Στο στόχαστρο των οικονομικών εισαγγελέων μπαίνουν τα μυστικά κονδύλια που φέρεται ότι διατέθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών την περίοδο 2009-2010, ύστερα από την πρόσφατη κατάθεση του αρχηγού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Την υπόθεση είχαν φέρει στο φως τα «ΝΕΑ» με σειρά δημοσιευμάτων σχετικά με την υπέρογκη αύξηση στον προϋπολογισμό των μυστικών κονδυλίων σε διάφορα υπουργεία κατά την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Ωστόσο, οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης λίγες μέρες μετά την εξέταση του κ. Τσίπρα αποφάσισαν ότι η δικογραφία για τα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών πρέπει να ερευνηθεί αυτοτελώς από τη Δικαιοσύνη. Μάλιστα στα πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης έχει ήδη κληθεί να καταθέσει στοιχεία η βουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, η οποία έχει κάνει σχετικές ερωτήσεις στο πλαίσιο της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας προσερχόμενος στον εισαγγελέα είχε καταθέσει υπόμνημα στο οποίο επικαλείται συγκεκριμένες υπουργικές αποφάσεις του 2009 και του 2010 για την αύξηση των επίμαχων δαπανών, την περίοδο υπουργείας των Γιώργου Παπανδρέου και Δημήτρη Δρούτσα.
Εχω κατ’ επανάληψη ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών και από τον Πρωθυπουργό εξηγήσεις για το πώς τα δυσθεώρητα αυτά ποσά δικαιολογήθηκαν και εκταμιεύτηκαν ως υποτιθέμενες απόρρητες δαπάνες, μολονότι, όπως φαίνεται, πρόκειται για πακτωλούς χρημάτων που προφανώς δεν διατέθηκαν για εθνικούς σκοπούς, αλλά για την εξυπηρέτηση άλλων σκοπών σε πλήρη καταστρατήγηση της νομοθεσίας και της νομιμότητας», ανέφερε μεταξύ άλλων στο υπόμνημά του, το οποίο αποτελεί μέρος της δικογραφίας.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών, η χθεσινή συνάντηση του Σταύρου Δήμα με τον Αλέξη Τσίπρα δεν επικεντρώθηκε στα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ καθώς η «γραμμή» του Υπουργείου είναι πως τα απόρρητα είναι απόρρητα και ουδεμία συζήτηση γίνεται επ' αυτών.
Είναι σαφές ότι με την εμπλοκή τόσων πολιτικών προσώπων η υπόθεση δεν θα περιοριστεί μόνο στη δικαστική έρευνα αλλά αναμένεται να φτάσει και στη Βουλή. Ωστόσο η φύση του θέματος -καθώς αφορά απόρρητα κονδύλια- δεν επιτρέπει την σε βάθος διερεύνησή του.
Ωστόσο ο κ. Τσίπρας επέμεινε πως το ζήτημα «παίρνει μια τροπή που ανοίγει μια δυνατότητα να μπει τέλος στο διαχρονικό καθεστώς αυθαιρεσίας και να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης αυτών των δαπανών».