Στοιχεία με πίνακες και διαγράμματα παρουσίασε ο Λουκάς Παπαδήμος στους ευρωπαίους ηγέτες σε μια προσπάθεια να αναστρέψει το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που επικρατεί για τη χώρα μας στην Ευρωζώνη και να αποδείξει ότι η οικονομία της Ελλάδας δεν είναι «βαρέλι δίχως πάτο».
Συγκεκριμένα, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ο Λουκάς Παπαδήμος αποφάσισε να μιλήσει την γλώσσα που ξέρει καλύτερα και καταλαβαίνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες: με αριθμούς. Στόχος του ήταν να δείξει ότι η Ελλάδα, αντίθετα με ότι νομίζουν οι εταίροι, έχει κάνει σημαντική πρόοδο τα τελευταία δύο χρόνια στα δημοσιονομικά και στην ανταγωνιστικότητα της και γι' αυτό έχει νόημα να συνεχίσουν τη στήριξη μέσω της επερχόμενης δεύτερης δανειακής σύμβασης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με σημερινό άρθρο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», ο πρωθυπουργός παρουσίασε τρία διαγράμματα που δείχνουν ότι υπάρχει σαφής βελτίωση στα δημοσιονομικά της χώρας:
- Έλλειμμα του προϋπολογισμού: Από το 2009 μειώθηκε 6,5 μονάδες, καθώς από το 15,8% του ΑΕΠ έπεσε το 2011 στο 9,3%. Το ενδιαφέρον είναι όμως ότι αν αφαιρεθούν οι τόκοι, τότε το έλλειμμα από το 10,6% το 2009 έπεσε στο 2,4% το 2011, δηλαδή μειώθηκε 8,2 μονάδες.
- Στην ανταγωνιστικότητα: Ενώ το κόστος εργασίας αυξήθηκε 15% ταχύτερα από ότι στις υπόλοιπες χώρες του ευρώ στην δεκαετία 2000-2009, τα δύο τελευταία χρόνια το κόστος εργασίας έπεσε σημαντικά με αποτέλεσμα να ανακτηθεί το μισό σχεδόν της προηγούμενης δεκαετίας. Στον τομέα αυτό, η Τρόικα θεωρεί ότι μπορεί η ανταγωνιστικότητα να ανακτήσει τα επίπεδα του 2000 με άμεσο ψαλίδι στους μισθούς, αλλά η κυβέρνηση αντιτείνει ότι αυτό μπορεί να γίνει σε μια τριετία.
- Έλλειμμα του ισοζυγίου: Από 15% του ΑΕΠ που ήταν πριν από τρία χρόνια, έχει πέσει πλέον κάτω του 10%.