Τουλάχιστον 35 άνθρωποι, ή 46 κατά άλλες πηγές, σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή εναντίον ενός ξενοδοχείου σε μια περιοχή που ελέγχουν οι αντάρτες Χούτι έξω από τη Σανάα, πρωτεύουσα της Υεμένης, δήλωσε ένας γιατρός, ενώ ένας εκπρόσωπος του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού επεσήμανε ότι ο βομβαρδισμός είχε στόχο τους σιίτες αντάρτες.
Ο εκπρόσωπος του συνασπισμού, που πολεμά τους Χούτι εδώ και δύο χρόνια, σημείωσε ότι «ένας νόμιμος, σημαντικός στρατιωτικός στόχος» επλήγη στην περιοχή Άρχαμπ, βόρεια της Σανάα. «Αυτοί που σκοτώθηκαν ήταν μέλη μιας ένοπλης οργάνωσης ανταρτών», πρόσθεσε, αναφερόμενος στους Χούτι.
Η στέγη του ξενοδοχείου κατέρρευσε, ενώ, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο al Masira το οποίο ελέγχεται από τους Χούτι επικαλούμενο τον κυβερνήτη της Σανάα, τουλάχιστον 46 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για μαχητές ή αμάχους.
Ο Γεχία Χουσέιν, ένας διασώστης, δήλωσε ότι «οι Σαουδάραβες και Αμερικανοί εχθροί» έβαλαν στο στόχαστρό τους το ξενοδοχείο, στο οποίο βρίσκονταν περίπου 100 άνθρωποι.
Τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν 35 πτώματα καθώς και ανθρώπινα μέλη στα ερείπια, πρόσθεσε. «Υπάρχουν τουλάχιστον 13 τραυματίες και τα υπόλοιπα θύματα είναι κάτω από τα συντρίμμια», σημείωσε ο ίδιος.
«Η διοίκηση του συνασπισμού έλεγξε τις πληροφορίες μέσω των πηγών της, οι οποίες επιβεβαίωσαν την άφιξη μιας ομάδας ένοπλων ανταρτών σε ένα από τα κτίρια», δήλωσε ο συνταγματάρχης Τούρκι αλ Μάλκι εκπρόσωπος του συνασπισμού.
Νωρίτερα αυτό τον μήνα ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ επέκρινε τις αεροπορικές επιδρομές του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού στην Υεμένη, περιλαμβανομένης και αυτής εναντίον ενός σπιτιού όπου βρίσκονταν παιδιά, επισημαίνοντας ότι επιδεικνύουν «ασέβεια» προς την ασφάλεια των αμάχων.
Ο αραβικός συνασπισμός αρνήθηκε ότι στοχοθέτησε το σπίτι αυτό, αφού ένας αξιωματούχος της Υεμένης δήλωσε ότι εννέα άμαχοι σκοτώθηκαν από την αεροπορική επιδρομή.
Οι ΗΠΑ και η Βρετανία παρέχουν όπλα και επιμελητειακή υποστήριξη στον αραβικό συνασπισμό, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιπαράθεση στο Λονδίνο εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των αμάχων μεταξύ των θυμάτων.
Εκτός από στρατιωτικούς στόχους, ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός έχει πλήξει νοσοκομεία, υποδομές και λιμάνια, οξύνοντας την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη.
Μια έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις επεσήμανε ότι το πρώτο μισό του 2017 έχουν εξαπολυθεί περισσότερες αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη από όσες είχαν καταγραφεί το σύνολο του 2016. Το γεγονός αυτό έχει αυξήσει τους θανάτους μεταξύ των αμάχων, ενώ έχει αναγκάσει περισσότερους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Στην έκθεση δεν διευκρινίζεται ποια πλευρά ευθύνεται για τους βομβαρδισμούς, όμως ο αραβικός συνασπισμός ελέγχει τον εναέριο χώρο της Υεμένης από τον Μάρτιο του 2015 οπότε ξεκίνησε την επέμβασή του στη χώρα. Οι ΗΠΑ επίσης έχουν διεξάγει κάποιες επιδρομές. Αντίθετα οι Χούτι πιστεύεται ότι δεν διαθέτουν αεροπορικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι νεκροί στην Υεμένη ξεπερνούν τους 10.000 από τον Μάρτιο του 2015.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ