Greenpeace εναντίον πλατφόρμας απάντλησης πετρελαίου - iefimerida.gr

Greenpeace εναντίον πλατφόρμας απάντλησης πετρελαίου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ακτιβιστές της Greenpeace από 12 χώρες προσπάθησαν να ανακόψουν την πορεία μιας γιγαντιαίας πλατφόρμας απάντλησης πετρελαίου στη θάλασσα του Μαρμαρά στο ταξίδι της για τα νερά του Βόρειου Πόλου.

Ξημερώματα Παρασκευής οι ακτιβιστές της Greenpeace εντόπισαν την γιγαντιαία πλατφόρμα, Λείβ Έιριξον στα ανοιχτά του Μαρμαρά και προσπάθησαν να ανακόψουν προσωρινά την πορεία της, ανεβαίνοντας με σκοινία στο σκάφος, ζητώντας απο τον πλοίαρχο να σταματήσει και αναρτώντας πανό διαμαρτυρίας. Σύμφωνα με αναφορές της Greenpeace, η δράση σταμάτησε το απόγευμα της ίδιας μέρας λόγω κακοκαιρίας.

Πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη πλατφόρμα απάντλησης πετρελαίου αυτή τη στιγμή στον κόσμο, βάρους 52.000 τόνων η οποία σκοπεύει να φτάσει στις παγωμένες θάλασσες της Γροιλανδίας και να ξεκινήσει την προσπάθεια εξεύρεσης και άντλησης πετρελαίου.

Παρόμοιες δράσεις θα συνεχιστούν καθώς η πλατφόρμα θα κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς περνώντας από Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, μέχρι να καταλήξει στην Μεγάλη Βρετανία οπου θα σταματήσει προσωρινά για ανεφοδιασμό.

Σκοπός των ακτιβιστών δεν έιναι άλλος από το να φέρουν όσα περισσότερα εμπόδια γίνεται στην αποστολή καθώς υπολογίζεται πως τα έξοδα μετακίνησης της πλατφόρμας φτάνουν τα 500.000 δολάρια ημερησίως, ενώ συνολικά το ταξίδι από τον Βόσπορο στις θάλασσες τις Αρκτικής αναμένεται να κοστίσει 500εκ. δολάρια. Ταυτόχρονα η περίοδος που η εξόρυξη πετρελαίου είναι εφικτή, διαρκεί από τον Ιούλιο ως τον Οκτώβρη οπότε η οποιαδήποτε καθυστέρηση κοστίζει πολύ ακριβά στην εταίρία αμερικανικών συμφερόντων.

Η αμερικανική κυβέρνηση υπολογίζει πως κάτω απ’ τους πάγους της Αρκτικής βρίσκεται κρυμμένο το 13% των αποθεμάτων πετρελαίου του πλανήτη και ήδη πολλές εταιρίες έχουν πάρει άδειες για να αρχίσουν απαντλήσεις.

Η Greenpeace, η WWF αλλά και άλλοι περιβαλλοντολόγοι τονίζουν πως το γεγονός αυτό κρύβει τεράστιους κινδύνους, μιας και το εχθρικό πολικό περιβάλλον της Αρκτικής καθιστά όχι μόνο σχεδόν αδύνατη την όποια άμεση προσπάθεια αποκατάστασης του περιβάλλοντος σε περίπτωση ατυχήματος,αλλά υπολογίζεται πως θα χρειαστούν πολλά χρόνια έστω και για να θέσουν υπό έλεγχο την καταστροφή. Οι ειδικοί υπενθυμίζουν πως τα ολέθρια αποτελέσματα της πετρελαιοκηλίδας του Έξον Βαλντές, το 1989, είναι ορατά μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με τελευταίες μελέτες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ