Οι αρχές του Καναδά έχουν απελάσει εκατοντάδες ανθρώπους σε χώρες οι οποίες θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους άμαχους και πάνω οι μισοί εξ αυτών στάλθηκαν πίσω στο Ιράκ, αποκαλύπτουν κυβερνητικά δεδομένα που περιήλθαν σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
Η ραγδαία αύξηση των απελάσεων καταγράφεται καθώς ο Καναδάς είναι αντιμέτωπος με ένα κύμα αφίξεων μεταναστών δίχως προηγούμενο και οδεύει να δεχθεί τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου της τελευταίας δεκαετίας. Οι αρχές δυσκολεύονται να χειριστούν τη μαζική εισροή αιτούντων άσυλο, πολλοί από τους οποίους περνούν παράνομα τα σύνορα από τις ΗΠΑ.
Από τον Ιανουάριο του 2014 ως την 6η Σεπτεμβρίου 2017 οι αρχές του Καναδά έστειλαν 249 ανθρώπους σε 11 χώρες για τις οποίες η κυβέρνηση είχε αποφασίσει την αναστολή ή την αποφυγή των επαναπατρισμών διότι οι άμαχοι κινδύνευαν σε αυτές.
Ανάμεσά τους 134 άνθρωποι στάλθηκαν στο Ιράκ, 62 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και 43 στο Αφγανιστάν, κατά τα κυβερνητικά στοιχεία.
Ο αριθμός των επαναπατρισμών στο Ιράκ αυξήθηκε από τους 22 το 2014 στους 51 το 2016 και μέχρι στιγμής φέτος ανέρχεται σε 35.
«Η απόφαση να απελαθεί κάποιος από τον Καναδά δεν λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία», ανέφερε μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων του Καναδά, προσθέτοντας ότι τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες και οι άνθρωποι για τους οποίους εκδίδονται αποφάσεις απέλασης έχουν το δικαίωμα «να ασκήσουν έφεση».
Όμως το Καναδικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες έχει τονίσει ότι οι υπάρχουσες νομικές οδοί είναι εξαιρετικά περιορισμένες όσον αφορά την άσκηση έφεσης όταν εκδίδονται διαταγές απέλασης, γεγονός που σημαίνει ότι οι άνθρωποι που είναι αντιμέτωποι με την επιστροφή τους σε εμπόλεμες ή επικίνδυνες ζώνες ελάχιστα μέσα έχουν στη διάθεσή τους.
Ο νόμος στον Καναδά προβλέπει ότι μπορεί να απελαύνεται οποιοσδήποτε δεν είναι πολίτης της χώρας, εάν παραβιάσει τους όρους της άδειας παραμονής του, εάν παρανομήσει, ή εάν εξαντληθούν τα ένδικα μέσα για την εξασφάλιση άδειας μόνιμης παραμονής του.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αναστέλλονται ή να αποφεύγονται απελάσεις ανθρώπων σε χώρες ή περιοχές που θεωρεί επικίνδυνες, αλλά μπορεί να εγκρίνει τέτοιου είδους επαναπατρισμούς για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, τη μείωση των κινδύνων για τη δημόσια ασφάλεια, ή εξαιτίας παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πλευράς τους.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει απευθύνει έκκληση στα κράτη να μην προχωρούν σε απελάσεις ανθρώπων στο Ιράκ, λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη χώρα και της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters