Την υποψηφιότητά του, όπως άλλωστε αναμενόταν, για την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς, ανακοίνωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργός, Γιάννης Μανιάτης, δηλώνοντας ότι τάσσεται υπέρ ενός νέου, ενιαίου, πλειοψηφικού Κινήματος Προοδευτικών Πολιτών που θα έχει ισχυρούς θεσμούς και δημοκρατικές διαδικασίες, όπως σε όλη την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία.
Ο πρώην υπουργός δεσμεύτηκε -και τόνισε ότι θεωρεί «ηθική υποχρέωση» και των υπόλοιπων υποψηφίων να κάνουν το ίδιο- ότι θα παραμείνει στον νέο φορέα «της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας» υπό την ηγεσία όποιου αναδειχθεί αρχηγός από την εκλογική διαδικασία.
Διατύπωσε διακριτικά αιχμές για την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά, λέγοντας ότι: «Πρέπει να αρνηθούμε την στασιμότητα των χαμηλών δημοσκοπικών ποσοστών».
«Να επαναφέρουμε την Κεντροαριστερά στο προσκήνιο, ως παιδί της κοινωνίας. Όχι του νεποτισμού, της αναξιοκρατίας, των κομματικών μηχανισμών, των επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων». Και ότι: «Το έργο μου είναι η υπογραφή της αξιοπιστίας μου. Αυτοδημιούργητος, με κοινωνική πορεία πριν την πολιτική, χωρίς κομματικούς μηχανισμούς, αγωνίστηκα όπως τα εκατομμύρια των υπολοίπων Ελλήνων».
Επιπλέον, οριοθέτησε τον χώρο που διεκδικεί «από το Προοδευτικό Κέντρο, μέχρι την Κεντροαριστερά και τον κοινωνικό ακτιβισμό της Πολιτικής Οικολογίας», ευρύτερα από αυτόν στον οποίο απευθύνεται σήμερα το ΠαΣοΚ.
Αιχμηρός ήταν και κάποιους πρώην συντρόφους του: « Ήμουν παρών στα δύσκολα χρόνια της παράταξης, όταν πολλοί κρύβονταν, ή εγκατέλειπαν το σκάφος» τόνισε.
Ο κ. Μανιάτης, δεν χαρίστηκε ούτε στους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων, επισημαίνοντας ότι πρέπει «να υπερασπιστούμε την κοινωνία και την πατρίδα πολύ καλύτερα από τον ιδεοληπτικό αποτυχημένο κ. Τσίπρα και τον άναυδο κ. Μητσοτάκη».
Κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του, προσδιόρισε τους τέσσερις βασικούς άξονες της πρότασής του, οι οποίοι όπως είπε αποτελούν την προϋπόθεση για να μπορέσει ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας να παίξει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας.
Οι άξονες αυτοί είναι:
- Μια καινοτόμα πρόταση για νέες πηγές εθνικού πλούτου, ώστε « να απαλλαγούμε από δανειστές και μνημόνια και να διαμορφώσουμε μια κοινωνία Αλληλεγγύης, μια Δίκαιη κοινωνία.»
- Μια θεσμική επανάσταση για ένα σύγχρονο, επιτελικό, έξυπνο κράτος, που σέβεται τον πολίτη και τους φόρους του. Για ένα κράτος αρωγό της υγειούς επιχειρηματικότητας, που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, για ένα κράτος της αριστείας, της διαρκούς αξιολόγησης, της πλήρους ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
«Να κοινωνικοποιήσουμε το κράτος και όχι να κρατικοποιήσουμε την κοινωνία».
-Η ταχύτατη και με κοινωνικό μέρισμα αξιοποίηση της δημόσια περιουσίας και του ορυκτού πλούτου της χώρας, με ρήτρες απασχόλησης και αειφορίας.
- Η αξιοποίηση «με αδιαπραγμάτευτη αποφασιστικότητα κι εθνική αυτοπεποίθηση» της γεωστρατηγικής σημασίας της χώρας στην ενεργειακή, αμυντική και οικονομική ασφάλεια της Ευρώπης. « Οφείλουμε να ασκήσουμε ανεξάρτητη και ωφέλιμη για τη χώρα οικονομική διπλωματία»ανέφερε, τονίζοντας ότι αυτός είναι ο δρόμος για να δοθούν προοδευτικές λύσεις στα μεγάλα ζητήματα της ανεργίας, της περιθωριοποίησης, του ασφαλιστικού, των ανισοτήτων της παγκοσμιοποίησης, της κλιματικής αλλαγής, της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.
Ο κ. Μανιάτης, υπογράμμισε ότι το «νέο, ενιαίο, πλειοψηφικού Κίνημα Προοδευτικών Πολιτών» θα γίνει «με υπέρβαση των σημερινών κομμάτων». Σε ότι αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες, επεσήμανε ότι ο νέος φορέας δεν θα είναι συμπλήρωμα κανενός και προέβλεψε ότι ο νέος ενιαίος φορέας θα είναι δεύτερο κόμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές. Για τα ντιμπέιτ των υποψηφίων, ένα θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα, πρότεινε να πραγματοποιηθούν 13 συζητήσεις σε όλες τις περιφέρειες της χώρας ώστε να προσελκύσει η διαδικασία το ενδιαφέρον τουλάχιστον 150.000 πολιτών, ειδικά σε περιοχές που πλήττονται από την ανεργία ή που χρειάζεται να στηριχθούν από ιδιωτικές επενδύσεις για να ανακάμψουν.