Αυστηρή προειδοποίηση στην Ουάσιγκτον ότι η Τεχεράνη μπορεί να ξαναρχίσει «μέσα σε λίγες ώρες» το πυρηνικό της πρόγραμμα αν της επιβληθούν νέες κυρώσεις έστειλε ο πρόεδρος του Ιράν.
Ο Χασάν Ρουχανί είπε ότι αυτή τη φορά το πρόγραμμα θα είναι πιο εξελιγμένο απ’ ό,τι το 2015 όταν η χώρα διέκοψε τις πυρηνικές της δραστηριότητες στο πλαίσιο της συμφωνίας που συνομολόγησε με τις μεγάλες δυνάμεις.
Η Τεχεράνη θεωρεί ότι οι μονομερείς αμερικανικές κυρώσεις που στοχοποιούν το βαλλιστικό της πρόγραμμα συνιστούν παραβίαση της εν λόγω συμφωνίας, αλλά η Ουάσιγκτον επιμένει ότι οι πυραυλικές δοκιμές του Ιράν αψηφούν ψήφισμα του ΟΗΕ που καλούσε τη χώρα να μην προβεί σε ουδεμία δραστηριότητα που σχετίζεται με βαλλιστικούς πυραύλους, οι οποίοι σχεδιάστηκαν ώστε να μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα.
Η Τεχεράνη λέει ότι οι πύραυλοι που εκτόξευσε δοκιμαστικά δεν σχεδιάστηκαν για να φέρουν πυρηνικές κεφαλές κι επιμένει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένως απειλήσει με αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ μετά από μια πυραυλική δοκιμή στα τέλη Ιανουαρίου η κυβέρνησή του διεμήνυσε ότι η Ουάσιγκτον «δεν θα κλείνει πλέον τα μάτια μπροστά στις εχθρικές και πολεμοχαρείς ενέργειες του Ιράν».
Αλλά αν και παραδέχθηκε ότι η δοκιμή εκείνη δεν συνιστούσε «άμεση παραβίαση» της συμφωνίας επέβαλε κυρώσεις σε 25 άτομα και φορείς που συνδέονται με το πυραυλικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και τους Φρουρούς της Επανάστασης.
Στα τέλη Ιουλίου προχώρησε σε νέες κυρώσεις εις βάρος έξι ιρανικών εταιρειών μετά τη νέα εκτόξευση πυραύλου ικανού να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο, ενώ προ ημερών ο Τραμπ υπέγραψε ένα νόμο που επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος 18 Ιρανών και ιρανικών εταιρειών, με την αιτιολογία ότι υποστηρίζουν το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης.
Την περασμένη Κυριακή το ιρανικό κοινοβούλιο απάντησε επικυρώνοντας νομοσχέδιο που προβλέπει την διάθεση 520 εκατομμυρίων δολαρίων για το πυραυλικό πρόγραμμα της χώρας και για την ειδική Δύναμη Κουντς που είναι υπεύθυνη για τις εξωτερικές επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.
Μιλώντας χθες στη Βουλή ο Ρουχανί υπογράμμισε ότι η χώρα του θέλει να συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας, την οποία αποκάλεσε «πρότυπο νίκης της ειρήνης και της διπλωματίας», αλλά προειδοποίησε ότι αυτή δεν είναι η μόνη επιλογή.
«Εκείνοι που προσπαθούν να επιστρέψουν στη γλώσσα των απειλών και των κυρώσεων είναι δέσμιοι των παλαιών τους ψευδαισθήσεων», είπε.
«Αν θέλουν να γυρίσουν σ’ εκείνη την εμπειρία, σε πολύ σύντομο διάστημα -όχι εβδομάδες ή μήνες, αλλά μέσα σε ώρες και μέρες- θα επιστρέψουμε πολύ ισχυρότεροι στην προτεραία κατάσταση».
Ο Ιρανός πρόεδρος είπε ότι ο κόσμος είδε πλέον ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ υπό τον Τραμπ «δεν είναι καλός εταίρος ή αξιόπιστος διαπραγματευτής» και επικαλέστηκε ως παράδειγμα τις δηλώσεις του Ρεπουμπλικανού προέδρου περί αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή και περί ακύρωσης εν μέρει της συμφωνίας με την Κούβα.