Η πιο δημοφιλής πανσέληνος συνδυάστηκε φέτος με ένα σπάνιο φαινόμενο: Την μερική έκλειψη Σελήνης.
H πανσέληνος εμφανίστηκε στις 22:11 ώρα Ελλάδας, ενώ η έκλειψη, που διήρκησε σχεδόν δύο ώρες, έφθασε στο αποκορύφωμά της, στις 21:22 ώρα Ελλάδας.
Η παρατήρηση της έκλειψης μπορεί να γίνει με γυμνά μάτια, με κιάλια ή με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, ενώ η φωτογράφησή της με απλή φωτογραφική μηχανή.
Η σκιά της Γης αναμένεται να καλύψει περίπου το ένα τέταρτο (25%) της διαμέτρου της Σελήνης, ποσοστό που θεωρείται αρκετό για ένα εντυπωσιακό θέαμα.
Σύμφωνα με τους αστρονόμους, για τους παρατηρητές από την Ελλάδα η έναρξη της μερικής φάσης της έκλειψης συμπίπτει περίπου με την ανατολή της Σελήνης.
Ένα μικρό σκοτείνιασμα της Σελήνης θα είναι ήδη ορατό κατά την ανατολή της Σελήνης καθώς η παρασκιά της Γης θα καλύπτει ήδη ολόκληρο το σεληνιακό δίσκο.
Η ανατολή της Σελήνης θα γίνει στις 20:23 από κατεύθυνση ανατολική-νοτιοανατολική και η έναρξη έκλειψης της σκιάς λίγο αργότερα, στις 20:23.
Η μέγιστη έκλειψη έλανε στις 21:22, ενώ το τέλος της έκλειψης σκιάς στις 22:18, λίγο μετά την εμφάνιση της πανσελήνου, οπότε η Σελήνη είχε πια βγει από την σκιά της Γης.
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Φωτογραφίες: Menelaos Myrillas / SOOC
Φωτογραφίες: Alexandros Michailidis / SOOC
Φωτογραφίες: Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ