Η πιθανότητα μιας εμπόλεμης σύρραξης μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας δείχνει τα τελευταία 24ωρα να απομακρύνεται, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που διερωτώνται τι θα συμβεί αν η Πιονγιάνγκ κάνει τελικά πράξη την απειλή της να εκτοξεύσει πυραύλους κατά της νήσου Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό και πώς θα αντιδράσει η Ουάσιγκτον, που δηλώνει ότι περιμένει με το δάκτυλο στη σκανδάλη.
Για το πυρηνικό οπλοστάσιο του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν ελάχιστα είναι γνωστά, αλλά η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται ότι διαθέτει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM) που πιστεύεται ότι είναι ικανοί να πλήξουν στόχους σε απόσταση περίπου 10.000 χιλιομέτρων, ενώ αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών θεωρούν ότι η Πιονγιάνγκ έχει ήδη καταφέρει να αναπτύξει πυρηνικές κεφαλές που μπορούν να προσαρμοστούν σ’ αυτούς τους πυραύλους.
Το κομμουνιστικό καθεστώς απείλησε πρόσφατα να εκτοξεύσει τέσσερις πυραύλους Hwasong-12 κατά του Γκουάμ, που απέχει περίπου 3.300 χιλιόμετρα από τη Βόρεια Κορέα
Ειδικοί πιστεύουν ότι οι πύραυλοι αυτού του τύπου έχουν μέγιστο βεληνεκές περίπου 4.300 χιλιομέτρων, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να φθάσουν μέχρι το Γκουάμ, αν και το πρόσθετο βάρος μιας πυρηνικής κεφαλής θα τους εμπόδιζε να πλήξουν το στόχο τους.
Στο Γκουάμ φιλοξενούνται μια αμερικανική αεροπορική βάση – έδρα στρατηγικών βομβαρδιστικών- εγκαταστάσεις του πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής, ενώ σταθμεύουν περίπου 6.000 μέλη του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ. Στο νησί κατοικούν ακόμη περίπου 160.000 Αμερικανοί πολίτες, άρα ένα πυραυλικό χτύπημα θα προκαλούσε σημαντικές απώλειες.
Η αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ
Αν η Πιονγιάνγκ αρχίσει να εκτοξεύει πυραύλους Hwasong-12 προς την κατεύθυνση του Γκουάμ, η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ θα είναι να θέσουν σε λειτουργία την αντιπυραυλική τους ασπίδα, δηλαδή το σύστημα THAAD, συστοιχίες του οποίου έχουν αναπτυχθεί στη Νότια Κορέα.
(Φωτογραφία: Wikipedia)
Το σύστημα αυτό αναχαιτίζει και καταστρέφει ICBM στην τελική φάση της πτήσης τους είτε εντός είτε λίγο έξω από τη γήινη ατμόσφαιρα. Δεν διαθέτει πολεμικές κεφαλές, αλλά χρησιμοποιεί την «κινητική ενέργεια» για να καταστρέψει τους εχθρικούς πυραύλους κατά την πρόσκρουση πάνω τους.
Το σύστημα THAAD μπορεί να καταστρέψει βαλλιστικούς πυραύλους χωρίς να εκραγούν οι πυρηνικές κεφαλές που αυτοί ενδεχομένως μεταφέρουν, ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος.
Η κατάρριψη των εχθρικών πυραύλων στο διάστημα έχει το πλεονέκτημα ότι κρατά μακριά από τους ανθρώπους στο έδαφος τόσο την έκρηξη όσο και τα συντρίμμια που θα εκτοξευτούν με μεγάλη ταχύτητα. Αλλά όταν θα φθάσουν οι βορειοκορεατικοί πύραυλοι στα όρια της ατμόσφαιρας θα κινούνται με ταχύτητα πολλαπλάσια του ήχου, γεγονός που θα καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αναχαίτισή τους.
Ως εκ τούτου οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να περιμένουν να θέσουν σε λειτουργία το THAAD μέχρι οι εχθρικοί πύραυλοι να αρχίσουν την καθοδική τους πορεία και να κινούνται σε ελεύθερη πτώση χωρίς να μπορούν πλέον να αλλάξουν πορεία, ώστε να είναι ευκολότερη η κατάρριψή τους.
Το THAAD έχει θετικό ρεκόρ στις δοκιμές. Μάλιστα τον περασμένο Ιούλιο αναχαίτισε πάνω από την Αλάσκα ένα στόχο, παρόμοιο με τους πυραύλους Hwasong-12. Ήταν η 14η επιτυχημένη αναχαίτιση σε ισάριθμες προσπάθειες από το 2005. Το σύστημα, ωστόσο, δεν έχει αποδείξει την αξιοπιστία σε πραγματικές συνθήκες μάχης. Κι αν η Πιονγιάνγκ εκτοξεύσει τους πυραύλους της απροειδοποίητα -όπως αναμένεται- τότε οι ΗΠΑ θα πρέπει να αντιδράσουν αστραπιαία για να τους καταρρίψουν.
Η απειλή των χημικών όπλων
Αν και οι περισσότεροι εστιάζουν στην απειλή ενός πυρηνικού πλήγματος, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται μήπως ο Κιμ Γιονγκ Ουν ετοιμάζεται για μια επίθεση με χημικά όπλα. Η Βόρεια Κορέα πιστεύεται ότι διαθέτει ένα μεγάλο απόθεμα τέτοιων όπλων και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε προειδοποίησε νωρίτερα φέτος ότι υπάρχει η πιθανότητα η Πιονγιάνγκ να είναι ήδη σε θέση να τοποθετήσει νευροπαραλυτικούς παράγοντες σε κεφαλές πυραύλων. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι εφιαλτικό για την Ουάσιγκτον, καθώς τα αντιπυραυλικά της συστήματα δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στην αναχαίτιση πυραύλων με χημικά όπλα.
«Έχει γίνει πολύ δουλειά για την κατάρριψη χημικών κεφαλών, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση μόνον το 50% των νευροπαραλυτικών παραγόντων που μεταφέρουν καταστρέφεται», λέει ο ειδικός στα χημικά όπλα Χάμις ντε Μπρέτον-Γκόρντον.
«Η Βόρεια Κορέα διαθέτει περίπου 5.000 τόνους του θανατηφόρου αερίου VX (100 φορές ισχυρότερου από το Σαρίν) και αν εκτοξεύσει τέτοια όπλα κατά της Σεούλ ή του Γκουάμ θα υπάρξουν πολλές απώλειες, ακόμη και αν τα καταρρίψει το THAAD», συμπλήρωσε.
Θα γίνει επίθεση;
Προς το παρόν τουλάχιστον η ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ δείχνει να αποκλιμακώνεται κάπως.
Ο Βορειοκορεάτης δικτάτορας ανέβαλε την απόφαση να εκτοξεύσει πυραύλους προς το Γκουάμ περιμένοντας να δει τι θα κάνουν οι ΗΠΑ και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Ρεξ Τίλερσον πέταξε στον Κιμ Γιονγκ Ουν το μπαλάκι για την έναρξη διαλόγου.
Στην τελευταία δημόσια εμφάνισή του, την περασμένη Δευτέρα, ο Κιμ επιθεώρησε το κέντρο διοίκησης της Στρατηγικής Δύναμης που είναι υπεύθυνη για τους πυραύλους. Έπλεξε το εγκώμιο του στρατού που εκπόνησε ένα «προσεκτικό σχέδιο» επίθεσης κατά του Γκουάμ και είπε ότι θέλει να «παρατηρήσει για λίγο ακόμη την ηλίθια και ανόητη συμπεριφορά των Γιάνκηδων» προτού αποφασίσει αν θα δώσει τη διαταγή.
O Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις
Λίγες ώρες αργότερα ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Τζιμ Μάτις προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα ότι αν εκτοξεύσει πυραύλους κατά αμερικανικού εδάφους η κατάσταση μπορεί «πολύ γρήγορα» να κλιμακωθεί σε πόλεμο. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας είπε ότι οι ΗΠΑ θα ξέρουν «μέσα σε λίγες στιγμές» την τροχιά ενός βορειοκορεατικού πυραύλου και αν εκτιμηθεί ότι απειλεί το Γκουάμ «θα τον καταρρίψουμε.»