Τα τύμπανα του πολέμου που ηχούν στην ανατολική Ασία έχουν προκαλέσει πανικό σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της Ιαπωνίας, που διατρέχει μαζί με τη Νότια Κορέα τον μεγαλύτερο κίνδυνο να δεχθεί πυραυλική επίθεση από την Πιονγιάνγκ.
Άλλωστε οι περισσότεροι από τους πυραύλους που δοκιμάζει το τελευταίο διάστημα το καθεστώς καταλήγουν στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας.
Ιαπωνικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η ζήτηση καταφυγίων είναι τόσο μεγάλη που οι εγχώριες κατασκευάστριες εταιρείες δεν προλαβαίνουν τις παραγγελίες και έχουν φτιάξει μακρές λίστες αναμονής, ενώ οι πωλήσεις ιονιστών και συσκευών φιλτραρίσματος και καθαρισμού του αέρα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη εν μέσω φόβων για μια επίθεση με χημικά όπλα.
Ακόμη και αλλοδαπές εταιρείες που κατασκευάζουν καταφύγια έχουν κατακλυστεί με αιτήματα από την Ιαπωνία. Μια αμερικανική φίρμα που εδρεύει στο Τέξας είδε τις παραγγελίες της να διπλασιάζονται τις τελευταίες εβδομάδες – περίπου το 80% εξ’ αυτών προέρχονταν από την Ιαπωνία.
Ένα από τα καταφύγια που κατασκευάζει η αμερικανική εταιρεία Atlas Survival Shelters
Τα καταφύγια στοιχίζουν κατά μέσο όρο αρκετές χιλιάδες δολάρια, αλλά η τιμή των μεγάλων μπορεί να ξεπεράσει και το ένα εκατομμύριο.
Η αμερικανική εταιρεία Rising S Bunkers με έδρα στο Τέξας κατασκευάζει καταφύγια που παρέχουν, όπως λέει, προστασία από πυρηνικές επιθέσεις
Η ιαπωνική κυβέρνηση θεωρεί τον κίνδυνο μιας πυραυλικής επίθεσης από τη Βόρεια Κορέα υπαρκτό, εξ ου και τα τηλεοπτικά μηνύματα προς τον πληθυσμό να αναζητήσει καταφύγιο σε γερά κτίρια σε μια τέτοια περίπτωση.
Οι αρχές αρκετών πόλεων και κωμοπόλεων ξεκίνησαν μάλιστα ασκήσεις για τον τρόπο αντίδρασης των αμάχων σε περίπτωση επίθεσης, όπως στην πόλη Σακάτα.
Ενώ ανέπτυξαν συστοιχίες αεράμυνας στο κέντρο του Τόκυο. Φωτογραφίες δείχνουν κινητές μονάδες Patriot στον περίβολο του υπουργείου Άμυνας της χώρας.
Ειδικοί εκτιμούν ότι ένας βορειοκορεατικός πύραυλος θα μπορούσε να πλήξει την Ιαπωνία δέκα λεπτά μετά την εκτόξευσή του.
Την ίδια στη Νότια Κορέα ο πρόεδρος Μουν Τζάε-ιν κάλεσε τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας να επιταχύνει τις προετοιμασίες για την προστασία της χώρας από πυραυλική επίθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε μάλιστα από τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, την άδεια κατασκευής ισχυρότερων βαλλιστικών πυραύλων. Η τρέχουσα συμφωνία της Σεούλ με την Ουάσιγκτον προβλέπει ότι η Νότια Κορέα μπορεί να κατασκευάσει πυραύλους βάρους έως μισό τόνο, ενώ η Σεούλ θέλει να αυξήσει το όριο αυτό τουλάχιστον στον ένα τόνο, όπως μεταδίδουν οι Times του Λονδίνου.
Ενόψει της αυξανόμενης απειλής από τη Βόρεια Κορέα και το Τόκυο θέλει να αναβαθμίσει τις πυραυλικές του δυνατότητες, όπως έχει πει.