Εκτός τροχιάς ανάπτυξης και φέτος και το 2013 κινδυνεύει να βρεθεί η Ελλάδα με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για τους δημοσιονομικούς στόχους.
Είναι ενδεικτικό ότι ενώ αναθεωρούνται από διεθνείς αναλυτές προς το καλύτερο οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης και των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών, τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας πάνε από το κακό στο χειρότερο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις νεώτερες προβλέψεις της Goldman Sachs, η ύφεση στην Ευρωζώνη θα περιοριστεί στο 0,4% αντί 0,8% καθώς η ατμομηχανή της Ευρωζώνης -η Γερμανία- θα έχει τελικά εντονότερους ρυθμούς ανάπτυξης (0,9% αντί 0,1%) ενώ και η Γαλλία θα έχει περιορισμένη ύφεση.
Στον αντίποδα, το καμπανάκι από τη πραγματική οικονομία της Ελλάδας είναι ηχηρό. Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων με βάση τα τελευταία στοιχεία είναι μειωμένος κατά 9,9%. Στην οικοδομή, οι νέες άδειες είναι μειωμένες κατά 28,7% και ειδικά στην Αττική κατά 26%, ενώ ο όγκος των νέων οικοδομών είναι 37,6% μικρότερος και στην Αττική κατά 37,1%. Όσον αφορά, δε, στη τραπεζική χρηματοδότηση, μειώθηκε περαιτέρω κατά 3,2% και ειδικότερα προς τις εμπορικές επιχειρήσεις κατά 6%, προς ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις κατά 6,6% και προς τα νοικοκυριά κατά 3,9%
Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν την άποψη ότι πρακτικά διαιωνίζεται ο φαύλος κύκλος της βαθύτερης ύφεσης, που θέτει εκτός στόχων τα φορολογικά έσοδα, με αποτέλεσμα να επιβάλλονται πρόσθετα μέτρα, που τελικά επιτείνουν την ύφεση. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι στο υπουργείο Οικονομικών και βέβαια στη Τρόικα, έφτασαν δείγματα δημοσιονομικού εκτροχιασμού πριν καλά- καλά ξεκινήσει η χρονιά, καθώς ο στόχος που είχε τεθεί στα έσοδα αποδεικνύεται φιλόδοξος λόγω της βαθύτερης ύφεσης, της αδυναμίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να ανταποκριθεί στις προκλήσεις αλλά και της αδυναμίας επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Πέρα, όμως, από τα ερωτήματα που τίθενται για την εκπλήρωση των φετινών δημοσιονομικών στόχων, εντείνεται και η ανησυχία για το ύψος του περσινού Ελλείμματος, καθώς οι εισπράξεις του πρώτου διμήνου για φόρους που βεβαιώθηκαν έως το περασμένο Δεκέμβριο, ενδεχομένως να αποδειχθούν πολύ μικρότερες των αρχικών εκτιμήσεων. Ενώ ο στόχος των καθαρών εσόδων για τον Ιανουάριο είχε τεθεί στα 5,390 δισ ευρώ, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι εισπράχθηκαν 4,734 δισ ευρώ δηλαδή 7% λιγότερα από πέρσι, ενώ ειδικά όσον αφορά στον ΦΠΑ τα έσοδα ήταν 18,7% μικρότερα! Με αυτά τα δεδομένα, από το πρώτο κιόλας μήνα του 2012 άνοιξε μια "τρύπα" 656 εκατ. ευρώ.