Θεοχαρόπουλος: Να εκλέξουμε επικεφαλής ενιαίου φορέα, να διαλυθούν τα υφιστάμενα κόμματα - iefimerida.gr

Θεοχαρόπουλος: Να εκλέξουμε επικεφαλής ενιαίου φορέα, να διαλυθούν τα υφιστάμενα κόμματα

Φωτογραφία: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αφήνοντας τα πάντα ανοιχτά, μεταθέτοντας ωστόσο για την επόμενη εβδομάδα τις αποφάσεις σχετικά με την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς, εμφανίστηκε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο οποίος μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή στον ΣΚΑΪ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του και ο μόνος λόγος είναι γιατί θα πρέπει για να γίνει αυτό να έχουν λυθεί προηγουμένως ορισμένα θέματα.

«Θα πρέπει να αποφασισθούν κάποια θέματα, κι αυτά θα πρέπει και η επιτροπή που έχει αναλάβει, να ανακοινώσει τις αποφάσεις της, να δούμε τι πάμε να κάνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Και εξήγησε τι εννοεί:

«Το θέμα είναι, εκλογή επικεφαλής για ποιον φορέα; H θέση η δική μου, λοιπόν, και γι’ αυτό την αναφέρω ξεκάθαρα είναι για έναν ενιαίο φορέα, για έναν πραγματικά νέο φορέα, με υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων. Δημιουργία ενιαίου φορέα, χωρίς υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων, όπως ακούω δεξιά και αριστερά, δεν γίνεται. Να μιλήσουμε με απλά λόγια και κατανοητά. Εκλογή, λοιπόν, επικεφαλής για ενιαίο φορέα ή για πολυκομματικό φορέα;

Aν υπάρχουν διαφωνίες σε αυτό που σας λέω η μόνη λύση θα ήταν όπως έχω αναφέρει και είναι στο τραπέζι η διπλή κάλπη, δηλαδή να αποφασίσει όλη η βάση της Κεντροαριστεράς, αν θα πάμε σ’ έναν πραγματικά νέο φορέα ή σε πολυκομματικό. Αλλιώς αυτά δεν είναι καθόλου θεωρητικά, προβλέπω ότι αν δεν αποσαφηνιστούν τώρα, την επόμενη ημέρα της εκλογικής διαδικασίας δεν θα υπάρχουν οι εγγυήσεις της ενότητας, θα υπάρξουν φυγόκεντρες τάσεις, δεν θα εγγυώνται, λοιπόν, οι υποψήφιοι ότι την επόμενη ημέρα θα είναι στρατιώτες αυτής της παράταξης. Εγώ μιλάω για ένωση όλων σε ένα και όταν ενώνεις και κάνεις ένα νέο ενιαίο φορέα, αυτό σημαίνει υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων, άρα δεν μπορούν ταυτοχρόνως να λειτουργούν όλα. Τόσο απλά.

Κάποιοι δεν μιλούν ξεκάθαρα για ενιαίο φορέα. Αν δεν υπάρχει αυτή η αποσαφήνιση αυτές τις ημέρες αυτό που θα συμβαίνει στη συνέχεια είναι και ο καθένας να κρατάει το μαγαζάκι του και να θέλει ενιαίο, αυτό δεν γίνεται. Ομως, αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχουν διευθετηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, έσπευσε να συμπληρώσει πως θα έπρεπε να είχε υιοθετηθεί εξ αρχής η δική του θέση για τη δημιουργία πρωτίστως του ενιαίου φορέα και στη συνέχεια η εκλογή του νέου αρχηγού, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε όπως θέλησε να διαμηνύσει, κάτι που κατά τον κ. Θεοχαρόπουλο θα είχε βοηθήσει τις διαδικασίες.

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του iefimerida

Ας σημειωθεί ότι χθες ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι έσπευσαν να διαψεύσουν την μεταξύ τους συμφωνία διάλυσης των κομμάτων που απαρτίζουν τη ΔΗΣΥ πριν την εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα.
Από το Ποτάμι τόνιζαν ότι «η ίδρυση ενός νέου φορέα στο Κέντρο είναι ο μεγάλος στόχος. Το τι θα κάνουν τα κόμματα θα το κρίνουν τα όργανά τους. Σε καμιά περίπτωση πάντως δεν μιλάμε για διάλυση γιατί υπάρχουν μια σειρά από υποχρεώσεις και νομικές δεσμεύσεις. Οι λεπτομέρειες για το πώς θα πάμε στον νέο φορέα είναι κάτι που κουβεντιάζεται αυτή τη στιγμή».
Επίσης σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι είναι εκτός πραγματικότητας τα όσα αναφέρονται για σχετική συμφωνία της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη.

Δείτε το ρεπορτάζ του iefimerida για το μεγάλο θέμα: διάλυση κομμάτων της κεντροαριστεράς

Τα πάνω κάτω φέρνει η υποψηφιότητα του Σταύρου Θεοδωράκη για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, και όχι μόνο με τη δυναμική της.
Ο πρόεδρος του Ποταμιού έχει διευκρινίσει ότι θα είναι υποψήφιος νέου φορέα, με άλλο όνομα, και όχι υποψήφιος στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Συνομιλητές του Σταύρου Θεοδωράκη, μάλιστα, αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του Ποταμιού, στις συζητήσεις που είχε με τη Φώφη Γεννηματά, απέσπασε τη δέσμευσή της ότι τα κόμματα που συναπαρτίζουν την Δημοκρατική Συμπαράταξη θα διαλυθούν και θα ιδρυθεί ένας νέος κομματικός φορέας, με νέο όνομα και σύμβολα.

Ωστόσο, η ανακοίνωση του Ποταμιού ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης διεκδικεί την ηγεσία ενός νέου φορέα έπεσε σαν κεραυνός στο ΠΑΣΟΚ.
Και αυτό γιατί δεν έχει προηγηθεί ενημέρωση για διάλυση του ιστορικού κόμματος, ούτε έχει ληφθεί κάποια σχετική πολιτική απόφαση από τα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ προς αυτή την κατεύθυνση. Ας σημειωθεί, μάλιστα, ότι το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου έχει λάβει την ακριβώς αντίθετη απόφαση: δεν επιθυμεί τη διάλυσή του και τη συγχώνευσή του σε κάποιον νέο κομματικό φορέα.

Ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης, με δήλωσή του στο «Βήμα της Κυριακής», σχολίασε τις διεργασίες για τη δημιουργία του νέου κεντρώου προοδευτικού φορέα. Στη δήλωσή του ο κ. Θεοδωράκης επεσήμανε ότι το Ποτάμι ξεκίνησε λέγοντας στους πολίτες μια πικρή αλήθεια. «Για να αλλάξει η ζωή μας δεν αρκεί να αλλάξουν ευκαιριακά οι άνθρωποι που παίρνουν τις αποφάσεις. Πρέπει να αλλάξει η "μήτρα" που τους γεννά. Πρέπει να αλλάξουν τα "σπίτια" που ανατρέφονται. Πρέπει να αλλάξει δηλαδή το πολιτικό σύστημα και πρωτίστως τα κόμματα», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
«Αυτό το φθινόπωρο θα είναι η εποχή της αναγέννησης του μεγάλου κεντρώου προοδευτικού χώρου. Εμείς δεν θα φοβηθούμε. Το μακρύ ταξίδι που ξεκινήσαμε συνεχίζεται. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει», είπε ο κ. Θεοδωράκης.


Δείτε και την ανάρτηση-προειδοποίηση της Λίνας Παπαδάκη, από το Ποτάμι, για τον νέο φορέα:

Θεοχαρόπουλος: Να εκλέξουμε επικεφαλής ενιαίου φορέα, να διαλυθούν τα υφιστάμενα κόμματα | iefimerida.gr 0


Την απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη να ιδρυθεί νέος φορέας τόνισε και ο εκπρόσωπος τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας: «Μιλάμε για τη δημιουργία ενός νέου φορέα. Εξάλλου έχουμε τονίσει κατηγορηματικά εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι το Ποτάμι δεν το ενδιαφέρει να γίνει τμήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας.
«Αυτή η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Μιλάμε για έναν νέο φορέα στον οποίο μπορούν να στοιχηθούν όλες αυτές οι νέες δυνάμεις που αποτελούν τον χώρο του προοδευτικού κέντρου και της κεντροαριστεράς» συμπλήρωσε ο Δημήτρης Τσιόδρας, σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Παραπολιτικά FM".
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού συνέχισε την τοποθέτησή του λέγοντας πως «αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να είναι πραγματικά ανοιχτές οι διαδικασίες και να συγκινήσουν την κοινωνία που αυτή τη στιγμή δεν εκφράζεται».


Κεραυνοί Σκανδαλίδη
Εκφράζοντας την παραδοσιακή βάση του ΠΑΣΟΚ -και πιθανότατα την ίδια την Φώφη Γεννηματά- ο Κώστας Σκανδαλίδης έγραψε άρθρο στα Νέα, την Δευτέρα, 28 Αυγούστου, για να εξηγήσει ότι τα κόμματα που συναπαρτίζουν την Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν μπορούν να διαλυθούν, χωρίς προηγούμενη απόφαση της βάσης.


Γράφει χαρακτηριστικά:
«Τις επόμενες εβδομάδες θα γίνει ένας ανοιχτός, δημοκρατικός, προεκλογικός αγώνας σε συνθήκες ενότητας, ευθύνης και σοβαρότητας. Προφανώς το κεντρικό θέμα είναι αυτό της ανανέωσης, της αλλαγής, της νέας φυσιογνωμίας, του νέου και σύγχρονου πολιτικού λόγου. Καθετί που μπορεί να οδηγήσει στη διεύρυνση και συσπείρωση νέων δυνάμεων για τον χώρο, στη διατύπωση των προτάσεων για τη χώρα, στην ανάδειξη των δημιουργικών δυνατοτήτων του συνόλου της παράταξης κι όχι των επιμέρους δυνάμεων, θα δώσει πνοή στο εγχείρημα...
Το κρισιμότερο, ίσως, ερώτημα διατυπώνεται γύρω από τη μορφή και τη δομή που θα πάρει η παράταξη και για την οποία αρμόδια να αποφασίσει είναι η βάση της διά των εκπροσώπων της στο ιδρυτικό Συνέδριο που θα ακολουθηθεί αμέσως μετά.
Είμαι από αυτούς που τάχτηκαν ανοιχτά υπέρ της δημιουργίας ενός νέου φορέα ως απαύγασμα των αναγκών της νέας εποχής αλλά και της αθεράπευτης κρίσης του πολιτικού μας συστήματος. Ομως, ιστορικά νέος φορέας δημιουργείται είτε από χαρισματική ηγεσία που διατυπώνει μια νέα εθνική επαγγελία και συσπειρώνει αθρόα τις λαϊκές δυνάμεις είτε μέσα από τη μετεξέλιξη των υπαρχουσών δυνάμεων του χώρου που ενοποιούνται στη βάση μιας συγκροτημένης πρότασης ως απόρροια συλλογικής επεξεργασίας. Προφανώς οι συνθήκες επιβάλλουν να ακολουθήσουμε τον δεύτερο δρόμο. Ο τελικός στόχος είναι ένας νέος και ενιαίος φορέας. Το αν και μέχρι πότε θα παραμείνει πολυκομματικός ή θα γίνει πολυτασικός είναι θέμα προς συζήτηση, με την αίρεση ότι για τη μετεξέλιξη του κάθε κόμματος θα αποφασίσει η βάση του
».
Εκείνο πάντως που είναι αναγκαίο, αμέσως μετά την εκλογή του επικεφαλής η παράταξη να αποκτήσει δομή και αιρετά όργανα μέσα από το ιδρυτικό Συνέδριο. Δεν θα κυβερνιέται από «συμβούλιο αρχηγών». Παράλληλα, αν συμμετέχει Tο Ποτάμι, να ενοποιηθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες έτσι ώστε να πολλαπλασιαστεί η κοινοβουλευτική της ισχύς και έκφραση», γράφει με νόημα ο Κώστας Σκανδαλίδης.


Ενστάσεις και από τον Λυκούδη
Αλλά ακόμη και ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης, έκρινε πως είναι «παράδοξο» να εκλεγεί επικεφαλής ενός κόμματος «που δεν υπάρχει ακόμη».
«Θα είναι υποψήφιος ο Σταύρος Θεοδωράκης, για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, αυτό γνωρίζω από τις συζητήσεις μας» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο ο κ. Λυκούδης.
«Στη διαδικασία, θα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι, με την ελπίδα να ελεγχθούν οι μηχανισμοί.
Ωστόσο, είμαι αντίθετος με τη σειρά των πραγμάτων, δηλαδή να εκλέγεται πρώτα ο επικεφαλής ενός κόμματος που δεν υπάρχει ακόμη. Είναι παράδοξο» τόνισε ο κ.Λυκούδης.


Post με νόημα από τον Γρηγόρη Ψαριανό
Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός, σχολίασε με τον δικό του τρόπο, την διαδικασία εκλογή νέου αρχηγού και ίδρυσης νέου φορέα στην κεντροαριστερά:

Θεοχαρόπουλος: Να εκλέξουμε επικεφαλής ενιαίου φορέα, να διαλυθούν τα υφιστάμενα κόμματα | iefimerida.gr 1

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι και ο Νίκος Αλιβιζάτος, επικεφαλής της Επιτροπής που θα διασφαλίσει την διαδικασία εκλογής νέου επικεφαλής στην κεντροαριστερά, θέτει, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, τρεις όρους:

  • Διάλυση των κομμάτων που απαρτίζουν σήμερα την Δημοκρατική Συμπαράταξη και ίδρυση νέου φορέα
  • Διαφανείς διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού
  • Επέκταση της βάσης των ψηφισάντων
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Θανάσης Θεοχαρόπουλος ΔΗΣΥ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ