Την πεποίθησή του για ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στη Βενεζουέλα εξέφρασε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει μια στρατιωτική επιλογή, απηχώντας τα πρόσφατα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ.
Μιλώντας από την παραθαλάσσια πόλη Καρταχένα της Κολομβίας κατά την έναρξη μιας περιοδείας σε τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου ένα από τα βασικά ζητήματα των συνομιλιών του θα είναι οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα, ο Μάικ Πενς είπε ότι ο Τραμπ «δείχνει την αποφασιστικότητά του να μην παρακολουθεί αμέτοχος και να μην επιτρέψει να διολισθήσει μια γειτονική χώρα στη δικτατορία.»
Ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε πει προ ημερών ότι μελετά μεταξύ άλλων και την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Βενεζουέλα λόγω της συστηματικής υπονόμευσης της δημοκρατίας.
«Όπως είπε και ο Πρόεδρος, ο λαός της Βενεζουέλας υποφέρει. Ο πρόεδρος Τραμπ είναι απολύτως αποφασισμένος να συγκεντρώσει την υποστήριξη των κρατών σ’ αυτή την περιοχή για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα», δήλωσε ο Πενς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Κολομβάις, Χουάν Μανουέλ Σάντος. «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε με ειρηνικά μέσα μια επιστροφή στη δημοκρατία στη Βενεζουέλα, που τόσο αξίζει ο λαός.»
Ερωτηθείς αν η Ουάσιγκτον μελετά το ενδεχόμενο κυρώσεων αναφορικά με τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, ο Πενς είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση μελετά διάφορες επιλογές.
«Θα συνεχίσουμε εντατικά τις προσπάθειές μας να απομονώσουμε οικονομικά και διπλωματικά τη Βενεζουέλα», είπε προαναγγέλλοντας νέες ενέργειες από τις ΗΠΑ σύντομα.
Σάντος: «Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να σκέφτονται την ανάληψη στρατιωτικής δράσης»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κολομβίας είπε στον Πενς ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει καν να σκέφτονται την ανάληψη στρατιωτικής δράσης για την κρίση στη Βενεζουέλα.
«Η Αμερική είναι μια ήπειρος ειρήνης. Είναι η χώρα της ειρήνης. Ας την κρατήσουμε έτσι», είπε ο Σάντος.
Πολλοί αναλυτές διερωτήθηκαν γιατί ο Τραμπ έκανε την περασμένη Παρασκευή τις δηλώσεις του για τη Βενεζουέλα, ενόψει της περιοδείας του Πενς.
Τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου προκάλεσαν αντιδράσεις σ’ ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, που οργανώνει εδώ και μήνες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά του αριστερού προέδρου Νικολάς Μαδούρο με κύριο αίτημα την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, είπε ότι ο μόνος δρόμος είναι «η αποκατάσταση τςη δημοκρατίας μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών».
Κριτική στις δηλώσεις Τραμπ άσκησε τόσο η Mercosur – η εμπορική ένωση των χωρών της Λατινικής Αμερικής- όσο και μεμονωμένες χώρες, όπως η Βραζιλία, η Χιλή, η Κολομβία, το Μεξικό και το Περού, που συγκαταλέγονται στους σφοδρότερους επικριτές του Μαδούρο.
Παράλληλα εκφράζονται ανησυχίες ότι με τις απειλές του ο Τραμπ ίσως αποδυνάμωσε την περιφερειακή πίεση στην αριστερή κυβέρνηση της Βενεζουέλας, δίνοντας την ευκαιρία στον Μαδούρο να επαναλάβει τις αιτιάσεις του ότι η Ουάσιγκτον συνεργάζεται με την αντιπολίτευση για να τον απομακρύνει από την εξουσία, ώστε να βάλει χέρι στα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας.