Δεν πίστευαν τα μάτια τους οι πελάτες ενός σουπερμάρκετ στο Αμβούργο της Γερμανίας, όταν αντίκρισαν σχεδόν άδεια τα ράφια του και στη θέση τους μηνύματα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
Οι υπεύθυνοι του σουπερμάρκετ Edeka είχαν απομακρύνει όλα τα προϊόντα που παράγονται στο εξωτερικό και στη θέση τους είχαν αναρτήσει πινακίδες που έγραφαν «Τόσο άδεια είναι μια προθήκη χωρίς ξένους» και «Το ράφι αυτό είναι ανιαρό χωρίς ποικιλία».
«Η Edeka αντιπροσωπεύει την ποικιλία και την ποικιλομορφία. Στα καταστήματά μας πωλούμε πολυάριθμα τρόφιμα που παράγονται σε διάφορες περιοχές της Γερμανίας. Αλλά μόνον μαζί με προϊόντα από άλλες χώρες μπορούμε να δημιουργήσουμε τη μοναδική ποικιλία που εκτιμούν οι πελάτες μας. Χαιρόμαστε που η εκστρατεία μας προκάλεσε τέτοιο θετικό αντίκτυπο», σχολίασε εκπρόσωπος της Edeka, μιας από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ στη Γερμανία.
Η καμπάνια αυτή, που αναμένεται να επεκταθεί στα υποκαταστήματα της Edeka σ’ ολόκληρη τη χώρα, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη heinzinger (@heinzinger) στις Αύγ 19, 2017, 7:37πμ PDT
Η Γιούλια Γκλέκνερ, σημαίνον στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, χαρακτήρισε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης την ενέργεια των υπευθύνων του σουπερμάρκετ «σοφή κίνηση», που θα δώσει τροφή για σκέψη στους πολίτες.
Κάποιοι έκαναν λόγο για μια εκστρατεία marketing που εκμεταλλεύεται το πολιτικά φορτισμένο κλίμα στη χώρα ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου, άλλοι τόνισαν ότι τα σουπερμάρκετ δεν πρέπει να εμπλέκονται στον πολιτικό διάλογο.
Ενώ το ξενοφοβικό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) επιτέθηκε στην Γκλέκνερ διά στόματος του επικεφαλής του στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, Μάρκους Πρέτσελ: «Γιατί ακριβώς είναι σοφή κίνηση; Δεν είναι μάλλον μια τρέλα;»
Δημόσιες αντιπαραθέσεις αυτού του είδους γίνονται ολοένα και συχνότερα το τελευταίο διάστημα στη Γερμανία, καθώς οδεύει προς τις κάλπες.
Το μεταναστευτικό έχει αναχθεί σε μείζον ζήτημα της γερμανικής πολιτικής μετά την απόφαση προ διετίας της Άνγκελα Μέρκελ να ανοίξει τα σύνορα της χώρας σε πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων ήταν πρόσφυγες από τη Συρία.