Τη «μητέρα όλων των μεταρρυθμίσεων» στον εργασιακό τομέα ανακοινώνει η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, με τον πρόεδρο της Γαλλίας να προχωρά σε σειρά μέτρων που θα αλλάξουν τελείως το τοπίο και θα επιτρέψουν στους εργοδότες -μεταξύ άλλων- να απολύουν αλλά και να προσλαμβάνουν ευκολότερα εργαζόμενους.
Η κυβέρνηση Μακρόν παρουσίασε 36 μέτρα και έχει υποσχεθεί ότι οι αλλαγές θα «απελευθερώσουν» την αγορά εργασίας. Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε σήμερα ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι «φιλόδοξες, ισορροπημένες και δίκαιες».
Στόχος, όπως έχει δηλώσει παλαιότερα ο Μακρόν, είναι να γίνει η αγορά εργασίας πιο ευέλικτη και να ανοίξει ο δρόμος για νέες προσλήψεις, μετά από στασιμότητα ετών και δεκαετίες υψηλής ανεργίας.
«Είναι λογικό [σ.σ. οι μεταρρυθμίσεις] να μην έχουν τη στήριξη των πάντων» δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.
Και παρότι οι μεταρρυθμίσεις μόλις ανακοινώθηκαν, ήδη έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις για τον επόμενο μήνα. Τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα, όμως, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα λάβουν μέρος. Ο ηγέτης της γαλλικής αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν έχει υποσχεθεί να διοργανώσει πορεία και διαδηλώσεις στις 23 Σεπτεμβρίου.
Η γαλλική εργατική νομοθεσία είναι εκτενέστατη και καλύπτει 3.000 σελίδες. Αρκετοί, μάλιστα, την χαρακτηρίζουν «ζουρλομανδύα» για τις επιχειρήσεις.
Τώρα, τα νέα μέτρα έρχονται να βάλουν «τάξη» -κατά την κυβέρνηση Μακρόν- στη νομοθεσία αυτή ενώ στόχος είναι να προωθηθεί ο «κοινωνικός διάλογος».
Το 50% των Γάλλων εργάζονται σε μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτές, ακριβώς, είναι οι επιχειρήσεις που η κυβέρνηση θέλει να «απελευθερώσει» η γαλλική κυβέρνηση, επιτρέποντας σε όσες έχουν λιγότερους από 50 εργαζόμενους να δημιουργούν ενώσεις εργαζομένων που μπορούν να παρακάμψουν τα συνδικάτα.
Ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για την κυβέρνηση είναι και το ζήτημα των απολύσεων. Η κυβέρνηση θέλει να απλοποιήσει αυτή τη διαδικασία και να κάνει την απομάκρυνση εργαζομένων πιο απλή για τους επιχειρηματίες. Όπως έχει γίνει γνωστό, αναμένεται να υπάρξει και ανώτατο όριο αποζημίωσης για όσους απομακρύνονται αδίκως από τις θέσεις εργασίας τους. Παρότι η αρχική πρόταση ήταν χαμηλότερη, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, οι υπουργοί της κυβέρνησης συμφώνησαν να αυξήσουν το συνολικό ποσό. Το όριο αυτό προσαρμόζεται στους δύο μισθούς για δύο χρόνια εργασίας και στους 20 μισθούς για 30 χρόνια εργασίας. Μέχρι σήμερα, η αποζημίωση για εργαζόμενο που απασχολούταν για δύο χρόνια ήταν έξι μισθοί.
«Οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν» λέει ο γ.γ. της CGT
Ο γενικός γραμματέας της CGT Φιλίπ Μαρτινέ δήλωσε πως «όλοι οι φόβοι» του συνδικάτου του σχετικά με τη μεταρρύθμιση του εργατικού κώδικα «επιβεβαιώθηκαν» μετά την παρουσίασή της σήμερα το πρωί στους κοινωνικούς εταίρους.
«Όλοι οι φόβοι που είχαμε επιβεβαιώθηκαν και ο επιπλέον φόβος είναι προφανής: πρόκειται για το τέλος των συμβάσεων εργασίας», δήλωσε καλώντας «τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους νέους να βγουν στους δρόμους στις 12 Σεπτεμβρίου», ημερομηνία που η CGT έχει οργανώσει κινητοποίηση.
«Αυτό που μας παρουσίαζαν σαν μια επανάσταση, είναι η συνέχεια αυτού που γινόταν προηγουμένως», πρόσθεσε ο Μαρτινέ.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου FO, ο Ζαν-Κλοντ Μαγί, δήλωσε πως εξακολουθούν να υπάρχουν «σημεία ασυμφωνίας» έπειτα απ' αυτούς «τους τρεις μήνες των συνεννοήσεων» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους και πως το συνδικάτο του «θα εξετάσει τώρα προσεκτικά τα κείμενα».
«Ανέκαθεν λέγαμε πως υπάρχουν τρεις στήλες: τι επιτύχαμε, τι αποφύγαμε και σε τι διαφωνούμε, υπάρχουν στοιχεία και για τις τρεις», επανέλαβε.