Ελληνίδα επιχειρηματίας έπεσε θύμα χάκερς -Πώς της απέσπασαν χιλιάδες ευρώ - iefimerida.gr

Ελληνίδα επιχειρηματίας έπεσε θύμα χάκερς -Πώς της απέσπασαν χιλιάδες ευρώ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θύμα διαδικτυακών απατεώνων έπεσε ελληνίδα επιχειρηματίας που έχασε αρκετές χιλιάδες ευρώ στην προσπάθεια της να πληρώσει ηλεκτρονικά τον προμηθευτή της.

Οι Hackers κατάφεραν και έσπασαν τους κωδικούς της, μπήκαν στο ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο και στη συνέχεια της έστειλαν mail από το ταχυδρομείο του προμηθευτή της, με το οποίο της ζητούσαν να καταθέσει τα χρήματα σε Ολλανδική τράπεζα λόγω προβλήματος.

Η ίδια ανάρτησε την περιπέτεια της στον προσωπικό της λογαριασμό στο FACEBOOK για να προστατεύει και άλλους πολίτες από τους διαδικτυακούς κακοποιούς:

Γράφω τα παρακάτω για να ειδοποιήσω όσους περισσότερους μπορώ να μην την πατήσουν σαν εμένα.

Πριν λίγες βδομάδες έπεσα θύμα από hackers. Έχω εταιρεία και κάνουμε χρόνια εισαγωγές. Οι hackers μπήκαν στην αλληλογραφία email που είχα με τον προμηθευτή μου, και γράψανε ότι: επειδή η τράπεζα τους έκανε αναβάθμιση στο σύστημα της, να στείλω τα χρήματα ή μέσω western union ή σε μια τράπεζα στην Ολλανδία. Την πάτησα σαν πρωτάρα! έστειλα τα χρήματα στην Ολλανδία, και τα έχασα. η αληθοφάνεια του ψεύτικου email ήταν ότι περιείχε το δικό μου και του προμηθευτή μου τα email, και φαινόταν σαν φυσική συνέχεια της συζήτησης που είχα.

Μιλώντας με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατάλαβα ότι δεν θα έβρισκα τα χρήματα.

Στην απελπισία μου πήρα τηλέφωνο στην τράπεζα στην Ολλανδία που έγινε η μεταφορά. Ο ολλανδός τραπεζικός υπάλληλος μου είπε τα εξής (που είναι σύνηθες στην Ολλανδία): οι hackers βρίσκουν νέους (14-24 χρονών), τους προσφέρουν 100-200 ευρώ, με αντάλλαγμα να χρησιμοποιήσουν την τραπεζική τους κάρτα για λίγες μέρες. Αν στο μέλλον γίνει έρευνα από την τράπεζα για την συναλλαγή, ο δικαιούχος του λογαριασμού απλά λέει ότι είχε χάσει την κάρτα του. Ο privacy law στην Ολλανδία είναι πολύ αυστηρός (υπέρ του πολίτη) που ουσιαστικά προστατεύει τους hackers να κάνουν την βρομοδουλειά τους – μου είπε ότι πολύ λίγοι hackers έχουν πιαστεί.
Από τότε που τν πάτησα, όπου το συζητάω, ακούω και μια ακόμα ολόιδια ιστορία με τράπεζα στην Ολλανδία. Έφτασα στο σημείο να αισθάνομαι "τυχερή" που τα χρήματα που έχασα εγώ ήταν λίγα σε σχέση με τα 15.000, 20.000 και 60.000 που μου είπανε άλλοι ότι χάσανε.

Κάποιοι τρόποι να προστατευτεί κάποιος είναι:
*να δει προσεχτικά το email address - ιδίως την κατάληξη μετά το: "@" (θα είναι παρόμοιο, αλλά όχι)»
*να μιλήσει τηλεφωνικά με τον προμηθευτή του για επιβεβαίωση
*να προβληματιστεί αμέσως όπου αναφερθεί: western union ή Ολλανδική τράπεζα.
*να έχει τα email που χρησιμοποιεί στο address book του, καταχωρημένα (αυτό μου το είπαν από την Δίωξη Ηλεκτρ.Εγκλημ.)

Καλή τύχη σε όλους!


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ απάτη χάκερς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ