Ανάστατη και διχασμένη είναι η τοπική κοινωνία της Καρδίτσας, καθώς πολλοί κάτοικοι έχουν επιδωθεί σε έναν αγώνα προκειμένου να μην φοιτήσουν στα σχολεία της περιοχής 18 παιδιά Ρομά, επειδή φοβούνται μήπως μεταφέρουν στα δικά τους παιδιά, ασθένειες...
Στον «αγώνα» αυτόν δεν συμμετέχουν μόνο απλοί κάτοικοι, αλλά και πολιτειακοί παράγοντες της περιοχής. Την περασμένη Πέμπτη οι γονείς των παιδιών του 6ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτίριο, ξεχιόνισαν την αυλή του και μπήκαν μέσα με έναν και μόνο στόχο: να εμποδίσουν τη λειτουργία του ώστε να μην εγγραφούν σε αυτό τρεις Ρομά. Διακόσια πενήντα άτομα φώναζαν για αρκετή ώρα «μπράβο» και χειροκροτούσαν, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Γ. Μπαντράς εξηγούσε γιατί οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν τίποτε με τους Τσιγγάνους, αλλά τα παιδιά τους είναι πιθανό να μεταφέρουν ασθένειες, καθώς και τις παραβατικές συμπεριφορές των γονέων τους.
«Η Πολιτεία πρέπει να λύσει το πρόβλημα και να εντάξει τις οικογένειες των Ρομά προτού έρθουν εδώ τα παιδιά τους» φώναζαν εν χορώ οι συγκεντρωμένοι γονείς την περασμένη Πέμπτη, ενώ ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κ. Παπαλός δήλωνε στο «Βήμα», σε ερώτηση αν αντίστοιχες συμπεριφορές δίνουν στα παιδιά λάθος μηνύματα: «Είναι δράμα αυτό που γίνεται, αλλά ποιος μπορεί να πάρει την ευθύνη ότι κάποιο από τα παιδιά μας δεν θα νοσήσει από ένα παιδί Ρομά που δεν έχει εμβολιαστεί;».
Η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας να εντάξει όσα περισσότερα παιδιά της κοινότητας των Ρομά μπορεί στην εκπαίδευση φαίνεται πως κινδυνεύει καθώς, όχι μόνο στην πόλη της Καρδίτσας αλλά και στο χωριό Σοφάδες (με μεγάλη κοινότητα Ρομά) έχει προκαλέσει μικρό εμφύλιο.
Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα απειλείται με καταδίκη από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια για άρνηση στην εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ κατά του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων κατά της φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής στην εκπαίδευση.
Τρία σχολεία της Καρδίτσας έκλεισαν για τρεις εβδομάδες επειδή οι γονείς των μαθητών δεν επέτρεψαν την εγγραφή παιδιών Ρομά που επελέγησαν από το υπουργείο Παιδείας για τη σταδιακή ένταξή τους στον μαθητικό πληθυσμό, καθώς είχαν ολοκληρώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού τους. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε άλλα σχολεία, αλλά και εκεί δημιουργήθηκαν προβλήματα: Ενα μόνο από αυτά λειτουργεί υποτυπωδώς, οι μισοί μαθητές του δεν πηγαίνουν στα μαθήματά τους, ενώ οι γονείς τους τσακώνονται καθημερινά έξω από την είσοδό του με όσους τους κατηγορούν για ρατσιστική συμπεριφορά.
Στη μέση το υπουργείο Παιδείας, που επιχειρεί να λύσει το θέμα σύμφωνα με τους κανόνες της νομιμότητας. Οι πολέμιοι των αλλαγών που προωθούνται το κατηγορούν ότι επιχειρεί τη μεταφορά των μαθητών στα μέσα της χρονιάς και ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του στην Καρδίτσα υπονόησαν πως θα μεταφερθούν όλα τα παιδιά των Ρομά της περιοχής και όχι μόνο εκείνα που είναι «εκπαιδευτικά έτοιμα»...
«Σέβομαι τις αμφιβολίες και τους φόβους μεταξύ των μη Ρομά γονέων» λέει από την πλευρά του υπουργείου η ειδική γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης κυρία Αθηνά Λινού. «Πιστεύω όμως ότι η ισορροπία κανενός σχολείου δεν μπορεί να διαταραχθεί από την παρουσία τριών παιδιών έξι ετών που θα φοιτούν σε χωριστή τάξη υποδοχής. Μπορώ να τους διαβεβαιώσω και ως καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας ότι η υγεία κανενός παιδιού δεν κινδυνεύει από μαθητές που ακολουθούν ακριβώς τους ίδιους κανόνες εγγραφής και έχουν εμβολιαστεί σωστά. Αντίθετα, όλα τα παιδιά ωφελούνται από την ειρηνική συμβίωση και την κατανόηση της διαφορετικότητας»