Πόλεμος δηλώσεων και σκληρή αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του προέδρου της ΟΛΜΕ και του υπ. Παιδείας για το νέο εξεταστικό σύστημα που προτείνει ο κ. Γαβρόγλου.
Ο Νίκος Παπαχρήστος μιλώντας στο ραδιόφωνο του 9.84 μεταξύ άλλων είπε πως «οι εκπαιδευτικοί θα λυγίσουν στις πιέσεις γονέων και μαθητών για μεγαλύτερες προφορικές βαθμολογίες, αν τελικά αυτές υπολογίζονται στο βαθμό πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».
Το υπ. Παιδείας αντέδρασε με ανακοίνωσή του κάλεσε τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ «να ανακαλέσει τις προσβλητικές δηλώσεις – προβλέψεις του για τους εκπαιδευτικούς που εκπροσωπεί».
«Δεν είναι δυνατόν ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ να υποστηρίζει ότι οι εκπαιδευτικοί «θα λυγίσουν στις πιέσεις γονέων και μαθητών» για την προφορική βαθμολόγηση και ακόμη χειρότερα να προβλέπει ότι «μπορεί να βρεθεί μια μικρή μειοψηφία που να επιχειρήσει να κερδίσει», υπονοώντας προφανώς οικονομικά ανταλλάγματα για τους συναδέλφους του».
«Είναι απαράδεκτες δηλώσεις που προσβάλλουν το σύνολο των εκπαιδευτικών τους οποίους το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στηρίζει απόλυτα και εμπιστεύεται αναβαθμίζοντας με το νέο σύστημα τον ρόλο τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Ο κ. Παπαχρήστος είναι έκθετος και οφείλει να απολογηθεί απέναντι στους συναδέλφους του» καταλήγει η ανακοίνωση.
Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της ΟΛΜΕ που περνώντας στην αντεπίθεση δήλωσε στο «Βήμα»:
«Έκθετος είναι ο υπουργός Παιδείας όταν κάθε τέταρτο αλλάζει απόψεις. Έκθετος είναι γιατί παίζει με τα νεύρα μαθητών, καθηγητών και γονέων και δεν δικαιούται να εγκαλεί τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ που εκπροσωπεί τις θέσεις του κλάδου». Και συνέχισε τονίζοντας ότι «Η Ομοσπονδία έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν δέχεται την προφορική βαθμολογία, δεν είναι υποχρεωμένος να πάρει την άδεια του υπουργείου Παιδείας για τις δηλώσεις που κάνει και ότι οι προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για το νέο εξεταστικό πηγαίνουν την εκπαίδευση σε ένα νέο είδος «επιλεκτικού Λυκείου».
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Παιδείας προχώρησε σε νέα αναδίπλωση σχετικά με τις εξετάσεις του Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στο RealFM ο κ. Γαβρόγλου στο ερώτημα αν η συμμετοχή των μαθητών στις εξετάσεις του Ιανουαρίου θα είναι υποχρεωτική ή μπορεί να είναι και προαιρετική απάντησε: «Εγώ θα έλεγα να το πάρουν όλοι οι μαθητές. Αν τώρα κάποιοι μαθητές πουν, “εγώ δεν το θέλω και θέλω να πάω κατευθείαν τον Ιούνιο”, θεωρώ ότι θα έχουν το δικαίωμα να το κάνουν. Αλλά να με θυμηθείτε και καταλαβαίνετε πως το λέω αυτό, ότι παιδαγωγικά θα το αγκαλιάσουν όλοι».
Και συνέχισε: «Με την ευθύνη του μαθητή προφανώς μπορεί να είναι προαιρετική η συμμετοχή στις εξετάσεις του Ιανουαρίου. Θέλω να είναι σαφές το εξής: Αυτά όλα έχουν μέσα τους και μία παιδαγωγική διάσταση. Αρα το θέμα είναι να πειστεί, ο μαθητής, οι γονείς και κυρίως οι εκπαιδευτικοί ότι πρέπει να καλλιεργήσουμε την εκπαιδευτική διάσταση. Το προαιρετικό στην προκειμένη περίπτωση είναι εγγενές στοιχείο της πρότασής μας. Εμείς όμως λέμε ότι με το να πας έχεις πάρα πολλά θετικά. Εχεις όπλο για τον Ιούνιο».