Η Κίνα αρχίζει μεγάλης κλίμακας γυμνάσια ανοικτά της Βόρειας Κορέας [βίντεο] - iefimerida.gr

Η Κίνα αρχίζει μεγάλης κλίμακας γυμνάσια ανοικτά της Βόρειας Κορέας [βίντεο]

Το κινεζικό αεροπλανοφόρο Liaoning (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια ανοικτά των ακτών της Βόρειας Κορέας διεξάγει η Κίνα σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η ένταση με την Πιονγιάνγκ για το πυραυλικό και το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Άμυνας στην άσκηση στην Κίτρινη Θάλασσα (δηλαδή τη θαλάσσια λεκάνη που ορίζεται βόρεια και δυτικά από την Κίνα και ανατολικά από τη χερσόνησο της Κορέας) μετέχει το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία της χώρας. Το σενάριο της άσκησης προβλέπει εικονική απόβαση, δοκιμή οπλικών συστημάτων και συστημάτων αεράμυνας καθώς και εκτόξευση δεκάδων πυραύλων.

Το Πεκίνο δεν ανακοίνωσε πόσο θα διαρκέσει η άσκηση, δέσμευσε όμως την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή απαγορεύοντας τον διάπλου εμπορικών πλοίων.

Άγνωστο επίσης είναι αν η άσκηση αποσκοπεί στο να στείλει ένα προειδοποιητικό μήνυμα στην Πιονγιάνγκ.

Η Κίνα είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος και εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας. Το περασμένο Σάββατο, ωστόσο, ενέκρινε την επιβολή νέων εμπορικών κυρώσεων κατά του καθεστώτος με τον υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι να απευθύνει -μετά την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ- έμμεση έκκληση στην Πιονγιάνγκ να σταματήσει το πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα. Ο Γουάνγκ είπε ότι η Κίνα θα στηρίξει άνευ όρων τις κυρώσεις, μολονότι θα έχουν οικονομικές επιπτώσεις για τη χώρα του.

Από το 2006 η Βόρεια Κορέα έχει κάνει έξι πυρηνικές δοκιμές, εκ των οποίων τις δύο τον περασμένο χρόνο, ενώ παράλληλα κλιμακώνει τις δοκιμές πυραύλων αψηφώντας τις εις βάρος της κυρώσεις και τη διεθνή κατακραυγή. Μάλιστα, σύμφωνα με νέα έκθεση του υπουργείου Άμυνας της Ιαπωνίας, το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν απέχει μια ανάσα από την απόκτηση λειτουργικών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Οι ΗΠΑ προσφέρουν «απευθείας διάλογο» στη Β.Κορέα αν σταματήσει τις πυραυλικές δοκιμές -καμία αναφορά σε πυρηνικές δοκιμές...

Την ίδια ώρα η Ουάσιγκτον φαίνεται ότι δεν επιμένει πλέον σε έναν από τους όρους που είχε θέσει για έναρξη απευθείας διαλόγου με την Πιονγιάνγκ. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον είπε ότι η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να σταματήσει τις εκτοξεύσεις πυραύλων, χωρίς, ωστόσο, να ζητήσει κάτι τέτοιο και για τις πυρηνικές δοκιμές του κομμουνιστικού καθεστώτος.

«Το καλύτερο μήνυμα που μπορεί να μας στείλει η Βόρεια Κορέα ότι είναι έτοιμη για συνομιλίες είναι να σταματήσει αυτές τις εκτοξεύσεις πυραύλων», διεμήνυσε ο Τίλερσον από τη Μανίλα, όπου βρέθηκε για τη σύνοδο των χωρών της ASEAN.

Ο Τίλερσον φέρεται να είπε ότι μέσω του διαλόγου η Βόρεια Κορέα θα νιώσει στο τέλος ασφαλής και θα οδηγηθεί στην οικονομική ευημερία.

Secretary TIllerson comments on #Russia and #China's support for #UNSC Resolution 2371 which strengthens UN sanctions on #DPRK. #NorthKorea pic.twitter.com/F476kFprLM

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε θέσει στο παρελθόν έναν ακόμη όρο ως προϋπόθεση της έναρξης διαλόγου με τη Βόρεια Κορέα, δηλαδή τη διακοπή των πυρηνικών δοκιμών. Άγνωστο γιατί δεν αναφέρθηκε σ’ αυτόν τον όρο αυτή τη φορά.

Ο Τίλερσον δεν προσδιόρισε για πόσο διάστημα θα πρέπει να σταματήσει ο Κιμ Γιονγκ Ουν τις εκτοξεύσεις πυραύλων.

«Θα γνωρίζουμε όταν το δούμε», είπε, σύμφωνα με το CBS News. «Δεν είναι στη λογική ‘δος μου 30 μέρες κι είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε’. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα», πρόσθεσε.

Πάντως το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι ανώτερος αξιωματούχος που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου είπε ότι η επιλογή των λέξεων από τον Τίλερσον «δεν ήταν ούτε λάθος, ούτε τυχαία» κι ότι τη διευθέτηση του ζητήματος έχει αναλάβει η Κίνα...


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ