«Δεν υπάρχει χάος στο Λευκό Οίκο» διατυμπάνιζε χθες (Δευτέρα) το πρωί ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter.
Αλλά λίγες ώρες αργότερα έσκαγε άλλη μια «βόμβα» στην Ουάσιγκτον, απ’ αυτές που έχει συνηθίσει να ρίχνει η κυβέρνησή του. Μόλις δέκα μέρες μετά την ενθρόνισή του ο νέος διευθυντής επικοινωνίας Άντονι Σκαραμούτσι υποχρεώθηκε να άρει των ομματιών του και να αποχωρήσει και μάλιστα «συνοδεία» (sic) ανθρώπων του Λευκού Οίκου, που τον οδήγησαν εκτός του εμβληματικού κτιρίου της λεωφόρου Pennsylvania 1600 – ένα ρεκόρ βραχυβιότητας ακόμη και γι’ αυτή την ασταθή κυβέρνηση. Η περιστρεφόμενη πόρτα στο Λευκό Οίκο περιδινίζεται με ολοένα και μεγαλύτερη ταχύτητα εκτοξεύοντας έξω όσους καταφέρουν να μπουν μέσα...
Ο πρώην διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Άντονι Σκαραμούτσι
Στην αρχή ο Λευκός Οίκος εξέδωσε μια «στεγνή» ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι «ο κ. Σκαραμούτσι έκρινε ότι είναι καλύτερο να δώσει στον προσωπάρχη Τζον Κέλι την ευκαιρία να ξεκινήσει από μηδενική βάση και να δημιουργήσει τη δική του ομάδα» - σχεδόν η ίδια δικαιολογία που επικαλέστηκε προ ημερών ο εκπρόσωπος Τύπου Σον Σπάισερ για την αποχώρησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον διορισμό του Σκαραμούτσι.
Μεταξύ των δύο αυτών αποχωρήσεων μεσολάβησε η αποπομπή του πρώην προσωπάρχη Ρέινς Πρίμπους στο πλαίσιο του ξεκαθαρίσματος των λογαριασμών στο Λευκό Οίκο.
Και τώρα ήρθε η σειρά του Σκαραμούτσι να βρεθεί κάτω απ’ το σάρωθρο λίγες μόλις μέρες μετά την τοποθέτησή του -και πριν καλά -καλά αναλάβει επισήμως τα νέα του καθήκοντα-.
Τον «έφαγαν» οι χυδαιολογίες;
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς
Η εκπρόσωπος Τύπου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς άφησε να εννοηθεί ότι ο Σκαραμούτσι έχασε τη δουλειά του λόγω της γεμάτης χυδαιολογίες και ακατανόμαστες εκφράσεις συνέντευξης που παραχώρησε σε δημοσιογράφο του New Yorker, όταν εξαπέλυσε δριμεία φραστική επίθεση στον Ρέινς Πρίμπους («γ@μ... παρανοϊκό σχιζοφρενή» τον χαρακτήρισε) και στον σύμβουλο στρατηγικής του Τραμπ, Στιβ Μπάνον (το σχετικό σχόλιο δεν μεταφέρεται εδώ για λόγους κοσμιότητας).
«Ο πρόεδρος σίγουρα έχει την αίσθηση ότι τα σχόλια του Σκαραμούτσι είναι ανάρμοστα για κάποιον που έχει αυτή τη θέση», είπε.
Όμως άλλα έλεγε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όταν ισχυριζόταν ότι ο Τραμπ δεν θεωρούσε κάτι σπουδαίο τις βρισιές του Σκαραμούτσι.
Δώρο καλωσορίσματος στον Κέλι
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον νέο προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι
Άλλωστε ο Τραμπ δεν χαρακτηρίζεται από αβρότητα τρόπων ή κόσμια γλώσσα, αν θυμηθεί κανείς τα σεξιστικά του σχόλια για τις γυναίκες στο περιβόητο εκείνο βίντεο του 2005 που βγήκε στη φόρα παραμονές των εκλογών και λίγο έλειψε να του στοιχίσει την προεδρία.
Αμερικανικά ΜΜΕ επικαλούμενα πηγές στο Λευκό Οίκο, λένε ότι ο Σκαραμούτσι κόμπαζε ότι δίνει αναφορά απευθείας στον πρόεδρο και όχι στον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου κι ότι καρατομήθηκε κατ’ απαίτηση του Κέλι, ο οποίος ξεκαθάρισε το πρωί της Δευτέρας στο προσωπικό του Λευκού Οίκου ότι ο ίδιος είναι επικεφαλής.
Ένας πρόσθετος λόγος, λένε τα ρεπορτάζ από την Ουάσιγκτον, ήταν ότι ο Σαρκαμούτσι έχει αρχίσει να κλέβει την παράσταση στο κυβερνητικό σόου – κάτι που δεν ανέχεται ο Τραμπ...
Αλλά ο Πρόεδρος ήθελε προφανώς να δείξει και κάτι ακόμη: ότι περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη τον Κέλι κι ότι του δίνει όλες τις εξουσίες για να βάλει σε τάξη τις σχέσεις μεταξύ των συνεργατών του στο Λευκό Οίκο. Υπό μία έννοια, λοιπόν, η κεφαλή του Σκαραμούτσι «επί πίνακι» ήταν ένα δώρο καλωσορίσματος για τον νέο προσωπάρχη.
Πολιτικοί παρατηρητές, που διάκεινται ευνοϊκά προς τον Τραμπ, ελπίζουν με την κίνηση αυτή να επέλθει επιτέλους ηρεμία σ’ έναν Λευκό Οίκο που κλυδωνίζεται από σκάνδαλα, έριδες και πισώπλατα μαχαιρώματα. Όλες οι ελπίδες στηρίζονται τώρα στον Κέλι, ο ρόλος του οποίου θα είναι αποφασιστικής σημασίας για το πώς θα κυλήσει η προεδρία Τραμπ.
Ο Τραμπ πάτησε το κουμπί της επανεκκίνησης
Με τον διορισμό του Κέλι ο Τραμπ προσπάθησε να πατήσει το κουμπί της επανεκκίνησης και να κάνει γι’ άλλη μια φορά μια νέα αρχή. Η καρατομήση του Σκαραμούτσι στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα ότι ο Κέλι έλαβε απ’ ευθείας απ’ το αφεντικό περισσότερες αρμοδιότητες να επεμβαίνει, απ’ όσες δόθηκαν ποτέ στον προκάτοχό του, Ρέινς Πρίμπους.
«Αυτό που θα πρέπει να κάνει απ’ την πρώτη μέρα ο Κέλι, είναι να περάσει το μήνυμα ότι είναι πρώτος μεταξύ ίσων στον Λευκό Οίκο κι ότι για να φθάσει κανείς στον πρόεδρο -με εξαίρεση την οικογένειά του- θα πρέπει να περάσει πρώτα απ’ αυτόν», λέει ο Κρις Γουίπλ των “New York Times”, που έχει πάρει συνεντεύξεις από 17 προσωπάρχες του Λευκού Οίκου κι έγραψε το βιβλίο „The Gatekeepers: How the White House Chiefs of Staff Define Every Presidency“.
Ο Γουίπλ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προσωπάρχες κρατούν τα κλειδιά της επιτυχίας μιας προεδρίας. Πολλοί επιτυχημένοι πρόεδροι, όπως ο Μπιλ Κλίντον, προσπάθησαν μετά από μια χαοτική αρχή να φέρουν τάξη στις κυβερνήσεις τους αλλάζοντας προσωπάρχη.
Το στοίχημα του Κέλι
Η εκπρόσωπος Τύπου, Σάντερς ξεκαθάρισε χθες (Δευτέρα) ότι ο Τραμπ «έδωσε στον στρατηγό Κέλι πλήρη εξουσία» κι ότι όλοι οι συνεργάτες του Λευκού Οίκου θα πρέπει από δω και στο εξής να απευθύνονται στον προσωπάρχη, αν θέλουν κάτι από τον πρόεδρο, ακόμη και η κόρη του, Ιβάνκα και ο γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ -τώρα κατά πόσον αυτό θα γίνει πράξη, μένει να αποδειχθεί-.
Όπως, όμως, επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές, η δυσλειτουργία που εμφάνιζε -τουλάχιστον μέχρι τώρα- αυτή η κυβέρνηση οφειλόταν και στο γεγονός ότι κάθε ένα απ’ τα διάφορα κέντρα εξουσίας στο Λευκό Οίκο είχε πρόσβαση στον πρόεδρο, ανεξάρτητα από τον προσωπάρχη -γεγονός που οδήγησε στη χαοτική εκείνη διαδικασία λήψης αποφάσεων, που χαρακτηρίζει τον Λευκό Οίκο από τις πρώτες μέρες της θητείας του Τραμπ-.
Θα μπορέσει άραγε ο στρατηγός με τη 42χρονη καριέρα στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να φέρει την πολυπόθητη τάξη στον Λευκό Οίκο, να επιβάλει στρατιωτική πειθαρχία στη Δυτική Πτέρυγά του; Θα φανεί. Προς το παρόν ο Τραμπ φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης στέλνοντας με την αποπομπή του Σκαραμούτσι το μήνυμα ότι ο Κέλι είναι ο μοναδικός υπαρχηγός του. Όμως η μέχρι τώρα πορεία του Ρεπουμπλικανού προέδρου δείχνει ότι δεν ανέχεται στο πλευρό του άτομα που μπορεί να του κλέψουν τη δόξα, τη διασημότητα και τις δάφνες. Η συνέπεια δεν είναι κάτι που τον χαρακτηρίζει...