Δημοσκόπηση-έκπληξη κυκλοφόρησε η συντηρητική εφημερίδα Le Figaro, μία ημέρα μετά την παρουσίαση της μεγάλης μεταρρύθμισης για τα εργασιακά, η οποία συναντά την έντονη αντίδραση συνδικάτων και αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με έρευνα της Odoxa-Dentsu την οποία παρουσίασε την Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου η Le Figaro, η πλειοψηφία των Γάλλων εκτιμά ότι η μεταρρύθμιση θα έχει θετικά αποτελέσματα στην εργασία. Εξι στους δέκα εκτιμούν, μάλιστα, ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα φτάσει μέχρι τέλους και πιστεύουν ότι ο πρόεδρος είχε δίκιο όταν έλεγε ότι «οι Γάλλοι σιχαίνονται τις μεταρρυθμίσεις».
Η είδηση είναι πραγματικά καλή για τον Μακρόν: η έρευνα Odoxa-Dentsu, η οποία έγινε σε δείγμα 995 ατόμων, μεταξύ 30 και 31 Αυγούστου, δείχνει ότι οι Γάλλοι είναι πλειοψηφικά θετικοί στην μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.
Ειδικότερα, το 52% εκτιμά ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα ευνοήσει την αγορά εργασίας και την οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων.
Υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας και της μείωσης της δύναμης των συνδικάτων
Επίσης, 4 από τα 5 βασικά μέτρα της μεταρρύθμισης τα οποία παρουσίασε την Πέμπτη ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ (κοινωνικός διάλογος στις επιχειρήσεις, δυνατότητα διαπραγμάτευσης συμφωνίας με την επιχείρηση χωρίς τα συνδικάτα, δημοψηφίσματα στην επιχείρηση με πρωτοβουλία της εργοδοσίας κλπ) συναντούν την σύμφωνη γνώμη των ερωτηθέντων: 61% ως 71% ανέρχονται οι θετικές γνώμες.
Επίσης, η εμβληματική μεταρρύθμιση να γίνεται ο κοινωνικός διάλογος στην επιχείρηση (αντίθετα με ό,τι γινόταν ως τώρα), την οποία πολέμησαν με μανία τα συνδικάτα της αντιπολίτευσης, γίνεται αποδεκτή κατά 61% από τους ερωτηθέντες και από 1 οπαδό της Αριστεράς στους 2.
60%: Ο Μακρόν θα φθάσει μέχρι τέλους
Οι Γάλλοι δεν πιστεύουν ότι η αντιπολίτευση, η οποία προετοιμάζεται να διαδηλώσει στους δρόμους, θα κάνει την κυβέρνηση να οπισθοχωρήσει. Το 60% εκτιμά ότι ο Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός του Εντουάρ Φιλίπ θα φθάσουν μέχρι τέλους. Οι ερωτηθέντες υποστηρίζουν εξάλλου την άποψη του Μακρόν για τον «αντι-μεταρρυθμιστικό» χαρακτήρα των Γάλλων (περίεργο, γιατί πρόκειται για τους ίδιους, σημειώνει η Le Figaro), σε ποσοστό 57%, και επικροτούν την δήλωσή του ότι «Οι Γάλλοι σιχαίνονται τις μεταρρυθμίσεις».
Αντίθετα, σε άλλη δημοσκόπηση μόνο οι ψηφοφόροι του Μακρόν στηρίζουν ευρέως τη μεταρρύθμιση (82% έναντι 18%), στην οποία άλλωστε στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό για να κερδίσει στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.
Συγκεκριμένα, η έρευνα του ινστιτούτου Harris Interactive για τον ραδιοφωνικό σταθμό RMC και την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Atlantico δείχνει ότι το 58% των Γάλλων είναι αντίθετο στη μεταρρύθμιση των εργασιακών που περιλαμβάνεται σε διατάγματα, έναντι 42% που την υποστηρίζουν.
Για μια ακόμα ευρύτερη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (71% έναντι 29%), η μεταρρύθμιση θα "μειώσει τη δύναμη των συνδικάτων στις επιχειρήσεις". Για το 54% (έναντι 46%), θα "επιδεινώσει τις συνθήκες εργασίας των μισθωτών".
Μόλις το 43% (έναντι 57%) πιστεύει ότι η μεταρρύθμιση θα "βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων", το 36% (έναντι 64%) ότι θα "ενισχύσει την ανάπτυξη" και το 31% ότι θα συντείνει στη "μείωση της ανεργίας".
Μεταξύ των αλλαγών που προβλέπονται είναι η μείωση των προθεσμιών για τις προσφυγές των μισθωτών, η δυνατότητα διαπραγμάτευσης χωρίς τα συνδικάτα αλλά και αύξηση στις αποζημιώσεις.
Η δημοσκόπηση διεξήχθη ηλεκτρονικά σε δείγμα 1.004 ερωτηθέντων, αντιπροσωπευτικό των Γάλλων ηλικίας 18 ετών και άνω, με τη μέθοδο των ποσοστώσεων.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας βρίσκεται σε μετωπική σύγκρουση με την Πολωνία για το θέμα του μισθολογικού ντάμπινγκ.