Μετά τις διευκρινίσεις που έδωσε για την παραίτησή του, την οποία προηγουμένως είχε θέσει στη διάθεση του πρωθυπουργού, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής επανήλθε στο θέμα σε συνέντευξη Τύπου για την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στον Σαρωνικό.
«Είπα, το εννοώ και το πιστεύω, ότι όλοι οι υπουργοί, οι παραιτήσεις μας είναι πάντα στη διάθεση του πρωθυπουργού και για μένα προσωπικά είναι μια στάση που ξεκινάει από την ανατροπή της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου, όπου ο βασιλιάς δεν επέτρεπε στον πρωθυπουργό να βάλει τους υπουργούς που ήθελε. Θεωρώ ότι όλοι έχουμε αυτή τη δέσμευση προς τον πρωθυπουργό» είπε ο υπουργός Ναυτιλίας.
Αναφορικά με τις ευθύνες για την πετρελαιοκηλίδα ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έριξε την ευθύνη στα θαλάσσια ρεύματα, την ώρα που όλοι οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η πετρελαιοκηλίδα μετακινείται στην επιφάνεια της θάλασσας, αναλόγως της διεύθυνσης των ανέμων.
Ο υπουργός επιτέθηκε, μάλιστα, στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη:
«Είπε ότι υπήρξε καθυστέρηση. Τί εννοούσε. Στη δική τους εκδοχή σε πόση ώρα από τότε που θα γίνει ένα ναυάγιο, παρεμβαίνουν τα σωστικά με΄σα, πόση ώρα μετά γίνεται η ανάθεση της άντλησης των υδάτων σε ιδιώτη; Μπορεί να μας πει ο κ. Μητσοτάκης; Όταν η βύθιση γίνεται ξημερώματα Σαββάτου προς Κυριακή. Στις 6:14 υπάρχει το μέιλ που ανατίθεται η ευθύνη στην εταιρεία. Στις 9.30 μπαίνουν τα φράγματα και στις 10 ξεκινά η άντληση. Βιάστηκε ο κ. Μητσοτάκης.
Τον καλώ να έρθει να δει τη γιγαντιαία προσπάθεια που ίσως πρώτη φορά έχει γίνει στην ιστορία, όπου σκάφη εργάζονται για την άντληση του πετρελαίου από το βυθισμένο σκάφος, να καθαριστεί η θάλασσα από το πετρέλαιο, να καθαριστούν οι ακτές από την πίσσα, όπως επίσης και τα βράχια να καθαριστούν χωρίς χημικά. Ακούω το “όσο χρόνο χρειάζονται, αυτά τα πράγματα για να γίνουν” και σας λέω ότι όταν τελειώσουν οι 30 μέρες που εμείς λέμε ότι θα έχει τελειώσει, να δούμε τι θα έχει μείνει πίσω», ανέφερε.
Φάμελλος: «Είμαι εδώ, αλλά την ευθύνη την έχει το υπουργείο Ναυτιλίας»
«Την ευθύνη την έχει το υπουργείο Ναυτιλίας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.
Επισήμανε ακόμη, μεταξύ άλλων: «Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, από τη Δευτέρα, βρίσκονται κάθε μέρα στο σημείο. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός είναι σύμφωνος με τους κανόνες και αντίστοιχος του περιστατικού που έχει συμβεί. Έχει υπάρξει επικοινωνία και με το Πράσινο Ταμείο». «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν διαρροές από την περιοχή του ναυαγίου. Αντιμετωπίζονται τα κατά τόπους περιστατικά, όπου υπήρξε διαφυγή, η οποία ήταν πολύ μικρότερη, σε σχέση με την ποσότητα της διαρροής».
«Νερά καθαρότερα από πριν, σε 20 μέρες» υπόσχεται ο Σαντορινιός
Σε είκοσι ημέρες θα έχουν ολοκληρωθεί πλήρως οι διαδικασίες απάντλησης και καθαρισμού των ρύπων από το «Αγία Ζώνη ΙΙ», στις πληγείσες περιοχές και τα νερά θα είναι «καθαρότερα από πριν», διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νίκος Σαντορινιός, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της ΕΡΤ, σχετικά με το πότε θα είναι και πάλι ασφαλές για τους λουόμενους της Αττικής να κολυμπήσουν.
Για την έκταση των θαλάσσιων ρύπων ο κ. Σαντορινιός τόνισε πως «δεν υπάρχει κηλίδα με την έννοια της πετρελαιοκηλίδας» αλλά μόνο «διάσπαρτες κηλίδες» πετρελαίου σε όλη την περιοχή από τον Πειραιά μέχρι και την Γλυφάδα και τη Σαλαμίνα. Η μεγαλύτερη ποσότητα των 2.5 χιλιάδων τόνων καυσίμων που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» της ναυτικής εταιρείας «Αγία Ζώνη», παραμένουν μέσα στο δεξαμενόπλοιο, επισήμανε ο υφυπουργός.
Αποφεύγοντας τις «πρόχειρες εκτιμήσεις» ο κ. Σαντορινιός εγγυήθηκε ότι θα ερευνηθούν όλα τα ενδεχόμενα, σχετικά με τη βύθιση του πλοίου. Απαντώντας σε όσους κάνουν λόγο για αρχική υποεκτίμηση της σοβαρότητας της κατάστασης, τα ξημερώματα της Κυριακής, ο κ. Σαντορινιός τόνισε πως βρέθηκε αμέσως σκάφος του λιμενικού στο σημείο και μέσα σε 4 ώρες είχαν γίνει όλες οι ενέργειες για να υπογραφεί η σύμβαση για την ανάπτυξη φράγματος γύρω από το δεξαμενόπλοιο.
Στις εργασίες καθαρισμού μετέχει, μεταξύ άλλων, το μεγάλο ειδικό σκάφος της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για τον καθαρισμό των θαλασσών, τρία πλωτά του λιμενικού σώματος που επιχειρούν στα παράλια της Αττικής και περίπου 9 συνεργεία που επιχειρούν από στεριάς για τον έλεγχο των ρύπων.