Στη διακεκαυμένη ζώνη της τρίτης αξιολόγησης εισέρχεται το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση.
Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο αρχίζουν να προετοιμάζονται τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο, με το βλέμμα στραμμένο στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις με τους δανειστές που ενδέχεται να πραγματοποιηθούν εντός Σεπτεμβρίου. Ενώ, το κυρίως πιάτο θα έρθει από Οκτώβρη και μετά. Στο μεταξύ στο σχέδιο της κυβέρνησης για έξοδο από το μνημόνιο, κομβικό ρόλο θα παίξει το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών. Από το οποίο θα εξαρτηθούν πολλά τόσο ως προς την τρίτη αξιολόγηση όσο και ως προς το χρέος.
Στην παρούσα φάση πάντως, το ενδιαφέρον της Αθήνας εστιάζεται κατά κύριο λόγο στη στάση που θα κρατήσει στην τρίτη αξιολόγηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Προβληματισμός για το δημοσιονομικό κενό του 2018
Ειδικότερα, το μεγάλο ερωτηματικό που τίθεται για τους κυβερνητικούς είναι κατά πόσο θα είμαστε εντός των στόχων για το 2018 ή αν θα βρεθούμε εκ νέου μπροστά στο ενδεχόμενο να ζητηθούν και νέα μέτρα. Και μάλιστα, την ώρα που η κυβέρνηση δέχεται ήδη πολύ μεγάλη πίεση από το κύμα κοινωνικής δυσαρέσκειας που έχουν προκαλέσει οι φορολογικές επιβαρύνσεις.
Υπενθυμίζεται ότι από πλευράς Κομισιόν, δεν υπάρχει δημοσιονομικό ζήτημα για το 2018. Ωστόσο, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018 θα φτάσει το 2,2% που σημαίνει ότι «παίζεται» αν θα θέσει το ζήτημα στην τρίτη αξιολόγηση ή θα αρκεστεί στην εγγύηση του δημοσιονομικού «κόφτη». Μηχανισμός που έχει νομοθετηθεί από την πρώτη κιόλας αξιολόγηση, τον Μάιο του 2016.
Τα τρία «αγκάθια»
Κατά τα λοιπά, προκειμένου να λήξει το μνημόνιο θα πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος με τους δανειστές και σε μια ακόμα σειρά από πολύ σημαντικά ζητήματα:
- Κοινωνικά επιδόματα: Eξορθολισμός θα πρέπει να υπάρξει σε μια σειρά από επιδόματα (αναπηρίας και οικογενειακά). Εγχείρημα που ενέχει δυσκολίες, αφού είναι δεδομένο ότι κάποια εξ’ αυτών θα πρέπει να κοπούν, οπότε το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση δεν θα είναι αμελητέο.
- Κλειστά επαγγέλματα: Mέτριας πολιτικής δυσκολίας είναι η μεταρρύθμιση που αφορά στην περίφημη «απελευθέρωση» των επαγγελμάτων καθώς αρμόδιες πηγές λένε πως πέρα από κάποια θετικά που μπορεί να υπάρχουν, πλήττονται οι ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. Επιπλέον, πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ παλαιότερα είχε εναντιωθεί σθεναρά.
- Ιδιωτικοποιήσεις: Τέλος, θα πρέπει να ολοκληρωθεί ένα ακόμη κύμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και από το νέο ταμείο στο οποίο θα μεταφερθούν κάποιες εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση, οι μεγαλύτερες αντιδράσεις αναμένεται να δημιουργηθούν από την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και τη ΔΕΗ, καθώς είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι οι δανειστές θα αξιώσουν να πουληθούν λιγνιτικές μονάδες.