Σαφή απάντηση στις απαιτήσεις της Τρόικα καλούνται να δώσουν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν τη κυβέρνηση Παπαδήμου, έχοντας στα χέρια τους το κείμενο των διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ.
Το κακό για τους Σαμαρά, Καρατζαφέρη και Παπανδρέου είναι ότι θα πρέπει να επιλέξουν και να αποφασίσουν επί εναλλακτικών σεναρίων, κυρίως ως προς το θέμα των επικουρικών συντάξεων, που αναδείχθηκαν ως το υπ' αριθμόν ένα σημείο τριβής με τους δανειστές μας.
Είναι ενδεικτικό ότι τη Τρίτη ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιώργος Κουτρουμάνης με τα επιτελεία τους έγραφαν και έσβηναν επί περίπου 9 ώρες για να καταλήξουν στα εναλλακτικά σενάρια περικοπών στις συντάξεις, με στόχο την εξοικονόμηση 550 εκατ. ευρώ, που απαιτούνται για να καλυφθεί η συνολική «τρύπα» των 3,3 δισ. ευρώ για το 2012. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, τα βασικά σενάρια που θα τεθούν υπόψιν των τριών πολιτικών αρχηγών είναι τέσσερα:
- μεσοσταθμική μείωση 15% για επικουρικές πάνω από 150 ευρώ. Το σενάριο αυτό σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου καλύπτει το σύνολο σχεδόν του απαιτούμενου ποσού, αλλά απέχει από τις θέσεις της Ν.Δ.
- μείωση 10% στις επικουρικές και 5% στις κύριες πάνω από 1.000- 1.200 ευρώ
- μείωση 5% στις επικουρικές και 10% στις κύριες πάνω από 1.000- 1.200 ευρώ
- μείωση 15- 20% στις κύριες συντάξεις πάνω από 1.000- 1.200 ευρώ
Κι αυτό είναι μόνο το πρώτο τελεσίγραφο της Τρόικας. Το δεύτερο αφορά στα εργασιακά, όπου όπως αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Ενώ, λοιπόν, η ελληνική πλευρά ανέπνεε με ανακούφιση έχοντας διασώσει τους βασικούς μισθούς και τα βασικά επιδόματα των κλαδικών συμβάσεων μέσω της μετενέργειας, η Τρόικα έβαλε θέμα περιορισμένων οικογενειακών επιδομάτων, ζητώντας αυτά να καταβάλλονται μόνο για τα παιδιά και όχι για τη σύζυγο, ενώ το 6μηνο της μετενέργειας «ψαλιδίστηκε» σε 3μηνο. Συν τοις άλλοις, η μείωση στους κατώτατούς μισθούς δεν θα είναι 20% αλλά 22% διευρύνοντας τις απώλειες.
Το τρίτο τελεσίγραφο αφορά στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ. Η κυβέρνηση και ειδικά ο Δημήτρης Ρέππας φαίνεται ότι δεν έχουν ξεπεράσει ακόμα το σοκ από την ευθεία απαίτηση της Τρόικας για 15.000 απολύσεις εντός του 2012, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο, καθώς ο κ. Τόμσεν και η. παρέα του έχουν βάλει στο στόχαστρο τις ΔΕΚΟ και ζητούν αφενός αποκρατικοποιήσεις και «λουκέτα», αφετέρου να «κοντύνουν» τόσο οι εργαζόμενοι με μείωση αποδοχών και άρση «μονιμότητας» μέσω της κατάργησης των Κανονισμών Προσωπικού όσο και οι συνταξιούχοι με δραστικές περικοπές κύριων συντάξεων στα αποκαλούμενα ευγενή Ταμεία (ΔΕΚΟ, Τράπεζες).
Το τέταρτο τελεσίγραφο αφορά σε «αιματηρές» περικοπές δαπανών με στόχο την εξοικονόμηση 3,3 δις ευρώ (μεταξύ των οποίων τα 550 εκατ. Ευρώ από τα επικουρικά Ταμεία) εντός του 2012, απαίτηση που υποχρεώνει σε παρεμβάσεις στο τομέα της Υγείας, σε νέο «ψαλίδισμα» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε μια περίοδο όπου αναζητούνται πόροι για τη πραγματική οικονομία, σε περικοπές προνοιακών επιδομάτων και επιχορηγήσεων σε φορείς και Οργανισμούς.