Δύο αμερικανικά υπερηχητικά βομβαρδιστικά B-1B από τη βάση στο Γκουάμ μετείχαν σε μια στρατηγική αποστολή με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία λίγες ώρες πριν η Βόρεια Κορέα αποκαλύψει ότι «μελετά προσεκτικά» ένα σχέδιο πυραυλικής επίθεσης εναντίον της νήσου Γκουάμ του Ειρηνικού, που αποτελεί επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τα αεροσκάφη και τα πληρώματά τους είχαν πρόσφατα φθάσει από την αεροπορική βάση Έλσγουερθ της Νότιας Ντακότα στη βάση Άντερσεν στο Γκουάμ για να ενισχύσουν την αμερικανική δύναμη κρούσης στον Ειρηνικό και μετείχαν για πρώτη φορά στην αποστολή, που διήρκεσε συνολικά δέκα ώρες.
Τα βομβαρδιστικά πετάξαν κοντά στο Κιούσου της Ιαπωνίας, στην Ανατολική Σινική Θάλασσα και την Κορεατική χερσόνησο και τα πληρώματά τους εκπαιδεύτηκαν στον σχηματισμό και την αναχαίτιση εχθρικών αεροσκαφών.
Μάλιστα οι Αμερικανοί έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την αποστολή απαντώντας, προφανώς στις απειλές της Πιονγιάνγκ να πλήξει το Γκουάμ, που απέχει περίπου 3.400 χιλιόμετρα και βρίσκεται εντός της εμβέλειας των μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς πυραύλων της, και να δημιουργήσει γύρω του «έναν κλοιό φωτιάς».
Στο νησί είναι η έδρα μιας αμερικανικής βάσης που περιλαμβάνει μια μοίρα υποβρυχίων, την αεροπορική βάση Άντερσεν και δύναμη της ακτοφυλακής.
Καθησυχάζει ο κυβερνήτης του Γκουάμ
Ο Έντι Κάλβο, κυβερνήτης του Γκουάμ, προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες των περίπου 163.000 κατοίκων ότι «δεν υφίσταται απειλή» από βορειοκορεατικό χτύπημα, προσθέτοντας ότι το νησί είναι προετοιμασμένο «για παν ενδεχόμενο»: «Το Γκουάμ είναι αμερικανικό έδαφος... Δεν είμαστε απλώς μια στρατιωτική εγκατάσταση.»
Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ανέφερε ότι το επίπεδο απειλής δεν έχει αλλάξει, όπως του είπαν τα υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικής Ασφάλειας, τα παραρτήματα των οποίων παρακολουθούν τις κινήσεις της Βόρειας Κορέας,
Ωστόσο, ο πρόεδρος της τοπικής βουλής, Μπέντζαμιν Τζ. Κρουζ είπε ότι ο κόσμος στο νησί «προσεύχεται οι ΗΠΑ και τα συστήματα άμυνας που διαθέτουμε εδώ να είναι αρκετά για να μας προστατέψουν.» Πρόκειται για «πολύ ανησυχητική» απειλή τόνισε στο Associated Press και πρόσθεσε: «Μας αναγκάζει να σταματήσουμε και να πούμε μια προσευχή για τον λαό μας».
Οι προειδοποιήσεις της Πιονγιάνγκ έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στον τοπικό πληθυσμό.
«Φοβάμαι τόσο πολύ. Η καρδιά μου χτυπάει τρελά αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Ρίνα Τσανγκ, ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου στην τουριστική περιοχή Τουμόν του νησιού.
Η Πιονγιάνγκ βρυχάται
Εκπρόσωπος των βορειοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων είπε χθες ότι το σχέδιο επίθεσης στο Γκουάμ θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις δώσει τη σχετική εντολή ο Κιμ Γιονγκ Ουν.
Ενώ ένας δεύτερος αξιωματούχος κατηγόρησε σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA την Ουάσιγκτον ότι επινοεί ένα «προληπτικό χτύπημα» και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσης κατά της Βόρειας Κορέας θα πυροδοτήσει έναν «ολοκληρωτικό πόλεμο, που θα εξαφανίσει όλα τα οχυρά του εχθρού, περιλαμβανομένων των ηπειρωτικών ΗΠΑ».
Κάλεσε δεν την Ουάσιγκτον να σταματήσει «τις ριψοκίνδυνες στρατιωτικές προκλήσεις», αν θέλει να αποφύγει μια τέτοια αντίδραση από τη Βόρεια Κορέα.
Η Σεούλ ετοιμάζεται
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε-ιν ζήτησε γενική επιθεώρηση και κάλυψη των κενών στα αμυντικά συστήματα και τις υπηρεσίες της χώρας έναντι πυραυλικών επιθέσεων από το βόρειο γείτονα.
O πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε-ιν
«Νομίζω ότι ίσως χρειαστούμε μια πλήρη μεταρρύθμιση της άμυνας στο επίπεδο της αναγέννησης, αντί να κάνουμε κάποιες βελτιώσεις ή τροποποιήσεις», είπε μιλώντας σε ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με το πρακτορείο Yonhap.
«Μια άλλη κατεπείγουσα ανάγκη είναι να διασφαλίσουμε τις αμυντικές δυνατότητες για να αντιμετωπίσουμε τις πυρηνικές και πυραυλικές προκλήσεις της Βόρειας Κορέας», συμπλήρωσε.
Οι ανησυχητικές αποκαλύψεις της Washington Post
Οι εντάσεις στην περιοχή κλιμακώθηκαν μετά τις δύο πυρηνικές δοκιμές που έκανε πέρυσι η Πιονγιάνγκ και τις δύο δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων τον περασμένο μήνα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απάντησε προ ημερών εγκρίνοντας ομόφωνα νέες κυρώσεις, που αναμένεται να προκαλέσουν απώλειες της τάξης του ενός δισ δολαρίων στην οικονομία της Β. Κορέας.
Η πολεμοχαρής ρητορική της Πιονγιάνγκ έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Ιαπωνία, το υπουργείο Άμυνας της οποίας προειδοποίησε ότι είναι πιθανόν η Βόρεια Κορέα να έχει ήδη κατασκευάσει πυρηνικά όπλα που μπορούν να εφαρμοστούν σε βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ η Washinton Post δημοσίευσε τα απόρρητα συμπεράσματα εμπειρογνωμόνων της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DIA) των ΗΠΑ, ότι το κομμουνιστικό καθεστώς κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία τη σμίκρυνση μιας πυρηνικής κεφαλής προκειμένου να την εφαρμόσει σε έναν από τους διηπειρωτικούς πυραύλους της.
Τραμπ: Θα απαντήσω με φωτιά, οργή και δύναμη που δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Trump National Golf Club ο πρόεδρος των ΗΠΑ απηύθυνε την αυστηρότερη έως τώρα προειδοποίησή του στον Κιμ Γιονγκ Ουν: «Καλά θα κάνει η Βόρεια Κορέα να μην απειλεί άλλο τις ΗΠΑ. Θα τους απαντήσουμε με φωτιά και οργή που δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος. Έχει υπάρξει πολύ απειλητικός ξεπερνώντας μία φυσιολογική κατάσταση και όπως είπα θα γνωρίσουν φωτιά, οργή και δύναμη που δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος».
Λίγο μετά το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Nίκι Χάλεϊ επανέλαβε με δηλώσεις της στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox την προειδοποίηση προς την Πιονγιάνγκ:
«Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν ανάλογα, νομίζω ότι η διεθνής κοινότητα θα απαντήσει ανάλογα», είπε σχολιάζοντας τις πιθανές αντιδράσεις του Κιμ για τις νέες κυρώσεις.
Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Nίκι Χάλεϊ
«Εναπόκειται στον Βορεικορεάτη ηγέτη να αποφασίσει αν η απάντησή του θα είναι ‘ΟΚ, η διεθνής κοινότητα μου λέει να σταματήσω’ ή αν θα έχει ένα βίαιο ξέσπασμα.... Πώς θα αντιδράσει; Θα πρέπει να σκεφθεί τι θα γίνει στο τέλος. Θα κινηθεί κατά των ΗΠΑ γνωρίζοντας τι μπορούν να κάνουν σε αντίποινα; Θα πρέπει να κάνει τους υπολογισμούς του».
Αναλυτές υποβαθμίζουν τον κίνδυνο βορειοκορεατικής επίθεσης στο Γκουάμ.
«Κι απ’ τις δύο πλευρές υπάρχει πολεμόχαρη ρητορική – είναι σαν δυο νταήδες που φωνάζουν ο ένας στον άλλο στο προαύλιο», λέει ο Ρόμπερτ Κέλι, καθηγητής του Pusan National University. «Θεωρώ ότι οι Βορειοκορεάτες τράβηξαν τώρα το χαρτί της απειλής κατά του Γκουάμ. Σίγουρα υπάρχει κάποιο σχέδιο σε κάποιο ράφι, επειδή το Γκουάμ είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στον ορίζοντα. Έπρεπε κάτι να πουν για να απαντήσουν [στις απειλές του Τραμπ]. Χτυπάς τους Βορειοκορεάτες στο μάτι και εκείνοι απαντούν...»