Γιάννης Ξανθούλης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Άλκη Ζέη, Σώτη Τριανταφύλλου, Paul Auster, Camilla Läckberg, Hannah Kent, Elena Ferrante, David Foster Wallace, J.G. Ballard και Carlos Ruiz Zafon είναι μόνο μερικοί από τους συγγραφείς που θα συναντήσουμε στις λογοτεχνικές σελίδες του φθινοπώρου.
Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
Νίκος Παναγιωτόπουλος (Το ημερολόγιο ενός εξωγήινου), Κωνσταντίνος Τζαμιώτης (Ίσως την επόμενη φορά), Σοφία Νικολαΐδου (Στο τέλος νικάω εγώ), Χρήστος Αγγελάκος (Ψεύτικοι δίδυμοι) και Τατιάνα Αβέρωφ (Έγκλημα στον Παράδεισο) είναι τα ονόματα που ξεχωρίζουν στη φροντισμένη σειρά της ελληνικής λογοτεχνίας των εκδόσεων Μεταίχμιο. Τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσει και το νέο βιβλίο της αγαπημένης συγγραφέα μικρών και μεγάλων Άλκης Ζέη με τίτλο «Πόσο θα ζήσεις ακόμα, γιαγιά;» που θα έχει αυτοβιογραφικό χαρακτήρα.
Στην ξένη λογοτεχνία περιμένουμε το νέο μυθιστόρημα του Paul Auster «Το βιβλίο των ψευδαισθήσεων», «Το ματωμένο του έργο» του βρετανού Graeme Macrae που ξεχώρισε στις υποψηφιότητες για το Man Booker Prize, τον «Πνευματιστή του Χίτλερ» του Ουρουγουανού Gervasio Posadas, καθώς και το εμβληματικό μυθιστόρημα του John Fante «Ρώτα τη σκόνη» που πρωτοκυκλοφόρησε στις ΗΠΑ στη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής ύφεσης. Το Νοέμβριο πρόκειται να κυκλοφορήσουν σε νέα έκδοση τα δύο εμβληματικά μυθιστορήματα του Curzio Malaparte «Καπούτ» και «Δέρμα». Το «Καπούτ» είναι ένα σκληρό μυθιστόρημα που περιγράφει τις εμπειρίες του συγγραφέα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και συνοψίζει, κατά κάποιο τρόπο, τη φρίκη του πολέμου, την απώλεια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την απώλεια της ίδιας της ανθρωπιάς. Στη σειρά «Μεγάλες αφηγήσεις», που περιλαμβάνει σημαντικά λογοτεχνικά έργα από την ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας, αναμένεται να κυκλοφορήσουν: «Ο Κλέφτης των Ποδηλάτων» του Luigi Bartolini, σε μετάφραση της Κούλας Καφατζή, «Το Βαμμένο Πουλί» του Jerzy Kosinski, σε μετάφραση της Τρισεύγενης Παπαϊωάννου, «Το Μοναστήρι της Πάρμας» του Stendhal, σε μετάφραση του Δημήτρη Στεφανάκη, και το «Θάνατος στη Βενετία» του Thomas Mann σε μετάφραση του Βασίλη Τσαλή.
Οι πολυάριθμοι λάτρεις των αστυνομικών δεν πρόκειται να μείνουν παραπονεμένοι αφού μερικοί από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς του είδους, όπως η Camilla Läckberg, ο Alexander Söderberg, ο Arne Dahl, ο Thomas Engström, ο Ian Rankin και ο James Patterson, έρχονται με τις νέες περιπέτειες των αγαπημένων τους ηρώων. Τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσει, επίσης, το πρώτο μυθιστόρημα του Daniel Cole με τίτλο «Η Μαριονέτα», ένα δυνατό θρίλερ που σημείωσε τεράστια επιτυχία στη Μ. Βρετανία και κυκλοφορεί σε περισσότερες από τριάντα χώρες.
Από τις εκδόσεις Διόπτρα
Από τις εκδόσεις Διόπτρα θα κυκλοφορήσει τον Νόέμβριο το νέο μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη με τίτλο «Εγώ ο Σίμος Σιμεών, ενώ στη σειρά της ελληνικής λογοτεχνίας ξεχωρίζουν το νέο μυθιστόρημα της Πασχαλίας Τραυλού «Το άγαλμα στη σοφίτα» και το δεύτερο μέρος της τριλογίας της Άννας Γαλανού «Οι δρόμοι της καταιγίδας» με τίτλο «Η εκδίκηση». Στην ξένη λογοτεχνία θα δούμε το κλασικό έργο του Gaston Leroux «Το φάντασμα της Όπερας», σε μετάφραση της Αργυρώς Μαντόγλου, και «Το κορίτσι από τη Γερμανία» του Armando Lucas Correa, μια ιστορία με φόντο τη Γερμανία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι εκδόσεις Διόπτρα αγαπούν τις αστυνομικές ιστορίες και φέτος αναμένεται να δούμε σημαντικά ονόματα σε καθιερωμένες σειρές με φανατικούς αναγνώστες σε όλον τον κόσμο, όπως ο Mo Hayder (Το Δέρμα), ο M.J. Arlidge (Φτου και βγαίνω), η Chevy Stivens (Ποτέ δεν θα σε αφήσω), ο Ray Celestin (Το Μπλουζ του Δολοφόνου), o Jorn Lier Horstκαι το συγγραφικό δίδυμο Nicci French (Ματωμένη Κυριακή). Από τη Διόπτρα θα κυκλοφορήσει, επίσης, το αστυνομικό μυθιστόρημα του Peter Wanson «Σε κάποιους αξίζει ο θάνατος» και το δικαστικό θρίλερ «Κινούμενη Άμμος» του Malin Persson Giolito. Το Νοέμβριο θα δούμε στις προθήκες των βιβλιοπωλείων και το νέο μυθιστόρημα της L.S. Hilton που είχε κάνει έκανε αίσθηση το περσινό καλοκαίρι με το τολμηρό θρίλερ «Maestra».
Από τις εκδόσεις Πατάκη
Από τον εκδοτικό οίκο Πατάκη αναμένεται να κυκλοφορήσουν τρία εμβληματικά έργα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας: «Τα παιδιά του Κρόνου» του Αλέξανδρου Κοτζιά, η «Αμοργός» του Νίκου Γκάτσου, σε αναθεωρημένη και συμπληρωμένη έκδοση, και τα πεζά κείμενα του Γιώργου Χειμωνά. Στη σειρά της ελληνικής λογοτεχνίας θα δούμε, επίσης, το νέο μυθιστόρημα της Σώτης Τριανταφύλλου (Το τέλος του κόσμου σε αγγλικό κήπο), του Τηλέμαχου Κώτσια (Γράμματα σε σινική μελάνι), του Κώστα Καβανόζη (Τυχερό) και του Δημήτρη Τζιώτη (Ο θησαυρός των Ολυμπίων). Δημοσιευμένα κείμενα του Χ.Α. Χωμενίδη θα κυκλοφορήσουν σε έναν τόμο που φέρει με τον εντυπωσιακό τίτλο «Όσο πιο δυνατά με έδερνε τόσο πιο δυνατά του τραγουδούσα», ενώ με ενδιαφέρον περιμένουμε την αλληλογραφία του Βαγγέλη Ραπτόπουλου με τον Μένη Κουμανταρέα. Σημειώνουμε ότι τα μυθιστορήματα του Μένη Κουμανταρέα «Κλειστόν λόγω μελαγχολίας» και «Η κυρία Κούλα» θα κυκλοφορήσουν σε νέα έκδοση από τις εκδόσεις Πατάκη.
Στην ξένη λογοτεχνία περιμένουμε τα μυθιστορήματα «Γαλαζοαίματες κυρίες» του Thomas Hardy, «Απόγνωση» του Vladimir Nabokov, «Έτσι αρχίζει το κακό» του Javier Marias, το «Μίστερ Γκουίν του Alessandro Baricco και το «Καρυδότσουφλο» του Ian McEwan. Με την «Ιστορία της χαμένης κόρης», που αναμένεται να κυκλοφορήσει το Νοέμβριο, ολοκληρώνεται και περίφημη «Τετραλογία της Νάπολης» της πολυσυζητημένης Ιταλίδας Elena Ferrante που έκανε μεγάλη αίσθηση διεθνώς και αγαπήθηκε πολύ κι από τους Έλληνες αναγνώστες.
Από τις εκδόσεις Κέδρος
Στη σειρά της ελληνικής λογοτεχνίας του Κέδρου ξεχωρίζουν η Έρη Ρίτσου (Κάτι κρέμεται εκεί ψηλά), ο Δημήτρης Σωτάκης (Ο κανίβαλος που έφαγε έναν Ρουμάνο), ο Νίκος Φαρούπος (Εφιάλτης, Η Απολογία), ο Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής (Η Πρόσοψη), η Ζέτα Κουντούρη (Λίγο πριν βρέξει), η Ζωή Βαλάση (Τρία υπέροχα αγόρια κι ένα κορίτσι) και ο Αντώνης Γιαννακός (Τέσσερις βολικοί θάνατοι). Σε νέα έκδοση θα κυκλοφορήσει η εμβληματική νουβέλα του Στρατή Τσίρκα «Νουρεντίν Μπόμπα», όπως και το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Ραπτόπουλου «Χάσαμε τον μπαμπά».
David Foster Wallace (Ο Χλωμός Βασιλιάς), Guy de Maupassant (Οι Αυτόχειρες), Philip Kerr (Ψεύτικο Εννιάρι) και Jonathan Safran Foer (Εξαιρετικά Δυνατά και Απίστευτα Κοντά) είναι τα μεγάλα ονόματα στη σειρά της ξένης λογοτεχνίας. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα θα κυκλοφορήσει, επίσης, το πολυαναμενόμενο «High-Rise» του J.G. Ballard. Πρόκειται για μια τρομακτική ιστορία που περιγράφει τον εκτροχιασμό της καθημερινότητας των ευκατάστατων κατοίκων ενός μοντέρνου ουρανοξύστη, όταν «οι μέχρι πρότινος πολυτελείς εγκαταστάσεις του κτιρίου μετατρέπονται σε πεδία αναταραχών όπου κυριαρχεί το τεχνολογικό χάος».
Από τις εκδόσεις Ίκαρος
Από τον Ίκαρο θα κυκλοφορήσει το νέο μυθιστόρημα της Ισμήνης Καπάνταη με τίτλο «Αστική Οικία στο Χαλάνδρι» και το «Κρόνακα» του Κυριάκου Μαργαρίτη, μια μυθιστορηματική ανασυγκρότηση του χρονικού ως τρόπου αφήγησης στον 21ο αιώνα.
Στην πολύ αξιόλογη σειρά ξένης λογοτεχνίας του εκδοτικού οίκου περιμένουμε να δούμε τα νέα μυθιστορήματα των Vicente Alfonso (Τα λείψανα του Αγίου Λαυρεντίου), Jean Echenoz (Ειδική απεσταλμένη), Hannah Kent (Οι Καλοί), Juan Gabriel Vasquez (Η μορφή των λειψάνων) και Alejandro Zambra (Τεστ Δεξιοτήτων). Από τον Ίκαρο θα κυκλοφορήσει, επίσης, το έργο του George Saunders «Λήθη και Λίνκολν», ένα βιβλίο για την οικογένεια, την οικογενειακή αγάπη και τον πόνο της απώλειας, με αφορμή ένα γεγονός από την προσωπική ζωή του αμερικανού προέδρου Αβράαμ Λίνκολν. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε επίσης ένα ελληνικό graphic novel με τον παράξενο τίτλο «Γρα-Γρου». Ο Τάσος Ζαφειριάδης, ο Γιάννης Παλαβός και ο Θανάσης Πέτρου, με φόντο ένα εστιατόριο στο Βέρμιο, ξετυλίγουν μια ατμοσφαιρική ιστορία όπου «η παράδοση τέμνεται με το σήμερα και η ρεαλιστική αφήγηση υπονομεύεται από τις δοξασίες και τους θρύλους».
Από τις εκδόσεις Ψυχογιός
Στη σειρά της ξένης λογοτεχνίας των εκδόσεων Ψυχογιός ξεχωρίζουν ο Carlos Ruiz Zafon (Ο Λαβύρινθος των Πνευμάτων), ο Richard Flanagan (Ο ήχος του ενός χεριού), ο Valerio Massimo Manfredi (Η Μάχη των Γιγάντων), η Jodi Picoult (Μικρά Σημαντικά Πράγματα) και η Lina Wolff (Οι Πολύγλωττοι εραστές). Από τις εκδόσεις Ψυχογιός θα κυκλοφορήσουν σε νέα έκδοση δυο μυθιστορήματα που καθιέρωσαν τους συγγραφείς τους στην παγκόσμια λογοτεχνική σκηνή: «Τα απομεινάρια μιας μέρας» του Kazuo Ishiguro, που μεταφέρθηκε με εξαιρετική επιτυχία και στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον Anthony Hopkins, και οι περίφημες «Διορθώσεις» του Jonathan Franzen.