Μόντι: «Χαλαρώστε τη λιτότητα στην Ελλάδα» - iefimerida.gr

Μόντι: «Χαλαρώστε τη λιτότητα στην Ελλάδα»

έκρηξη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο ενδεχόμενο μιας «μεγάλης εκρηξης» στην Ελλάδα εστίασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι. Από την Ουάσινγκτον όπου βρέθηκε για να συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο κ. Μόντι ζήτησε μεγαλύτερη διαλλακτικότητα από τους δανειστές μας στις διαπραγματεύσεις.

Μιλώντας στο Ινστιτούτο Πίτερσον λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο κ. Μόντι ζήτησε από τους δανειστές μας να αποδεσμεύσουν το δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα ακόμη και εάν η Ελλάδα «συμμορφωθεί στο ελάχιστο δυνατό» με τις απαιτήσεις της τρόικας.

«Τώρα είναι η στιγμή να εξετάσουμε εάν υπάρχει μια ελάχιστη συμμόρφωση (της Ελλάδας) με τις απαιτήσεις, είναι η στιγμή να γυρίσουμε σελίδα και να αποτρέψουμε αυτήν την πιθανή μεγάλη έκρηξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό το ΔΝΤ δεν πρέπει να είναι τόσο άκαμπτο όσον αφορά τις προϋποθέσεις που θέτει για να δανείσει χρήματα. «Η αυστηρή προσκόλληση σε ένα (αυστηρό) μοντέλο μπορεί να αποτρέψει (την εξεύρεση) πραγματιστικής λύσης στο πρόβλημα», είπε.

Ο κ. Μόντι εστίασε στα αναπτυξιακά μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και να σταματήσει το ντόμινο στην ευρωζώνη που απειλεί ακόμη και τη χώρα του, ενώ κάλεσε τους Ευρωπαίους να αυξήσουν τα κεφάλαια του ευρωπαϊκού ταμείου σωτηρίας.

Από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε για μια ακόμη φορά ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν την ευρωζώνη να ξεπεράσει την κρίση και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στις χώρες του ενιαίου νομίσματος.

Ο Ομπάμα ζήτησε ακόμη τη δημιουργία ισχυρού τείχους προστασίας στην ΕΕ, εννοώντας την ενίσχυση των ταμείων βοήθειας που μπορούν να παράσχουν ρευστότητα σε χώρες με οικονομικά προβλήματα.

«Μέρκελ και Σαρκοζί οδηγούν τους Έλληνες στην απόγνωση»

Μύδρους κατά της Ανγκελα Μέρκελ και τουΝικολά Σαρκοζί για τον τρόπο με τον οποίο έχουν διαχειριστεί την ελληνική κρίση εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και πρώην πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Οσκαρ Λαφοντέν. Οπως είπε, οι δύο αυτοί ηγέτες «οδηγούν τους Ελληνες όλο και πιο πολύ στην απόγνωση. Η άγνοια της οικονομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο οδηγεί σε περιπέτειες», ενώ τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου.

«Φέρονται στην Ελλάδα σαν αποικιοκράτες»

Οξεία κριτική στις απαιτήσεις της τρόικας στην Ελλάδα άσκησε χθες και η Ομάδα της Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, με τον πρόεδρο της Ομάδας Χάνες Σβόμποντα να καλεί με επιστολή του τον Ζοζέ Μπαρόζο και τον Ολι Ρεν να δώσουν εξηγήσεις για τους όρους που επιβάλλονται στην Ελλάδα και να αφήνει αιχμές για τη συμπεριφορά των τροϊκανών.

Ο κ. Σβόμποντα, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες υπέστη σοκ από τα λουκέτα σε καταστήματα. Κοινοτικές πηγές έλεγαν ότι σε συζήτηση που έγινε την Τετάρτη στην Ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών στις Βρυξέλλες χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις για την τρόικα, λέγοντας ότι τα μέλη της φέρονται «σαν αποικιοκράτες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ