Αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς σε αγωνιστικό αλλά και ψυχολογικό επίπεδο ήταν η κατάκτηση της πρώτης θέσης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα για την Εθνική ομάδα Νέων στο πόλο, σύμφωνα με τον προπονητή της ομάδας Τέο Λοράντο.
Δύο πρωταθλητές κόσμου, ο προπονητής Τεό Λοράντος και ο Νίκος Γαρδίκας, μίλησαν στον ΣΠΟΡ FM 94,6 για την τεράστια επιτυχία της Εθνικής Νέων να κατακτήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Βελιγράδι. Όπως συμφώνησαν, η επιτυχία ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, σε αγωνιστικό αλλά και ψυχολογικό κομμάτι, για να έρθει η ανατροπή από το 2-5.
«Ξεκινώντας την προετοιμασία και κάνοντας την πρώτη ομιλία στα παιδιά τούς είπα να εστιάσουμε στην αυτοπεποίθηση. Υπάρχουν ομάδες της πρώτης εβδομάδας και της δεύτερης εβδομάδας. Οι ομάδες της πρώτης εβδομάδας παίρνουν δύναμη μέσα από τα πρώτα ματς, οι ομάδες της δεύτερης δείχνουν τη δύναμή τους στα νοκ άουτ. Στόχος μου ήταν να περάσω στα παιδιά αυτό το πράγμα. Είδαμε τις ανατροπές που κάναμε. Δεν είναι θέμα ψυχής, ψυχή έχουν όλες οι ομάδες. Θα έπρεπε να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή και να μην πέφτει η ψυχολογία μας ανάλογα με την έκβαση του αγώνα. Η ανατροπή που κάναμε είναι προϊόν ψυχολογίας, δουλειάς, μυαλού και φυσικής κατάστασης», δήλωσε ο ομοσπονδιακός προπονητής.
«Δεν μπορείς ποτέ να σου μπει αμφιβολία. Αν σου μπει αμφιβολία, έχεις χάσει το τρένο. Οι ανατροπές είναι προϊόντα προπόνησης, ψυχολογίας και αυτοπεποίθησης. Η προπόνηση που κάναμε μας έδωσε τη δυνατότητα να έχουμε κάποια διαστήματα μέσα στο ματς στα οποία μπορούμε να σκοτώσουμε τον αντίπαλο. Η χρονική στιγμή έχει σημασία και το πιο σημαντικό είναι να μην έχεις μεταπτώσεις», πρόσθεσε.
Όσο για το πλέον μπορούμε να μιλάμε για ελληνική σχολή στο πόλο, αλλά και τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη γενιά και οι επόμενες που «παράγονται» αφειδώς; «Αυτή τη στιγμή οι επιτυχίες του ελληνικού πόλου είναι επειδή δουλεύει στη βάση της κι αυτό ξεκινά από τα σωματεία. Μεγάλο μερίδιο έχουν και οι σωματειακοί προπονητές. Υπάρχουν πάρα πολλές ομάδες που δουλεύουν στη βάση. Η επιτυχία αυτή παίρνει μεγαλύτερη διάσταση γιατί ήρθε στο Βελιγράδι της υδατοσφαίρισης και απέναντι σε δύο υπερδυνάμεις του πόλο, τη Σερβία και την Κροατία. Φεύγοντας από εκεί όλοι αναγνώρισαν την αξία της ομάδας μας. Η ελληνική υδατοσφαίριση πρέπει να βρει τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη. Θα πρέπει αυτή η επιτυχία να αξιολογηθεί και να αξιοποιηθεί. Να υπάρχει ένα πρόγραμμα για να αξιοποιήσει κάθε παίκτη προβλέποντας πού μπορεί να φτάσει. Έτσι θα συνδεθούν οι επιτυχίες των μικρών εθνικών ομάδων με την Ανδρών. Αυτό που λείπει είναι το μεταβατικό στάδιο που θα συνδέσει αυτά τα πράγματα. Να καταλάβουμε τι κάναμε και πώς και να δούμε τι μας λείπει. Ίσως αυτό μας λείπει σε σχέση με τις άλλες μεγάλες δυνάμεις. Αν το κάνουμε, θα είναι ένα βήμα παραπάνω. Πιστεύω πως αυτή πρέπει να είναι η προσέγγισή μας. Θα πρέπει να καταλάβουν οι ιθύνοντες του αθλήματος και κυρίως η κυβέρνηση ότι θα πρέπει να έχει η κάθε εθνική ομάδα ένα προπονητικό κέντρο, για να μην πηγαίνει δεξιά και αριστερά. Είναι πολύ σημαντικό ότι η δική μας εθνική ομάδα έκανε μια υπερ-αρκετή προετοιμασία, με τα δεδομένα που υπάρχουν. Αυτό που λείπει, όμως, και πρέπει κάποια στιγμή να αποκτήσει ο ελληνικός υγρός στίβος, είναι ένα αθλητικό κέντρο».
Κατά τον Τεό Λοράντο, το ελληνικό πόλο θα έπρεπε να «εξάγεται» περισσότερο. «Υπάρχουν πολύ καλοί Έλληνες προπονητές σε όλες τις βαθμίδες, ξεκινώντας από τις μικρές ηλικίες μέχρι τις επαγγελματικές ομάδες. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη. Θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη συνεργασία για να υπάρχει μεγαλύτερη εξαγωγή προπονητών και παικτών».
Όσον αφορά στον Νίκο Γαρδίκα, εκ των πρωταγωνιστών της επιτυχίας, αφού παραδέχτηκε με χιούμορ πως «… πιο δύσκολο ήταν να πιάσουμε και να ρίξουμε τον κόουτς στην πισίνα, παρά η διαδικασία των πέναλτι».
Για τη μεγάλη ανατροπή, μία από τις πολλές που έκανε η Εθνική στο τουρνουά, είπε: «Κανείς στην ομάδα δεν θεώρησε στο 5-2 ότι έχει τελειώσει το ματς. Δεν ήταν το πρώτο παιχνίδι που ήμασταν πίσω στο σκορ κι έπρεπε να το γυρίσουμε. Ο κόουτς μάς είπε να είμαστε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι, αλλά και να βγάλουμε ό,τι έχουμε δουλέψει στην προπόνηση. Το είχαμε ξανακάνει και στον προημιτελικό, αλλά και στο ματς με τη Ρωσία».
Τέλος, για το μέλλον το δικό του και των συμπαικτών του κι αν αυτό βρίσκεται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, τόνισε: «Δεν σκεφτόμαστε μόνο το εξωτερικό σαν μόνη λύση. Υπάρχει η δυνατότητα να δουλέψεις στην ομάδα σου και να πας σε μία από τις μεγάλες ομάδες, όπως τον Ολυμπιακό και τη Βουλιαγμένη, που πρωταγωνιστούν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εγώ, προσωπικά, έχω ένα ιδιαίτερο δέσιμο με την ομάδα μου, το Παλαιό Φάληρο».