Ο ένας είχε στον υπολογιστή του ερωτικά μηνύματα προς άλλους άνδρες. Ο άλλος είχε προσωπικά αρχεία με υλικό παιδικής πορνογραφίας, ανάμεσα του και την 4χρονη κόρη του. Αυτές οι δύο υποθέσεις άναψαν το πράσινο φως στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, προκειμένου να χρησιμοποιούν τα εν διαστάσει ζευγάρια τα προσωπικά δεδομένα ο ένας του άλλου ενώπιον των δικαστηρίων για την έκδοση διαζυγίων.Η πρώτη περίπτωση είναι αυτή κατά την οποία η σύζυγος ζήτησε την άδεια από την Αρχή, προκειμένου να χρησιμοποιήσει ενώπιον των δικαστηρίων δεδομένα που έχει αναρτήσει ο εν διαστάσει σύζυγός της, σε ιστοσελίδα γνωριμιών, από τα οποία προκύπτει η ερωτική προτίμηση του προς τους άνδρες.
Ειδικότερα, η Αρχή χορήγησε την άδεια στην πρώην σύζυγο να χρησιμοποιήσει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του συζύγου της, τα οποία απέκτησε από τον φορητό υπολογιστή του αποκλειστικά και μόνο για δικαστική χρήση και συγκεκριμένα στο πλαίσιο της μεταξύ τους διαφοράς με αντικείμενο την αγωγή διαζυγίου για ισχυρό κλονισμό της έγγαμης σχέσης τους.
Η πρώην σύζυγος συνέλεξε από δύο φορητούς υπολογιστές, οι οποίοι χρησιμοποιούντο από κοινού κατά τον έγγαμο βίο τους, αλλά και από ιστοσελίδες γνωριμιών (ελεύθερης πρόσβασης). Ο πρώην σύζυγος κατά τις επισκέψεις του αυτές στις ιστοσελίδες γνωριμιών χρησιμοποιούσε ψευδώνυμο, το οποίο όμως γνώριζε η πρώην σύζυγος, καθώς η γνωριμία τους είχε γίνει μέσω των επίμαχών ιστοσελίδων, ενώ στις ιστοσελίδες αυτές αναρτώνται και φωτογραφίες
Τα μέλη της Αρχής για την πρώτη αυτή περίπτωση αποφάνθηκαν ότι "σαφώς προκύπτει ότι τα κρίσιμα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα του αποκαλύπτουν πτυχές της προσωπικότητας" του πρώην συζύγου, δύνανται να αξιολογηθούν από τα αρμόδια δικαστήρια, που θα επιληφθούν της υπόθεσης του διαζυγίου. Και έτσι, έκρινε η Αρχή, συντρέχουν οι προβλεπόμενοι από το Ν. 2472/1997 όροι και προϋποθέσεις για να χρησιμοποιηθούν τα επίμαχα προσωπικά δεδομένα αποκλειστικά και μόνο για δικαστική χρήση.
Η δεύτερη περίπτωση που απασχόλησε την Αρχή, ήταν και πάλι η χρήση προσωπικών δεδομένων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, από τα όποια προέκυπτε ότι ο πρώην σύζυγος διατηρούσε αρχεία με παιδικό πορνογραφικό υλικό, αρχεία με φωτογραφίες της ανήλικης τετράχρονης κόρης τους, τις οποίες είχε αποστείλει μάλιστα σε τρίτα άτομα, με τα οποία είχε σεξουαλικού περιεχομένου συνομιλίες, αρχεία με σαδομαζοχιστικό περιεχόμενο, κ.λπ.
Κατά τη δεύτερη αυτή περίπτωση, η Αρχή απέρριψε αίτημα πρώην συζύγου που ζητούσε να ανακληθεί η άδεια η οποία είχε χορηγηθεί στην πρώην σύζυγο του προκειμένου να χρησιμοποιήσει -κατ' εξαίρεση και χωρίς τη συναίνεση του συζύγου της- τα στοιχεία που είχε αντιγράψει από τον σκληρό δίσκο του κοινού ηλεκτρονικού υπολογιστή που είχαν όταν ήταν κάτω από την ίδια συζυγική στέγη.
Η πρώην σύζυγος υποστήριξε ενώπιον της Αρχής ότι είχε υποψίες ότι ο σύζυγός της πραγματοποιούσε συστηματικά επισκέψεις σε ιστοτόπους με πορνογραφικό περιεχόμενο, ενώ ανέφερε, επίσης, ότι στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή βρήκε: "αρχεία με παιδικό πορνό, videos και φωτογραφίες, αρχεία με videos και φωτογραφίες του συζύγου της με άσεμνο περιεχόμενο, αρχεία με σαδομαζοχιστικό περιεχόμενο και καταγεγραμμένους σε ηλεκτρονική μορφή διαλόγους στο Net Meeting, καθώς και αρχεία με φωτογραφίες της ανήλικης κόρης τους, τις οποίες ο σύζυγός της είχε αποστείλει σε άτομα, με τα οποία είχε σεξουαλικού περιεχομένου συνομιλίες".
Μάλιστα, η πρώην σύζυγος υπέβαλε και σχετική αναφορά στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, στο οποίο υπέβαλε και αντίγραφο του επίμαχου σκληρού δίσκου.
Τα αρχεία των υπολογιστών...θα βγάζουν διαζύγιο στα ζευγάρια
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο