Η δημοσιοποίηση των μέχρι τώρα κρυφών ημερολογίων ενός εκ των προσωπικών ιατρών του Γιόζεφ Στάλιν, δίνουν μια νέα ερμηνεία για τη ζωή και τις πράξεις του Γεωργιανού δικτάτορα που με τις ενέργειες του επηρέασε καθοριστικά την ιστορία ολόκληρου του 20ου αιώνα.
Ο Αλεξάντερ Μιασνίκοφ ήταν προσωπικός γιατρός του Στάλιν, τον παρακολουθούσε στα τελευταία χρόνια της ζωής του και είναι ένας απ’ τους τελευταίους που τον είδαν εν ζωή. Στα προσωπικά του ημερολόγια που μόλις χθες δημοσιοποιήθηκαν σε Ρωσική εφημερίδα, σημειώνει πως ο Στάλιν υπέφερε από εγκεφαλικά προβλήματα τα οποία είναι πολύ πιθανόν να επηρέαζαν σε σημαντικό βαθμό την ικανότητα του να παίρνει αποφάσεις.
« Η σοβαρή εγκεφαλική αρτηριοσκλήρυνση από την οποία έπασχε και βρέθηκε στην αυτοψία, εγείρει ερωτήματα στο κατά πόσον επηρέασε την υγεία του, τον χαρακτήρα του και τις αποφάσεις του. Είναι ξεκάθαρο ότι η ασθένεια αυτή αναπτυσσόταν για πολλά χρόνια. Ο Στάλιν είναι πολύ πιθανό να έχασε την αίσθηση του καλού και του κακού, του ασφαλούς και του επικίνδυνου, του επιτρεπτού και του ανεπίτρεπτου, του φίλου και του εχθρού. Η πάθηση αυτή θα μπορούσε να μετατρέψει ένα καχύποπτο άτομο σε παρανοϊκό.» εκτιμά ο Ρώσος επιστήμονας.
«Προσωπικά πιστεύω πως για την σκληρότητα και την καχυποψία του, τον φόβο του για τους εχθρούς, ευθύνεται η πάθησή του. Η χώρα διοικούνταν από ένα άρρωστο άνθρωπο» καταλήγει.
Τα ημερολόγια του Μιασνίκοφ μέχρι τώρα θεωρούνταν χαμένα κάπου στα αρχεία της KGB, η οποία τα κατάσχεσε μετά τον θάνατό του το 1965. Η οικογένεια του Ρώσου γιατρού πρόσφατα κατάφερε να τα ανακαλύψει στα κρατικά αρχεία και σκοπεύει να τα εκδώσει σε βιβλίο.