Από την εποχή που ξέσπασε η κρίση, η Ελλάδα προσπαθεί να βελτιώσει την είσπραξη φόρων. Ομως εξαιτίας της φοροδιαφυγής, η απόδοση είναι πολύ χαμηλή, σημειώνει η Deutsche Welle.
Τηλεοπτικό συνεργείο της Deutsche Welle ακολούθησε δύο ελεγκτές της ΑΑΔΕ στις εφόδους τους σε επιχειρήσεις, στην Πλάκα και την Αίγινα, καταγράφοντας τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών και των πελατών. «Αν όλοι πλήρωναν αυτά που έπρεπε, τα έσοδα θα αυξάνονταν κατά περίπου 10 δισ. ευρώ τον χρόνο», σημειώνει η Deutsche Welle.
Σε ένα μπαρ, οι ελεγκτές διαπιστώνουν ότι έχουν κοπεί μόλις 32 αποδείξεις για όλη την ημέρα. Κάποιοι πελάτες όμως φαίνεται να δείχνουν κατανόηση. «Αν είχαμε χαμηλότερη φορολογία ή τα χρήματα χρησιμοποιούνταν για την ευημερία, η φοροδιαφυγή δεν θα ήταν κάτι καλό. Αλλά όπως έχουν τα πράγματα, δεν μπορείς να κατηγορήσεις τους επιχειρηματίας», λέει ένας από αυτούς στην κάμερα. Κάποιος άλλος όμως φαίνεται να διαφωνεί. «Χρειάζονται περισσότεροι έλεγχοι για να καταλάβουν οι ιδιοκτήτες ότι πρέπει να δίνουν αποδείξεις», σημειώνει.
Το «λουκέτο» για 48 ώρες είναι το πιο «πειστικό» εργαλείο, σχολιάζει μία από τους ελεγκτές. «Τα πρόστιμα δεν είναι τόσο μεγάλα. Οταν όμως κλείνουν για 48 ώρες, αυτό βλάπτει την επιχείρησή τους», προσθέτει. Η ίδια, σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ εκφράζει την ελπίδα ότι με τους τακτικούς ελέγχους ίσως αλλάξει η φιλοσοφία της επόμενης γενιάς για τη φοροδιαφυγή.
«Κάτι φαίνεται να αλλάζει. Έχει μειωθεί η φοροδιαφυγή», καταλήγει το ρεπορτάζ της Deutsche Welle. «Αλλά η φτώχεια και ανεργία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, σε μία χώρα με έναν από τους υψηλότερους συντελεστές φόρων στην Ευρώπη», σημειώνεται.