Είναι ο ευκολότερος τρόπος για να ψήσετε ένα ψάρι (τσιπούρα, λαβράκι, σκουμπρί, κολιό κλπ) αν δεν έχετε μπάρμπεκιου.
Δεν είναι όμως μόνο η ευκολία. Το ψητό ψάρι σε κρούστα αλατιού αποκτά μια ιδιαίτερη νοστιμιά και η σάρκα του ψαριού γίνεται κυριολεκτικά λουκούμι.
Υλικά
- 1 τσιπούρα 1 κιλού
- 1/2 κιλό χοντρό αλάτι
- 1 λεμόνι σε φέτες για το στομάχι του ψαριού
- 1 κλωνάρι θυμάρι ή δενδρολίβανο ή άνιθο
- 3 σκελίδες σκόρδο
Για την σος
- 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- Πιπέρι και χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
- Ανάψτε τον φούρνο στους 250 βαθμούς
- Πλύντε καλά την τσιπούρα και τοποθετήστε την σε ταψάκι που μπαίνει σε φούρνο (καλύτερα πάνω σε λαδόχαρτο)
- Περιχύστε το αλάτι και επικεντρώστε το στην επιφάνεια της τσιπούρας
- Δεν χρειάζεται να σκεπάσετε και τις δύο πλευρές, η μία αρκεί
- Τοποθετήστε τα αρωματικά και τις φέτες λεμονιού στην κοιλιά του, δίπλα τα σκόρδα, χωρίς να τα ξεφλουδίσετε
- Ψήστε την τσιπούρα για 40 λεπτά, χαμηλώστε λίγο τη φωτιά στους 200 βαθμούς
- Οταν βγει από τον φούρνο, παραμερίστε το αλάτι, βγάλτε τα φιλέτα του ψαριού και σερβίρετε καθαρά σε πιάτο
- Στο λαδολέμονο που θα κάνετε, βάλτε και λίγο ξύσμα λεμονιού
- Σερβίρετε με βραστά λαχανικά ή σαλάτα, η πράσινα φασολάκια βουτύρου
Κάποιοι έχουν κάνει το ψητό ψάρι με κρούστα αλατιού πραγματική τέχνη!
Κάποιοι άλλοι αναμειγνύουν το αλάτι με ελαιόλαδο και μαϊντανό (κάτι σαν πέστο) πριν βάλουν την κρούστα:
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο