Δίνοντας πράσινο φως για την τοποθέτηση διχτυών στις πολυσύχναστες ακτές για την προστασία των λουομένων επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα των μεδουσών η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, θα κατατεθεί τροπολογία, πιθανότατα και εντός της εβδομάδας, ώστε να είναι δυνατό να τοποθετηθούν πλωτά μέσα προστασίας των λουόμενων και να μπορούν τουριστικές εγκαταστάσεις να τοποθετήσουν δίχτυα στις ακτές που είναι πολυσύχναστες, ως ένα άμεσο μέτρο.
Στην ίδια απάντηση ο κ. Φάμελλος υποστηρίζει ότι θα προωθηθεί και η ένταξη της περιοχής από Ψαθόπυργο έως Ναύπακτο και Ισθμό Κορίνθου στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000.
Αυτή η πράξη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, πέρα από κάλυψη ευρωπαϊκής υποχρέωσης της χώρας -είναι και τυπική υποχρέωση- αποσκοπεί να αποκαταστήσει και να βελτιώσει τις οικολογικές λειτουργίες της θαλάσσιας περιοχής, μέσα από τον έλεγχο των οικονομικών δραστηριοτήτων που θα αναπτύσσονται με συγκεκριμένους κανόνες, ενώ θα δοθεί και η δυνατότητα για την καλύτερη παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων, με τη δημιουργία φορέα διαχείρισης αυτής της περιοχής.
Ακόμη, επίκειται και τροποποίηση του νομικού πλαισίου για τις Προστατευόμενες Περιοχές, που προγραμματίζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος τον Οκτώβριο.
Εντόπισαν το πρόβλημα από το Μάιο και παίρνουν μέτρα τον Αύγουστο!
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ότι το ζήτημα της εμφάνισης των μεδουσών, χωρικά για τον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό Κόλπο, έχει εντοπιστεί από τον Μάιο. Tα μέτρα, ωστόσο, εξαγγέλθηκαν μόλις σήμερα.
Από πού ήρθαν οι μέδουσες;
Οπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, το φαινόμενο επηρεάζεται από τους επικρατούντες ανέμους, αλλά οι πληθυσμιακές εξάρσεις οφείλονται σε βαθύτερα αίτια που είναι βιολογικά και οικολογικά και έχουν να κάνουν με τον τρόπο ανάπτυξης και την αλληλεπίδραση με το βιοτικό περιβάλλον. Σε περιοχές του πλανήτη έχει συνδεθεί το φαινόμενο με την υπεραλίευση, αλλά και η κλιματική αλλαγή παίζει πολύ κρίσιμο ρόλο, καθώς οι μέδουσες αναπαράγονται σε θερμές περιόδους. Από την άλλη, δεν μπορεί να αποκλειστεί η συσχέτιση της ρύπανσης με τους υπερπληθυσμούς, αλλά, όπως έσπευσε να υπογραμμίσει ο κ. Φάμελλος, στο 99% των ελληνικών ακτών, με επίσημες μετρήσεις, δεν υπάρχει θέμα ρύπανσης και «έχουμε την υψηλότερη ποιότητα θαλασσών και αυτό είναι πλεονέκτημα και αναπτυξιακός πόρος για την Ελλάδα».
Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση κινείται με βάση τη σταθερή και αδιαπραγμάτευτη θέση της χώρας στο μέτωπο της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, καθώς είναι ζήτημα επιβίωσης του πλανήτη. Παράλληλα, εξελίσσονται και άλλες παρεμβάσεις με άμεσα μέτρα προστασίας και δράσεις για τα υγρά απόβλητα.