Ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε στους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές ότι υπαναχωρεί από την απειλή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διακόψει την λειτουργία της κυβέρνησης αν δεν εγκριθεί η χρηματοδότηση της ανέγερσης του τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.
Αυτό αποκάλυψε η Washington Post, επικαλούμενη ανώτερο κοινοβουλευτικό βοηθό των ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο.
Από την προεκλογική περίοδο, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε υποσχεθεί την ανέγερση αυτού του τείχους, ενώ πρόσφατα απείλησε να παύσει τη λειτουργία της κυβέρνησης αν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει τη χρηματοδότηση του υποσχόμενου έργου.
Έπειτα όμως από την τελευταία απειλή Τραμπ, αξιωματούχοι της αμερικανικής προεδρίας ενημέρωσαν το Κογκρέσο ότι το ποσό των 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν θα χρειαστεί να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση των κυβερνητικών υπηρεσιών από τον Οκτώβριο έως κάποια στιγμή στις αρχές του Δεκεμβρίου, ανέφερε ένας ανώτερο βουλευτικός βοηθός, σύμφωνα με την Post.
Παρά ταύτα, σύμφωνα με την Washington Post, ο Τραμπ εξακολουθεί να επιθυμεί να περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του Δεκεμβρίου, η χρηματοδότηση της ανέγερσης του τείχους.
Μεγάλες εταιρείες πιέζουν τον Τράμπ να μείνουν οι παράνομοι μετανάστες
Την ίδια ώρα, διευθυντικά στελέχη και ιδιοκτήτες δεκάδων αμερικανικών επιχειρήσεων, από την Amazon και την Apple μέχρι το Facebook, κάλεσαν σήμερα τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μην καταργήσει το πρόγραμμα που επιτρέπει σε εκατοντάδες χιλιάδες νέους παράτυπους μετανάστες να παραμείνουν στη χώρα.
Σε μήνυμα που απευθύνεται στον πρόεδρο και στα κορυφαία στελέχη του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού κόμματος στο Κογκρέσο, οι εταιρείες, όπως οι Cisco, eBay, General Motors και Microsoft, προειδοποιούν για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η αμφισβήτηση του καθεστώτος περίπου 800.000 νέων ανθρώπων.
Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε νωρίτερα ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για το μέλλον αυτού του προγράμματος, του αποκαλούμενου DACA (διάταγμα για τη μη απέλαση μεταναστών που όταν έφτασαν στις ΗΠΑ ήταν κάτω των 16 ετών). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόστηκε το 2012 από τον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Οι βασικές προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα ήταν: να είχε ηλικία κάτω των 31 ετών τον Ιούνιο του 2012, να έμενε μονίμως στις ΗΠΑ από το 2007 και να μην είχε καταδικαστεί για κακούργημα. Έτσι, όχι μόνο δεν θα απελαύνονταν αλλά αποκτούσαν και το δικαίωμα να εργαστούν νομίμως.
Οι άνθρωποι αυτοί "μεγάλωσαν στην Αμερική (...) πληρώνουν φόρους και παίζουν ενεργό ρόλο στις κοινότητές τους". Αν ακυρωνόταν το πρόγραμμα "θα έχαναν τη δυνατότητα να εργαστούν νομίμως και θα απειλούνταν όλοι με απέλαση", σημειώνουν οι εταιρείες, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημαίνει απώλειες ύψους 460,3 δισεκ. δολαρίων για τη χώρα.
Στην προεκλογική εκστρατεία του ο Τραμπ είχε δεσμευτεί να καταργήσει το πρόγραμμα. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Fox, ενδέχεται να ανακοινώσει σύντομα ότι ακυρώνει το DACA για όλες τις νέες αφίξεις αλλά όσοι ήδη ωφελούνται από αυτό θα παραμείνουν στη χώρα μέχρι να λήξει η άδεια παραμονής και εργασίας τους, δηλαδή το πολύ μέχρι το 2019, ωστόσο σήμερα ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του για το θέμα αυτό αργότερα σήμερα ή το Σαββατοκύριακο.
"Αγαπάμε τους Dreamers", είπε στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, χρησιμοποιώντας την ονομασία "Ονειροπόλοι" με την οποία αποκαλούνται οι νεαροί άνδρες και γυναίκες που επωφελήθηκαν από αυτό το πρόγραμμα. "Κάποια στιγμή σήμερα ή το Σαββατοκύριακο θα έχουμε μια απόφαση", πρόσθεσε.
Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν κάλεσε τον Τραμπ να μην ακυρώσει το πρόγραμμα που εφάρμοσε ο προκάτοχός του, ο Μπαράκ Ομπάμα, το 2012 για να προστατεύσει τους ανήλικους μετανάστες.
"Δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να το κάνει", είπε ο Ράιαν, που είναι Ρεπουμπλικανός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό WCLO στη γενέτειρά του, το Τζέινσβιλ του Ουισκόνσιν. "Μας χρειάζεται μια νομοθετική λύση. Πάνω σ' αυτό εργαζόμαστε. Και πιστεύω ότι πρέπει να αφήσουμε τους ανθρώπους στην ησυχία τους", πρόσθεσε.
Ο επίσης Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Όριν Χατς κάλεσε επίσης τον Τραμπ να μην τερματίσει το πρόγραμμα, μετέδωσε το CNBC επικαλούμενο μια ανακοίνωση του γραφείου του πολιτικού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ