο έλεγχος της ποιότητας των ενεργητικών των τραπεζών πρέπει να γίνει στην επερχόμενη αξιολόγηση και αυτό είναι σημαντικός παράγοντας για τη συμμετοχή του.

Ειδικότερα, σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο είναι απαραίτητα τα «asset quality review» για τις ελληνικές τράπεζες, ο εκπρόσωπος του Ταμείου απάντησε ότι πρόκειται για σημαντικό στοιχείο, που θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα, ενώ παρέπεμψε στην απόφαση του Ιουλίου που σημείωνε ότι «οι εποπτικές αρχές πρέπει να κάνουν επιπλέον ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των επικαιροποιημένων asset quality review και stress tests, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες πριν από το τέλος του προγράμματος».

Πάντως η πορεία των κόκκινων δανείων στις τράπεζες είναι πτωτική, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις διαγραφές.

Σύμφωνα με τη νέα απολογιστική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, που δημοσιοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες, τον Ιούνιο το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) μειώθηκε κατά 2% και 3,2% συγκριτικά με το τέλος του Μαρτίου 2017 και του Δεκεμβρίου 2016 αντίστοιχα, αγγίζοντας τα 102,9 δισεκ. ευρώ ή το 44,9% των συνολικών ανοιγμάτων.

Σε σχέση, δε, με το Μάρτιο του 2016, όπου τα ΜΕΑ έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο, παρατηρείται μείωση κατά 5,2% ή 5,7 δισεκ. ευρώ. Ωστόσο, ο τριμηνιαίος δείκτης αθέτησης (default rate) παρέμεινε σε επίπεδα άνω του 2%, ξεπερνώντας το ρυθμό αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (cure rate) και καθιστώντας τις εκτεταμένες διαγραφές δανείων το σημαντικότερο μέσο μείωσης των ΜΕΑ, καθώς ανήλθαν σε 1,9 δισεκ. Ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο, αγγίζοντας τα 3,3 δισεκ. Ευρώ για το πρώτο μισό του έτους.

Οπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία στο πεδίο των στεγαστικών δανείων καταγράφονται νέα προβληματικά δάνεια. Ειδικότερα στο τέλος Ιουνίου ο δείκτης ΜΕΑ άγγιζε το 42,7% για το στεγαστικό, το 53,6% για το καταναλωτικό και το 44,4% για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο. Ειδικά όσον αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια, η μεγαλύτερη συγκέντρωση ΜΕΑ παρατηρείται στο χαρτοφυλάκιο των ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (δείκτης ΜΕΑ: 67,8%), καθώς και στο χαρτοφυλάκιο των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ - δείκτης ΜΕΑ: 59,8%).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΝΤ τράπεζες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ