«Οι Γάλλοι σιχαίνονται τις μεταρρυθμίσεις» -Ο Μακρόν αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους στα εργασιακά - iefimerida.gr

«Οι Γάλλοι σιχαίνονται τις μεταρρυθμίσεις» -Ο Μακρόν αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους στα εργασιακά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αυτή η φράση στοιχειώνει ακόμη τους Γάλλους. Την είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, την περασμένη εβδομάδα, κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Ρουμανία, θέλοντας να υποστηρίξει τα σκληρά εργασιακά μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις του.

«Η Γαλλία δεν είναι χώρα μεταρρυθμίσεων. Πολλοί τις προσπάθησαν αλλά δεν τα κατάφεραν, γιατί οι Γάλλοι σιχαίνονται τις μεταρρυθμίσεις. Αν μπορεί κάποιος αν τις αποφύγει, το κάνει» είπε ο γάλλος πρόεδρος, σε σκληρή γλώσσα».

Ποιά είναι η λύση που πρότεινε εκείνος;

«Η Γαλλία πρέπει να μεταμορφωθεί σε βάθος για να ξαναβρεί τη μοίρα που της αξίζει, πρέπει επίσης να οδηγήσουμε την Ευρώπη προς ένα νέο σχέδιο (...) αυτό είναι μια μάχη που ονειρεύονται οι Γάλλοι και θα τα καταφέρουμε», είπε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε μάλιστα τον εαυτό του ως τον άνθρωπο που θα τα καταφέρει. «Οι Γάλλοι έκαναν μια τρελή επιλογή, διάλεξαν ένα νέο πολιτικό κίνημα, μια πολιτική προσωπικότητα η οποία δεν υπήρχε πολύ καιρό στην καθημερινότητά τους. Δεν επρόκειτο για προσωπική επιλογή, ήταν η λογική της πραγματικής Ιστορίας. Εμείς θα τα καταφέρουμε, στα χρόνια που έρχονται, να υψώσουμε τη φωνή του ελεύθερου κόσμου. Αυτή είναι η ατζέντα των επόμενων ετών», κατέληξε.

Στήριξε μάλιστα τα επιχειρήματά του με ένα tweet:

«Οι Γάλλοι σιχαίνονται τις μεταρρυθμίσεις» -Ο Μακρόν αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους στα εργασιακά | iefimerida.gr 0

[Δεν πρέπει να μεταρρυθμίσουμε τη Γαλλία, πρέπει να την μεταμορφώσουμε. Θα τα καταφέρουμε]


Πέρασε η μεταρρύθμιση για τα εργασιακά

Και πράγματι, ο γάλλος πρόεδρος κατόρθωσε, με την κυβερνητική πλειοψηφία που διαθέτει, και παρά τις ποικίλλες αντιδράσεις που συναντά η μεταρρύθμισή του, να παρουσιάσει, στις 31 Αυγούστου, τη «μητέρα όλων των μεταρρυθμίσεων» στον εργασιακό τομέα. Πρόκειται για μια σειρά μέτρων που θα αλλάξουν τελείως το τοπίο και θα επιτρέψουν στους εργοδότες -μεταξύ άλλων- να απολύουν αλλά και να προσλαμβάνουν ευκολότερα εργαζόμενους.

Δημοσκόπηση: Οι Γάλλοι θετικοί στην μεταρρύθμιση για τα εργασιακά

Ωστόσο, οι πρώτες αντιδράσεις της κοινής γνώμης είναι θετικές για τον Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με έρευνα της Odoxa-Dentsu την οποία παρουσίασε την Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου η δεξιά εφημερίδα Le Figaro, η πλειοψηφία των Γάλλων εκτιμά ότι η μεταρρύθμιση θα έχει θετικά αποτελέσματα στην εργασία. Εξι στους δέκα εκτιμούν, μάλιστα, ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα φτάσει μέχρι τέλους και πιστεύουν ότι ο πρόεδρος είχε δίκιο όταν έλεγε ότι «οι Γάλλοι σιχαίνονται τις μεταρρυθμίσεις».

Η είδηση είναι πραγματικά καλή για τον Μακρόν: η έρευνα Odoxa-Dentsu, η οποία έγινε σε δείγμα 995 ατόμων, μεταξύ 30 και 31 Αυγούστου, δείχνει ότι οι Γάλλοι είναι πλειοψηφικά θετικοί στην μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Ειδικότερα, το 52% εκτιμά ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα ευνοήσει την αγορά εργασίας και την οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων.

Επίσης, 4 από τα 5 βασικά μέτρα της μεταρρύθμισης τα οποία παρουσίασε την Πέμπτη ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ (κοινωνικός διάλογος στις επιχειρήσεις, δυνατότητα διαπραγμάτευσης συμφωνίας με την επιχείρηση χωρίς τα συνδικάτα, δημοψηφίσματα στην επιχείρηση με πρωτοβουλία της εργοδοσίας κλπ) συναντούν την σύμφωνη γνώμη των ερωτηθέντων: 61% ως 71% ανέρχονται οι θετικές γνώμες.

Επίσης, η εμβληματική μεταρρύθμιση να γίνεται ο κοινωνικός διάλογος στην επιχείρηση (αντίθετα με ό,τι γινόταν ως τώρα), την οποία πολέμησαν με μανία τα συνδικάτα της αντιπολίτευσης, γίνεται αποδεκτή κατά 61% από τους ερωτηθέντες και από 1 οπαδό της Αριστεράς στους 2.

60%: Ο Μακρόν θα φθάσει μέχρι τέλους

Οι Γάλλοι δεν πιστεύουν ότι η αντιπολίτευση, η οποία προετοιμάζεται να διαδηλώσει στους δρόμους, θα κάνει την κυβέρνηση να οπισθοχωρήσει. Το 60% εκτιμά ότι ο Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός του Εντουάρ Φιλίπ θα φθάσουν μέχρι τέλους. Οι ερωτηθέντες υποστηρίζουν εξάλλου την άποψη του Μακρόν για τον «αντι-μεταρρυθμιστικό» χαρακτήρα των Γάλλων (περίεργο, γιατί πρόκειται για τους ίδιους, σημειώνει η Le Figaro), σε ποσοστό 57%, και επικροτούν την δήλωσή του ότι «Οι Γάλλοι σιχαίνονται τις μεταρρυθμίσεις».

Η δημοσκόπηση της Le Figaro:

«Οι Γάλλοι σιχαίνονται τις μεταρρυθμίσεις» -Ο Μακρόν αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους στα εργασιακά | iefimerida.gr 1

Τι λέει η μεταρρύθμιση για τα εργασιακά

Η κυβέρνηση Μακρόν παρουσίασε 36 μέτρα και έχει υποσχεθεί ότι οι αλλαγές θα «απελευθερώσουν» την αγορά εργασίας. Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι «φιλόδοξες, ισορροπημένες και δίκαιες».

Στόχος, όπως έχει δηλώσει παλαιότερα ο Μακρόν, είναι να γίνει η αγορά εργασίας πιο ευέλικτη και να ανοίξει ο δρόμος για νέες προσλήψεις, μετά από στασιμότητα ετών και δεκαετίες υψηλής ανεργίας.

«Είναι λογικό [σ.σ. οι μεταρρυθμίσεις] να μην έχουν τη στήριξη των πάντων» δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Και παρότι οι μεταρρυθμίσεις μόλις ανακοινώθηκαν, ήδη έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις για τον επόμενο μήνα. Τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα, όμως, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα λάβουν μέρος. Ο ηγέτης της γαλλικής αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν έχει υποσχεθεί να διοργανώσει πορεία και διαδηλώσεις στις 23 Σεπτεμβρίου.

Η γαλλική εργατική νομοθεσία είναι εκτενέστατη και καλύπτει 3.000 σελίδες. Αρκετοί, μάλιστα, την χαρακτηρίζουν «ζουρλομανδύα» για τις επιχειρήσεις.

Τώρα, τα νέα μέτρα έρχονται να βάλουν «τάξη» -κατά την κυβέρνηση Μακρόν- στη νομοθεσία αυτή ενώ στόχος είναι να προωθηθεί ο «κοινωνικός διάλογος».

Το 50% των Γάλλων εργάζονται σε μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτές, ακριβώς, είναι οι επιχειρήσεις που η κυβέρνηση θέλει να «απελευθερώσει» η γαλλική κυβέρνηση, επιτρέποντας σε όσες έχουν λιγότερους από 50 εργαζόμενους να δημιουργούν ενώσεις εργαζομένων που μπορούν να παρακάμψουν τα συνδικάτα.

Ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για την κυβέρνηση είναι και το ζήτημα των απολύσεων. Η κυβέρνηση θέλει να απλοποιήσει αυτή τη διαδικασία και να κάνει την απομάκρυνση εργαζομένων πιο απλή για τους επιχειρηματίες. Όπως έχει γίνει γνωστό, αναμένεται να υπάρξει και ανώτατο όριο αποζημίωσης για όσους απομακρύνονται αδίκως από τις θέσεις εργασίας τους. Παρότι η αρχική πρόταση ήταν χαμηλότερη, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, οι υπουργοί της κυβέρνησης συμφώνησαν να αυξήσουν το συνολικό ποσό. Το όριο αυτό προσαρμόζεται στους δύο μισθούς για δύο χρόνια εργασίας και στους 20 μισθούς για 30 χρόνια εργασίας. Μέχρι σήμερα, η αποζημίωση για εργαζόμενο που απασχολούταν για δύο χρόνια ήταν έξι μισθοί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ