Άσχημα μαντάτα: Μειωμένα κατά 7% τα έσοδα Ιανουαρίου - iefimerida.gr

Άσχημα μαντάτα: Μειωμένα κατά 7% τα έσοδα Ιανουαρίου

Άσχημα μαντάτα: Μειωμένα κατά 7% τα έσοδα Ιανουαρίου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Άσχημο ποδαρικό έκανε το υπουργείο Οικονομικών το 2012 καθώς τα κρατικά έσοδα βρέθηκαν τον Ιανουάριο σε ελεύθερη πτώση δημιουργώντας μια νέα μαύρη τρύπα ύψους 700 εκ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, την ώρα που οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ βρίσκονται ένα βήμα πριν υπογράψουν το σκληρότερο πακέτο λιτότητας εδώ και πολλά χρόνια, και παρά τα αλλεπάλληλα χαράτσια και εισπρακτικά μέτρα που επέβαλαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου, το ταμείο του Δημοσίου βρέθηκε τον Ιανουάριο με 700 εκ. ευρώ λιγότερα από ότι πέρσι. Πρόκειται για ένα νέο έλλειμμα-μαμούθ που πιθανώς να ανατρέψει επί τα χείρω τους σχεδιασμούς της Τρόικα και του υπουργείου Οικονομικών, που βλέπουν την ελληνική οικονομία να βυθίζεται όλο και περισσότερο στην κινούμενη άμμο της ύφεσης.

Ουσιαστικά, το έλλειμμα των 700 εκ. ευρώ, αν και είναι δύσκολο να τινάξει στον άερα το Νέο Μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση αφού σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα χρεοκοπήσει και επίσημα στις 20 Μαρτίου, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε νέα μέτρα στους επόμενους μήνες ή στον επόμενο έλεγχο από την Τρόικα, επιβεβαιώνοντας τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Πάνο Μπεγλίτη, που δήλωσε χτες ότι τον Ιούνιο θα απαιτηθούν νέα μέτρα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα το protothema.gr, τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2012 δείχνουν ότι κρατικά έσοδα μειώθηκαν τον Ιανουάριο κατά 6,5%-7% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011. Δηλαδή ήταν 350 εκ. ευρώ λιγότερα από πέρυσι, ενώ ο προϋπολογισμός προέβλεπε... αύξηση κατά 350 εκ. ευρώ. Επομένως υπάρχει έλλειμμα 700 εκ. ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό.

Που αποδίδεται η πτώση στα έσοδα; Καταρχήν στη νέα κατάρρευση του ΦΠΑ, όπου οι εισπράξεις σημείωσαν «βουτιά» κατά 18,7%, και έφτασαν μόλις τα 1,9 δισ. ευρώ από 2,29 δισ. που ήταν πέρσι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ