Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας ξεκινά σήμερα ένα τετραήμερο «συνέδριο για τη δικαιοσύνη», προκειμένου να επωφεληθεί από την επιτυχία της «Πορείας για τη δικαιοσύνη» και να καταγγείλει τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που αποδίδονται στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), διοργανώνει αυτό το συνέδριο σε έναν ανοικτό χώρο στην επαρχία Τσανάκαλε (Δαρδανέλλια) στο βορειοδυτική Τουρκία, με κάθε ημέρα να πραγματοποιούνται συνεδριάσεις για διαφορετικές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που αποδίδονται στην τουρκική κυβέρνηση.
Ο Ερντογάν διοργανώνει από την πλευρά του σήμερα μια μεγάλη συγκέντρωση στη Μαλαζγκίρτ στην ανατολική Τουρκία, με την ευκαιρία της μάχης του Μαντζικέρ το 1071 μεταξύ των Σελτζούκων και των Βυζαντινών κατά την οποία ο βυζαντινός στρατός ηττήθηκε.
Η επιλογή του Τσανάκαλε από τον Κιλιτσντάρογλου επίσης δεν είναι τυχαία, διότι εκεί πραγματοποιήθηκε η μάχη της Καλλίπολης στη διάρκεια της οποίας ο οθωμανικός στρατός απώθησε τις συμμαχικές δυνάμεις κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η μάχη αυτή έχει αναχθεί σε σύμβολο της αντίστασης που κατέληξε στην ίδρυση από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923.
Στις αρχές του καλοκαιριού ο Κιλιτσντάρογλου διένυσε πεζός τα 450 χιλιόμετρα που χωρίζουν την Άγκυρα από την Κωνσταντινούπολη για να διαμαρτυρηθεί για τη φυλάκιση ενός βουλευτή του κόμματός του, του Ενίς Μπερμπέρογλου, ο οποίος καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη με την κατηγορία ότι έδωσε στην εφημερίδα Cumhuriyet απόρρητες πληροφορίες.
Η μεγάλη αυτή πορεία είχε αναπάντεχη επιτυχία και ενόχλησε τον Ερντογάν, ωστόσο διεξήχθη χωρίς προβλήματα.
«Η πορεία για τη δικαιοσύνη πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο», εκτίμησε ο επικεφαλής του CHP μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV την Τετάρτη. «Είχε τόσο μεγάλη στήριξη από τους πολίτες που ούτε εγώ το περίμενα, διότι αυτή η χώρα διψά για δικαιοσύνη», τόνισε.
Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μετά την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, ενώ περισσότεροι από 140.000 έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή απολυθεί.
Ο Ερντογάν έχει αφήσει να εννοηθεί επανειλημμένα ότι ο ίδιος ο Κιλιτσντάρογλου ενδέχεται να βρεθεί στο επίκεντρο έρευνας, όμως αξιωματούχοι της κυβέρνησης διαβεβαίωσαν ότι δεν προετοιμάζεται κάτι τέτοιο.