Οφειλές ύψους άνω των 120 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και σωρεία παρατυπιών στη λειτουργία των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης διαπίστωσαν οι ορκωτοί ελεγκτές στη διάρκεια της κατάρτισης του ισολογισμού για το 2010.
Στο πόρισμα 100 σελίδων που κατέθεσαν καταγράφονται οι δυσλειτουργίες των οικονομικών υπηρεσιών στη διάρκεια της θητείας Παπαγεωργόπουλου καθώς και η «δημιουργική λογιστική» στην οποία είχε επιδοθεί η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με « ΤΑ ΝΕΑ» οι ορκωτοί ελεγκτές χρειάστηκαν επτά ολόκληρους μήνες για να συλλέξουν και να ταυτοποιήσουν τα οικονομικά στοιχεία, καθώς μέχρι το 2010 δεν λειτουργούσε μηχανογραφημένο διπλογραφικό σύστημα και σε πολλές περιπτώσεις τα τιμολόγια δεν συμφωνούσαν με τις εγγραφές στα βιβλία. Οπως διαπιστώθηκε, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2010 ο Δήμος Θεσσαλονίκης είχε οφειλές ύψους 39,5 εκατ. ευρώ από δάνεια, 28 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές, 44,8 εκατ. ευρώ σε διάφορους πιστωτές και 7,2 εκατ. ευρώ από μη καταβολή φόρων.
Στο ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται τα χρέη του δήμου από το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης των ασφαλιστικών εισφορών που ακόμα δεν έχει καταστεί δυνατό να προσδιοριστούν με ακρίβεια, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν προκύπτει οτι η διοίκηση δημιουργούσε 14,2 ευρώ λειτουργικό έλλειμμα σε κάθε 100 ευρώ λειτουργικών εσόδων. Πρακτικά δηλαδή ξόδευε περισσότερα από όσα εισέπραττε, δημιουργώντας ζημίες ύψους 21,7 εκατ. ευρώ, έναντι 11,6 εκατ. ευρώ το 2009.
Ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων, Χασδάι Καπόν, αποδίδει την καθυστέρηση στην κατάρτιση του ισολογισμού στην παράλληλη χρήση δύο ανεξάρτητων συστημάτων που δεν ήταν μηχανογραφημένα όπως προβλέπει η νομοθεσία ήδη από το 2003.
«Η δυσλειτουργία αυτή δεν επέτρεπε στον δήμο άμεση και έγκυρη ενημέρωση των λογιστικών βιβλίων, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν όλες οι ελεγκτικές επαληθεύσεις, να είναι αδύνατη η ορθή παρακολούθηση των οικονομικών στοιχείων και να οδηγούμαστε τα τελευταία τρία χρόνια σε ελλείμματα συνεχώς αυξανόμενα», δήλωσε στα «ΝΕΑ»
Προκειμένου να φαίνεται ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης ήταν οικονομικά υγιής, ο κ. Παπαγεωργόπουλος χρησιμοποιούσε λογιστικά τεχνάσματα ή δεν συμπεριελάμβανε υποχρεώσεις προς τρίτους.
Διαπιστώθηκε δε, ότι δεν υπήρχαν στοιχειώδεις προβλέψεις, όπως αποζημιώσεις προσωπικού, επισφάλειες, δεν υπολογίστηκαν εκκρεμείς δικαστικές διενέξεις με συνολικές απαιτήσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ, ενώ στα πάγια δεν εμφανίζονταν υποχρεώσεις από απαλλοτριώσεις αξίας 38 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, στα αποθέματα υπάρχουν ανταλλακτικά για πάγια που δεν χρησιμοποιούνται, όπως π.χ. για παροπλισμένα οχήματα, ή υλικά που αχρηστεύτηκαν με την πάροδο του χρόνου. Τα υλικά αυτά ούτε διαγράφηκαν ούτε καταστράφηκαν, προκειμένου να μην καταγραφούν ως ζημίες.
Οι παρατυπίες αυτές εγείρουν ερωτηματικά ως προς την αποτελεσματικότητα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, η διοίκηση του δήμου σκοπεύει να στραφεί δικαστικά εναντον της εταιρείας ορκωτών ελεγκτών που τους διενεργούσαν. Ο ισολογισμός θα συζητηθεί στην Οικονομική Επιτροπή, ενώ θα παρουσιαστεί από δικηγόρους και ορκωτούς ελεγκτές στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα.