Η Τουρκία επιστρέφει τη Σχολή Γαλατά στην ελληνική κοινότητα της Πόλης - iefimerida.gr

Η Τουρκία επιστρέφει τη Σχολή Γαλατά στην ελληνική κοινότητα της Πόλης

βακούφια
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δικαίωση για την ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης αποτελεί η επιστροφή του κτηρίου της Σχολής Γαλατά, από το τουρκικό Δημόσιο. Το ακίνητο επέστρεψε στους νόμιμους ιδιοκτήτες του μετά από απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για περεταίρω διεκδικήσεις.

Η απόφαση λήφθηκε την Τρίτη, από το Συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων βάσει του νόμου που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2011 για τα βακούφια. Η κίνηση αυτή αποτελεί πλέον προηγούμενο το οποίο αναμένεται να δικαιώσει και τις υπόλοιπες προσφυγές των ρωμαίικων κοινοτικών ιδρυμάτων τα οποία διεκδικούν τα παρανόμως κατασχεθέντα ακίνητά τους.

«Η απόφαση μας γεμίζει με πολύ μεγάλη χαρά», δήλωσε η πρόεδρος της εφοροεπιτροπής της Σχολής Γαλατά, Μαίρη Κομοροσάνο, η οποία ανέφερε ότι στο επόμενο διάστημα η εφοροεπιτροπή θα αιτηθεί και για τα υπόλοιπα ακίνητα του Βακουφίου. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Ντεμίρ, μέλος της εφοροεπιτροπής, σημείωσε πως η απόφαση της επιστροφής του Γαλατά δικαιώνει το Βακούφι και αναγνωρίζει το αναφαίρετο δικαίωμά του.

To κτίριο της Σχολής Γαλατά στεγάζεται σε ένα από τα πλέον όμορφα κτήρια της Κωνσταντινούπολης. Θεμελιώθηκε το 1885, ενώ η Σχολή ξεκίνησε να λειτουργεί το 1900. Αρχικά αρρένων και από το 1935 και έπειτα μεικτό, το σχολείο του Γαλατά διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πνευματική ζωή της Πόλης, αφού στα διευθυντικά του έδρανα κάθισαν μεγάλες προσωπικότητες των Γραμμάτων, όπως ο Μελιτόπουλος, που εξέδωσε το ελληνοτουρκικό λεξικό, και ο Μαυροφρύδης, εκδότης του περιοδικού «Παιδικός κόσμος».

Οι μαθητές διδάσκονταν τα βασικά μαθήματα και τη Γαλλική ως ξένη γλώσσα, ενώ στις εγκαταστάσεις του σχολείου περιλαμβάνονταν κοιτώνες, αίθουσα εκδηλώσεων, αρχείο και χωριστές αίθουσες νηπιαγωγείου.

Συνολικά η ελληνική κοινότητα διεκδικεί 988 ακίνητα τα οποία έχουν κατασχεθεί από την Τουρκία, κατά παράβαση της Σύμβασης της Λωζάννης του 1923. Οι κατασχέσεις ήταν τμήμα της τουρκικής πολιτικής αφανισμού των Ρωμιών της Πόλης σαν αντίποινα όσων συνέβαιναν στην Κύπρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ