Επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι μετά τη βύθιση του αγκυροβολημένου μικρού δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό.
Κομμάτια της πετρελαιοκηλίδας που δημιουργήθηκαν στα Σελήνια και την Κυνοσούρα παρασύρθηκαν από τα ρεύματα και έφτασαν στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πειραϊκής και κοντά στις ακτές της Φρεαττύδας.
Δείτε τις φωτογραφίες από τις ακτές του Πειραιά:
Φωτογραφίες: Intimenews/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Οι φωτογραφίες του piraeuspress.gr αποτυπώνουν την εξαιρετικά δυσάρεστη εικόνα στην Πειραϊκή:
Ήδη και στην Φρεαττύδα η δυσοσμία είναι έντονη.
Με πλωτά φράγματα και απορρυπαντικά προσπαθούν να την περιορίσουν
Από την πρώτη στιγμή που ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης ενημερώθηκε ότι πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας κατευθύνεται προς την Πειραϊκή, επικοινώνησε με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Γιώργο Γαβρίλη και τον αρχηγό του λιμενικού σώματος, Σταμάτη Ράπτη, προκειμένου να ζητήσει να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, καθώς ο δήμος Πειραιά δεν έχει αρμοδιότητα παρέμβασης.
Παράλληλα, από το απόγευμα της Τρίτης έφτασαν στην περιοχή της Πειραϊκής δυνάμεις του Λιμενικού και πλωτά μέσα ιδιωτικής εταιρείας απορρύπανσης προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας τοποθετώντας πλωτά φράγματα και απορρυπαντικά.
Όπως ενημέρωσε πάντως ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος τον δήμο Πειραιά, σήμερα το πρωί αναμένεται να εκτιμηθεί η κατάσταση και στη συνέχεια ο ίδιος θα ενημερώσει τον δήμαρχο της πόλης τόσο για τον τρόπο, όσο και για το χρονοδιάγραμμα του καθαρισμού της περιοχής της Πειραϊκής.
Όπως ανέφεραν εξάλλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανώτεροι αξιωματικοί του λιμενικού σώματος, η ρύπανση που έχει προκληθεί από το δεξαμενόπλοιο κατά τη βύθισή του στον Σαρωνικό, θα αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά και σε όλα τα επίπεδα.
Πάντως, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, έχει ζητήσει για το θέμα να συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη σήμερα στο υπουργείο Ναυτιλίας, προκειμένου να υπάρξει πλήρη ενημέρωση για την εξέλιξη της κατάστασης μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου.
Εν τω μεταξύ, χθες μεσημέρι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου, ενώ η ιδιωτική εταιρεία στην οποία έχουν ανατεθεί οι εργασίες απορρύπανσης, έχει καταθέσει στη Λιμενική Αρχή Πειραιά σχέδιο απάντλησης καυσίμων, προκειμένου να αξιολογηθεί και στη συνέχεια να εκκινήσουν οι εργασίες απάντλησης του φορτίου του πλοίου
Μαύρες ακτές της Σαλαμίνας -Απελπισμένοι κάτοικοι και επαγγελματίες
Εντωμεαξύ, στη Σαλαμίνα, η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη. Οι κάτοικοι ξεχειλίζουν από αγανάκτηση καθώς βλέπουν τη «μαύρη» καταστροφή στις ακτές του νησιού.
Ο Ανδρέας Αραβοσίτας, ψαράς στο επάγγελμα, κοιτάζει με απόγνωση την βάρκα του που επιπλέει πάνω στο πετρέλαιο και αναρωτιέται τι θα κάνει τώρα, πώς θα ζήσει.
Κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού φωτογραφίζουν τις μαύρες ακτές της Σαλαμίνας και όλοι μιλούν για την τεράστια οικολογική καταστροφή, ενώ εκφράζουν τους φόβους τους για τις μετέπειτα επιπτώσεις. «Ο κόσμος της Σαλαμίνας είναι αγανακτισμένος από όλη αυτή την υποβάθμιση που δέχεται το νησί μας τα τελευταία χρόνια», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γρηγόρης Αργυρός, δημότης Σαλαμίνας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εξωραϊστικών Συλλόγων του νησιού, ο οποίος καταγγέλλει μεγάλη καθυστέρηση ως προς την άμεση κινητοποίηση των αρχών.
«Η ρύπανση θα φέρει το νησί 10 χρόνια πίσω σε ό,τι αφορά το οικοσύστημα» συνεχίζει ο κ. Αργυρός και διερωτάται γιατί έπρεπε να φτάσει πρώτα το μαζούτ στις ακτές για να καθαριστούν.
«Δεν δεχόμαστε πλέον άλλη υποβάθμιση του νησιού» τόνισε ο κ. Αργυρός, ενώ ανέφερε ότι οι κάτοικοι πρόκειται πολύ άμεσα να προχωρήσουν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
Όμως, πέρα από την οικολογική καταστροφή, πολλά μαγαζιά εστίασης που βρίσκονται κοντά στις συγκεκριμένες ακτές, πρόκειτο
«Η περιοχή έχει νεκρώσει» είχε αναφέρει χθες σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου-Παπαθανασίου, τονίζοντας πως οι τοπικές αρχές θα προχωρήσουν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες ώστε να αποδοθούν ευθύνες αλλά και να υπάρξουν αποζημιώσεις για τους ανθρώπους της περιοχής και την περιοχή την ίδια.