Ο Γιούνκερ «πάγωσε» το όραμα Μακρόν για την Ευρώπη -Πρότεινε ευρωπαϊκό ΔΝΤ και υπουργό Οικονομίας της Ευρώπης - iefimerida.gr

Ο Γιούνκερ «πάγωσε» το όραμα Μακρόν για την Ευρώπη -Πρότεινε ευρωπαϊκό ΔΝΤ και υπουργό Οικονομίας της Ευρώπης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρόεδρος της Κομισιόν πρότεινε σήμερα μεγάλες θεσμικές αλλαγές στην Ευρώπη, αλλά δεν θέλει ούτε Κοινοβούλιο ούτε ειδικό προϋπολογισμό για την ευρωζώνη, όπως ο Μακρόν.

Πάντως, ο διάλογος για το μέλλον της ευρωζώνης ξεκίνησε, όπως το θέλησε ο Εμανουέλ Μακρόν. Την Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έβαλε το δικό του πετραδάκι στο οικοδόμημα. Βαθύς γνώστης της ευρωζώνης αφού υπήρξε πρόεδρος του Eurogroup για 8 χρόνια, στην σημερινή του ομιλία ανέπτυξε ένα διαφορετικό όραμα από αυτό το Μακρόν.

Ούτε κοινοβούλιο ούτε προϋπολογισμό για την ευρωζώνη

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δεν θέλει ούτε Κοινοβούλιο ούτε ειδικό προϋπολογισμό για την ευρωζώνη (και για τα 19 μέλη της), αντίθετα με τον κ. Μακρόν, ο οποίος είχε υποσχεθεί αυτές τις αλλαγές ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία και τις επανέλαβε στην ομιλία του στην Πνύκα, στις 7 Σεπτεμβρίου.

Οχι επιπλέον θεσμοί στην ευρωζώνη

Ο Γιούνκερ, πιο ρεαλιστής και αποτελεσματικός, προτείνει μεγάλες θεσμικές αλλαγές για την ευρωζώνη, αλλά που δεν χρειάζονται απαραίτητα επιπλέον θεσμούς ούτε αλλαγές των ευρωπαϊκών συμφωνιών -μια διαδικασία που κρύβει κινδύνουν στην ΕΕ, μετά τα ΟΧΙ της Γαλλίας και της Ολλανδίας σε ανάλογα δημοψηφίσματα το 2005 ή πιο πρόσφατα το δημοψήφισμα για το Brexit στην Μεγάλη Βρετανία..

Εξάλλου, γιατί να δημιουργηθούν νέες δομές αφού στο μέλλον η ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ενωση τείνουν να συγχωνευθούν, ειδικά μετά την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, όπως λένε στις Βρυξέλλες.


Ενα σούπερ υπουργός-Επίτροπος στην Οικονομία
Ο κ. Γιούνκερ πρότεινε να συγχωνευθεί η θέση του προέδρου του Eurogroup με αυτό του αντιπροέδρου της Κομισιόν: αυτός θα γίνει και Επίτροπος Οικονομίας. «Αυτός ο ευρωπαίος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών», είπε ο Γιούνκερ, «θα μπορούσε επίσης να τεθεί επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) -του ταμείου που δημιουργήθηκε το 2012, εν μέσω κρίσης χρέους στην ΕΕ, για να βοηθηθεί η Ελλάδα που κινδύευε με πτώχευση.

Αυτός ο νέος Υπερ-Υπουργός Οικονομίας θα είναι υπεύθυνος ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου (όπως όλοι οι Επίτροποι) και θα υπόκειται σε έλεγχο.
Ο κ. Γιούνκερ πρότεινε, επίσης, το ESM, ο πρώτος δανειστής της Ελλάδας, ο οποίος διαθέτει κεφάλαιο 700 δις ευρώ (το οποίο παραμένει αναξιοποίητο) να «γίνει κοινοτικό», ενώ προς το παρόν έχει καθεστώς διεθνούς οργάνωσης. Αυτό το ταμείο, είπε ο Γιούνκερ, να γίνει ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ -Fonds monétaire européen (FME)-, πράγμα που επιθυμούν επίσης οι Γερμανοί. Πρόκειται για μια λογική εξέλιξη: το ταμείο, με έδρα το Λουξεμβούργο, θα αντικαταστήσει το ΔΝΤ, το οποίο οι ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να πάψει να ασχολείται με την ΕΕ.

Ευρώ σε ολόκληρη την Ε.Ε.
Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός οραματίζεται εισαγωγή του ευρώ σε ολόκληρη την Ε.Ε., ακόμη και στα φτωχότερα μέλη της της ανατολικής Ευρώπης και πρότεινε ένα “εργαλείο προετοιμασίας για το ευρώ», που θα παρέχει τεχνική, αλλά και οικονομική βοήθεια.
«Το ευρώ πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από ένα νόμισμα μιας σειράς επιλεγμενων κρατών», είπε ο Γιούνκερ. Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συνθήκες όλες οι χώρες της ΕΕ εκτός από τη Δανία και τη Βρετανία που αποχωρεί έχουν δικαίωμα συμμετοχής.
Για το σκάνδαλο της παραποίησης των τιμών των εκπομπών ρύπων
Σχετικά με το σκάνδαλο της παραποίησης των τιμών των εκπομπών ρύπων από την αυτοκινητοβιομηχανία, δήλωσε «σοκαρισμένος» και διατύπωσε την απαίτηση για καθαρά αυτοκίνητα στο μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζει μία ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική που θα αποτελέσει εγγύηση για ανταγωνιστικές βιομηχανίες, είπε.


Για τις νέες εμπορικές συμφωνίες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ξεκινήσει εμπορικές συνομιλίες με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, δήλωσε στη συνέχεια προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να ολοκληρώσει τις νέες εμπορικές συμφωνίες έως το 2019.
Η ΕΕ σχεδιάζει να θεσπιστεί λεπτομερής έλεγχος για τις ξένες επενδύσεις σε στρατηγικής σημασίας τομείς και επιχειρήσεις της ΕΕ, δήλωσε ο Γιούνκερ κατά την ομιλία του από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρουσιάζοντας το όραμά του για την αναγέννηση της Ένωσης.


Θέσπιση «ευρωπαϊκού πλαισίου» για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων στην ΕΕ
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την θέσπιση «ευρωπαϊκού πλαισίου ελέγχου των ξένων επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση με στόχο την προστασία των στρατηγικών τομέων, μέτρο που απαντά στις ανησυχίες για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη.
«Σήμερα προτείνουμε ένα νέο πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την εξέταση των επενδύσεων, investment screening. Εάν μία ξένη δημόσια επιχείρηση θέλει να αποκτήσει ένα στρατηγικό ευρωπαϊκό λιμάνι, μέρος της ενεργειακής μας υποδομής...ή μία από τις επιχειρήσεις μας του αμυντικού τεχνολογικού τομέα, αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά σε συνθήκες διαφάνειας μέσω εις βάθος εξέτασης και συζήτησης», ανήγγειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την ομιλία του για την κατάσταση της Ενωσης στο Στρασβούργο.


Η ΕΕ θα προτείνει μια νέα πολιτική για την απέλαση των μεταναστών
Η Ιταλία διασώζει την τιμή της Ευρώπης, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επαινώντας την επιμονή και τη γενναιοδωρία της Ιταλίας κατά τους χειρισμούς της στην μεταναστευτική κρίση.
Η ΕΕ θα εργαστεί από κοινού με τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να δοθεί τέλος στις «σκανδαλώδεις» συνθήκες που επικρατούν για τους μετανάστες στη Λιβύη, δήλωσε ο Γιούνκερ.
Η ΕΕ θα προτείνει μια νέα πολιτική για την απέλαση των μεταναστών στα τέλη του μήνα, δήλωσε ο Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες ενέργειες για την επαναπροώθηση μεταναστών που δεν δικαιούνται πολιτικού ασύλου.

«Οι Βρετανοί θα μετανιώσουν για το Brexit»
Οι Βρετανοί σύντομα θα μετανιώσουν την απόφαση να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και η ΕΕ λυπάται που αποχωρούν, δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Το Brexit δεν είναι το μέλλον της Ευρώπης, η Ευρώπη θα συνεχίσει το δρόμο της, πρόσθεσε ο Γιούνκερ. Παράλληλα, πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής της ΕΕ μία ημέρα μετά το Brexit, στις 30 Μαρτίου του 2019, στη ρουμανική πόλη Σίμπιου για να χαρτογραφηθεί το μέλλον της ΕΕ.
«Η ΕΕ πρέπει να υπερβεί τα εθνικά βέτο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής»
Η Ενωση πρέπει να εναγκαλισθεί το όραμα του Εμανουέλ Μακρόν για την Ευρώπη και την ιδέα για την ευρεία δημόσια διαβούλευση για το μέλλον, είπε ο Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να είναι σε θέση να υπερβεί τα βέτο των χωρών μελών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Στο μέλλον η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να συνδυάσει τους ρόλους του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε, ενώ απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία.


Μήνυμα προς Τουρκία: Απελευθερώστε τους δημοσιογράφους
Ο Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ ζήτησε από την Τουρκία θα απελευθερώσει του φυλακισμένους δημοσιογράφους και να σταματήσει να καθυβρίζει τους ευρωπαίους ηγέτες.
«Απευθύνω σήμερα έκκληση προς τους τούρκους αξιωματούχους, απελευθερώστε τους δημοσιογράφους μας και όχι μόνο τους δικούς μας, σταματήστε να καθυβρίζετε τα κράτη μέλη μας, τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χαρακτηρίζοντάς τους φασίστες και ναζί».
Η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ΕΕ θα τείνει πάντα το χέρι προς τους τουρκικό λαό, αλλά η Τουρκία φαίνεται ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αποτυχία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ