Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια μεταξύ των 113 προαπαιτούμενων στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.
Και αυτό γιατί η ρήτρα των 5,4 δισ. ευρώ έως τον Αύγουστο του 2018, που έθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί.
Οι αποκρατικοποιήσεις μέχρι τώρα παρουσιάζουν μεγάλη καθυστέρηση και ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα οι εισπράξεις από την πώληση περιουσιακών στοιχείων κινούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, καθώς έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία 3,6 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016.
Για να πιαστεί ο στόχος των 5,4 δισ, ευρώ θα πρέπει να συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων από το ΤΑΙΠΕΔ. Εξάλλου και το υπερταμείο στο οποίο έχει συμφωνηθεί η μεταφορά 18 ΔΕΚΟ θα πρέπει να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις οι οποίες κάθε άλλο παρά εύκολες μπορούν να χαρακτηριστούν.
Πάντως ο στόχος εσόδων από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων από το ΤΑΙΠΕΔ έχει τεθεί από την πρόεδρο του Ταμείου, Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου στα 2 δισ. ευρώ για φέτος και στα 3,5 δισ. ευρώ το 2018.
ΕΥΔΑΠ ,ΕΥΑΘ αλλά και η πώληση μονάδων της ΔΕΗ, που ήδη προετοιμάζεται, αναμένεται να δημιουργήσουν αντιδράσεις, με τους χρόνους να πιέζουν ασφυκτικά.
Σε κάθε περίπτωση αν η κυβέρνηση δεν έχει μαζέψει τα έσοδα έως το καλοκαίρι του 2018 τότε δεν θα έχει εκπληρώσει μία από τις βασικές παραμέτρους ολοκλήρωσης του μνημονίου.