Μετασεισμοί από την αστρονομική μεταγραφή Νεϊμάρ: Η ισπανική λίγκα θέλει διαιτητή την EE! - iefimerida.gr

Μετασεισμοί από την αστρονομική μεταγραφή Νεϊμάρ: Η ισπανική λίγκα θέλει διαιτητή την EE!

Ετοιμος για Παρί Σεν Ζερμέν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το αστρονομικό ποσό που δίνει ο ιδιοκτήτης της Παρί Σεν Ζερμέν από το Κατάρ για τον Βραζιλιάνο άσσο έχει ανοίξει πληγές στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico, τα 222 εκατ. ευρώ που θα δόσει η γαλλική ποδοσφαιρική ομάδα για να αποκτήσει τον Νεϊμάρ, ήταν μάλλον το κερασάκι στην τούρτα για τον πρόεδρο της ισπανικής λίγκα Χαβιέ Τεμπάς, ο οποίος επιμένει ότι στην ιστορική αυτή μεταγραφική κίνηση πρέπει να μπει διαιτητής η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν και η Ισπανία έδωσε τελικά το πράσινο φως για την μεταγραφή, πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν ότι μαζί με αυτή άνοιξε και ο ασκός του Αιόλου για το μέλλον της οικονομικής κυριαρχίας ξένων επενδυτών με κρατικά κονδύλια επί ευρωπαϊκούς εδάφους, που ενδεχομένως θέτει υπό αμφισβήτηση την έννοια του fair play.

Ο Τεμπάς πολέμιος από καιρό των ξένων ιδιοκτητών ποδοσφαιρικών ομάδων, και ιδιαίτερα όσων προέρχονται από τις χώρες του Κόλπου, ζήτησε να μπει η Κομισιόν διαιτητής στην ιστορική μεταγραφή.

«Το πρόβλημα με τον Νεϊμάρ είναι ότι προσλαμβάνεται από μία ομάδα που έχει οικονομικά προβλήματα και ανταγωνίζεται με ένα πλεονέκτημα: το κράτος. Το πρόβλημα είναι οι ομάδες που υποστηρίζονται οικονομικά από κράτη. Αυτό πρέπει να σταματήσει» δήλωσε ο Τεμπάς πριν από λίγες μέρες στον Ισπανό δημοσιογράφο Ντάριο Ας.

Μάλιστα είπε ότι ήταν έτοιμος να παρουσιάσει τις αντιρρήσεις του στην ΟΥΕΦΑ, στα ελβετικά δικαστήρια και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οποιοδήποτε παράπονο προς την Επιτροπή, το οποίο είναι επιφορτισμένο με την υποχρέωση να εξασφαλίσει ότι οι εταιρείες στην Ευρώπη θα ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις, πιθανότατα θα οδηγήσει στην απόλυτη εξουσία της ΟΥΕΦΑ για το ποδόσφαιρο στην ηπειρωτική Ευρώπη – ειδικά με τον τρόπο που ρυθμίζει τους δικούς της κανόνες.

Ο ίδιος ο Τεμπάς μάλιστα είπε ότι θα φτάσει την υπόθεση στην Μαρκγκερίτα Βέσταγκερ, την αρμόδια επίτροπο Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στο παρελθόν είχε αναλάβει εταιρείες κολοσσούς, προκειμένου να διασφαλιστεί ο υγιής ανταγωνισμός, όπως ήταν η Google και η Apple. Σύμφωνα με πηγή αρκετά κοντά στην υπόθεση μάλιστα, η ισπανική λίγκα εξέταζε το θέμα των αστρονομικών μεταγραφών, από χρήματα προερχόμενα από χώρες του Κόλπου, πολύ πριν την υπόθεση Νειμάρ.

Το πρόβλημα ωστόσο, ενδεχομένως να μείνει στα χαρτιά καθώς η μετακίνηση του Νεϊμάρ στη γαλλική πρωτεύουσα έχει ήδη ξεκινήσει. Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλάμβανε την υπόθεση, αυτό θα σήμαινε ότι θα τραβούσε τουλάχιστον δύο χρόνια, γεγονός που δεν θα επέτρεπε στον Βραζιλιάνο άσο να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του.

«Μπορεί να φανταστεί κανείς, τι θα συνέβαινε αν ένα κράτος αγόραζε τον κολοσσό των σουπερμάρκετ Καρφούρ, για παράδειγμα και έδινε δώρα στους πελάτες κοτόπουλα;» είπε χαρακτηριστικά ο Τεμπάς υπονοώντας ότι οι ποδοσφαιρικές ομάδες χαρίζουν στους οπαδούς τους παίχτες χρησιμοποιώντας αστρονομικά ποσά που παίρνουν από τα κράτη, τα οποία στην ουσία τις χρηματοδοτούν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ