Για 27η χρονιά απονεμήθηκαν, σε τελετή στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ, τα Βραβεία Ig. Γνωστά και ως «Νόμπελ του τρελού επιστήμονα», καθώς επιβραβεύουν ανακαλύψεις απρόσμενες, χιουμοριστικές, περιττές, γελοίες - και ενίοτε σοβαρές.
Φέτος, μεταξύ άλλων, τιμήθηκαν ερευνητές από όλο τον κόσμο που ανακάλυψαν ότι:
Οι γέροι έχουν μεγάλα αυτιά επειδή αυτά μεγαλώνουν περίπου κατά δύο χιλιοστά ανά δεκαετία μετά την ηλικία των 30 ετών, (λόγω της βαρύτητας που τα τεντώνει.
Οι γάτες μπορούν να θεωρηθούν εν μέρει υγρές, επειδή έχουν μοναδική ικανότητα να παίρνουν το σχήμα του κουτιού που θα της βάλεις.
Οι ζωντανοί κροκόδειλοι μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις αποφάσεις των παικτών στα τυχερά παιγνίδια (αν δεις κάποιον μπροστά σου, επηρεάζεσαι όταν μετά παίξεις στο καζίνο και έτσι χάνεις περισσότερα χρήματα...). Αυτή η τελευταία έρευνα κέρδισε επάξια το «Νόμπελ» Οικονομικών.
Ακόμη, βραβεύθηκε μία μελέτη πάνω στο εύλογο ερώτημα: γιατί μερικοί άνθρωποι σιχαίνονται το τυρί: Γάλλοι νευροεπιστήμονες ήσαν οι πρώτοι που ανακάλυψαν στον εγκέφαλο νευρωνικά κυκλώματα, στα οποία οφείλεται το μίσος για το τυρί.
Φωτογραφίες: Shutterstock
Τιμήθηκαν ακόμη Ιταλοί επιστήμονες που ανακάλυψαν ότι μερικοί δίδυμοι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τους εαυτούς τους στις φωτογραφίες.
Ακόμη, βραβεύθηκε η ανακάλυψη ενός εντόμου σε σπήλαιο της Βραζιλίας, που διαθέτει θηλυκό πέος και αρσενικό κόλπο.
Με σύνθημα «πρώτα σε κάνουν να γελάσεις, μετά να σκεφθείς», τα βραβεία Ig απονέμονται από το χιουμοριστικό επιστημονικό περιοδικό Annals of Improbable Research.
Κάθε νικητής στις δέκα επιστημονικές κατηγορίες των βραβείων, που απονέμονται από κανονικούς νομπελίστες, έλαβε ένα αγαλματάκι με ένα μεγάλο ερωτηματικό πάνω του, καθώς και δέκα τρισεκατομμύρια δολάρια Ζιμπάμπουε (σε ένα μοναδικό χαρτονόμισμα αξίας περίπου τεσσάρων σεντς ΗΠΑ).
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ